Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bugün Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerleştirmeleri için nakil uygulaması başlıyor. Gelen mesajlardan ailelerin nakil uygulamasının nasıl yapılacağına ilişkin bilgilerinin olmadığı anlaşılıyor. Bu yüzden sayfamızda TEOG nakil uygulamaları ile ilgili hazırladığımız ayrıntılı haberi bulacaksınız.

        Ancak aileleri TEOG nakilleri ile ilgili bir konuda uyarmak istiyorum:

        Eğer yerleştiğiniz okuldan memnunsanız sadece “şansınızı” denemek için nakil uygulamasına katılmayın. Çünkü nakil için hazırladığınız 3 okuldan oluşan tercih listenizdeki okullardan birine yerleşirseniz kaydınız otomatik olarak bu yeni yerleştiğiniz okula yapılacak. Eski okuldaki kaydınız da otomatik olarak silinmiş ve yerine bir başka öğrenci yerleşmiş olacak. Yerleştiğiniz bu yeni okuldan vazgeçip eski okulunuza dönme şansınız ancak bir diğer nakil uygulamasına katılmanız şartıyla olacak ama aynı okula tekrar yerleşebileceğinizin garantisi olmayacak. Bu yüzden de nakil uygulamasına katılmak konusunda kararınızı doğru vermelisiniz. Bu seçeneği özellikle vurguluyorum çünkü her yıl aileler nakil ile şanslarını denemek istiyor, ardından da eski okullarına nasıl döneceklerini araştırıyor. Nakil uygulamasından sonra “Bu okulu beğenmedim, eski okuluma döneyim” diyemezsiniz.

        EK YERLEŞTİRMEYE KİM KATILACAK?

        TEOG velileri için yerleştikleri okulları değiştirme şansı var ama bir yükseköğretim programına yerleşen öğrenciler için bu söz konusu değil.

        Birçok genç “ek yerleştirmenin” kurallarını bilmiyor. Yerleştikleri programları beğenmeyenler şanslarını ek yerleştirme ile deneyebileceklerini sanıyor. Oysa ek yerleştirmeye herhangi bir yükseköğretim programına yerleşenlerin katılma hakları bulunmuyor. Yerleştikleri programlara kayıt yaptırmasalar bile onların ek yerleştirmeye katılma hakları yok. Yerleşenler için programlarını değiştirmenin tek yolu o programa kayıt yaptırmak, ardından da programlar arası yatay geçiş yapmak. Bunun için de taban puan şartına sahip olmak gerekiyor. Hukuktan işletmeye, tıptan mühendisliğe geçiş var. Ama unutmayın bu geçişi yapabilmek için üniversiteye girdiğiniz yılın taban puanları ve başarı sıraları geçerli olacak. Bu koşulları yerine getirdiğinizde programlarınızı değiştirebilirsiniz. Yerleştiğiniz programa kayıt yaptırmayıp seneye üniversite sınavlarına girdiğinizde de puanınızın düşeceğini unutmamanız gerekiyor.

        Gelelim ek yerleştirmeye; buna katılma hakkı olanlar yalnızca bir yükseköğretim programına yerleşemeyen öğrenciler. 24 programdan oluşan tercih listesindeki herhangi bir programa yerleşemeyen öğrenciler ek yerleştirmeye katılabilirler. Özel yetenek sınavlarıyla herhangi bir bölüme kayıt hakkı kazanan öğrencilerin de ek yerleştirme için tercih hakları bulunuyor.

        Ek yerleştirmeye katılacak öğrencilere son bir uyarı da başarı sırası barajlarını dikkate alarak tercih yapmaları olacak. Tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık için getirilen baraj, ek yerleştirme döneminde de geçerli. Bu barajları dikkate almadan bu bölümleri tercih edemezsiniz.

        Diğer Yazılar