Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçtiğimiz gün Türkiye’nin en köklü ve en yüksek puanlı liselerinin başında gelen İstanbul (Erkek) Lisesi 2016 mezuniyet töreninde yaşananlar bir kez daha “Proje Okullar”ı gündeme getirdi. Okul müdürü Hikmet Konar konuşma yapmak için sahneye çıktığında öğrenciler arkalarını dönerek protesto etti.

        Aslında bir süredir Türkiye’nin en gözde okullarında huzursuzluk ve tepkiler yaşanıyor. İstanbul Lisesi de bu okullardan biri. Protestoların altında ise bu köşede de defalarca dile getirdiğimiz, haberlerini yaptığımız “Proje Okullar” uygulaması yatıyor.

        Neden mi? Önce Proje Okullar’ın ne olduğuna bakmak gerekiyor.

        2014 yılı mart ayında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) “Dershane Yasası”na eklenen bir maddeyle Türkiye’nin en yüksek puanla öğrenci alan okullarını “Proje Okul” yaptı. Bu okullar arasında İstanbul’dan İstanbul (Erkek), Kabataş Erkek, Kadıköy Anadolu, Cağaloğlu Anadolu, Hüseyin Avni Sözen, Kadıköy Fen, Balıkesir’den Sırrı Yırcalı, İzmir’den Cahit Kora, Ankara’dan Atatürk liselerinin de aralarında bulunduğu öğrencilerin girmek için yarıştığı Türkiye’nin dört bir yanında en gözde okullar yer aldı. İşte Proje Okullar listesine alınan bu okulların müdür ve öğretmenlerinin atamaları yönetmelikler dışına çıkarıldı. Bu okullara öğrencileri gibi seçilerek, deneyimlerine ve sınav başarılarına göre atanan öğretmenler artık Milli Eğitim Bakanı’nın “olur”u ile atanacaktı. Bu öğretmenlerin atamalarında “yönetmelikler” geçerli olmaktan böylece çıkarıldı.

        Bu uygulamanın ilki ise İstanbul (Erkek) Lisesi’nde yaşandı. 2012 yılından bu yana “müdürlük” koltuğu boş duran ve eğitimcilerin tercihlerine “kapalı” olan bu okula yaklaşık 1.5 yıl önce Hikmet Konar eski Bakan Nabi Avcı’nın oluru ile müdür olarak atandı. Mezun, veli ve öğrenciler tepki gösterdi ancak sonuç alamadı.

        Benzer atamalar diğer okullarda da yaşanmaya başlandı.

        Müdürler gibi Proje Okullar’ın öğretmenlerinin de “Görev yeriniz MEB tarafından il emrine çekildi” denilerek, okulla ilişikleri kesilmeye başlandı. Örneğin İstanbul Hüseyin Avni’den 12, Eskişehir’deki okullardan yaklaşık 40 öğretmen “il emrine” çekildi ve yerlerine sınavsız bakan oluru ile yenileri atanmaya başlandı. Veliler de öğrenciler, müdürleri gibi deneyimli ve seçilerek gelen öğretmenlerinin görevden alınmasına tepki gösterip,eylem yaptılar ama sonuç alamadılar.

        İşte İstanbul (Erkek) Lisesi’nin mezuniyet törendeki protestonun altında da “sınavla, seçilerek” gelen müdür ve öğretmenlerinin yerine bakan “olur”u ile yapılan atamalar yatıyor.

        Diğer Yazılar