Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2016-ÖSYS sonuçları açıklandı. Dün üniversiteye yerleşenler sevinirken, tercihlerindeki programlardan herhangi birine yerleşemeyenler ise üzüldü. Ancak unutmayın, açıkta kalan adaylar için henüz üniversiteli olma şansı son bulmadı. Çünkü daha önünüzde ek yerleştirme dönemi var. Üstelik ek yerleştirme dönemine gelindiğinde boş kontenjanlar daha da artacak.

        Bu yıl üniversitelerde boş kalan kontenjan sayısı 60 bin 147. Bunların 25 bin 539’u lisans, 34 bin 608’i ise önlisans programlarında. Devlette boş kontenjan 34 bin 468, vakıfta 18 bin 528, KKTC üniversitelerinde de 6 bin 306.

        Ek yerleştirme ise hem bu boş kontenjanlar için hem de yerleştiği halde kayıt yaptırmayanlardan dolayı oluşacak boş kontenjanlar için yapılacak. Çünkü her yıl on binlerce öğrenci kazandıkları programlara kayıt yaptırmaktan vazgeçiyor. Bu yıl için de benzer bir tablo ortaya çıkacak. Geçen yıl ilk yerleştirmenin ardından 38 binden fazla kontenjan boş kalmıştı. Bu sayı ek yerleştirmede 60 bine ulaştı. Bu sayının içinde üniversitelerin ek yerleştirme dönemi için yeni açtığı programlar da var. Bu yıl ise üniversiteler ek yerleştirme dönemi için yeni program açmayacak. Sadece merkezi yerleştirme ile kayıt yaptırmayanlardan oluşacak boş kontenjanlara yerleştirme alınacak. Buna rağmen 60 bin kontenjanın en az 80 bin olacağı tahmin ediliyor.

        Ancak ek yerleştirmenin kendi kuralları olduğunu unutmamalısınız. Adayların en çok yanıldığı nokta, isteyen herkesin buna başvuru hakkı olduğunu sanmaları. Oysa her isteyen ek yerleştirmeye başvuramaz. Ek yerleştirmeye başvurmak için ya tercih yapmamış olmanız ya da tercih yapmış fakat bir yükseköğretim programına yerleşmemiş olmanız gerekiyor.

        Programları nasıl tercih edeceğinize gelince, eğer bir program merkezi yerleştirmede dolmuş ama kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kaldıysa o programın artık taban puanı oluşmuş demektir. Bu programları ancak puanınız buna eşit ya da büyükse tercih edebilirsiniz. Ama bir program merkezi yerleştirmede dolmadıysa o zaman en düşük puanı oluşmamıştır, bunu puanı hesaplanan her aday tercih edebilir. Ek yerleştirme başvuruları ise 26-30 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

        Diğer Yazılar