Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bugün yerleştiğiniz yükseköğretim programına kayıt yaptırmak için son gün. Eğer yerleştiğiniz programa kaydınızı yaptırmazsanız üniversiteli olma hakkınızı bu yıl için yitireceksiniz. Birçok öğrenci yerleştikleri programları beğenmedikleri gerekçesiyle kayıt yaptırmaktan vazgeçiyor. Oysa her yıl “Kayıt yaptırmayacağınız programı tercih listenize almayın” uyarıları yapılıyor.

        Bu öğrencilerin yanı sıra bir de hatalı tercih yapanlar var. Tercih listelerine aldıkları programların “ücretli” olduğunu ancak yerleştikten sonra anlayanlardan söz ediyorum. Bazıları ise “Önce yerleşeyim, sonra nasılsa burs bulurum” diye düşünüyor. Oysa önce bursunuzu garanti altına almanız sonra bu tercihleri yapmanız gerekiyor. Burs bulamadıkları için de kayıt yaptıramıyorlar.

        Bir başka hata ise çift diploma programlarında yaşanıyor. Devlet üniversitesi bile olsa yurtdışı üniversitelerle ortak açılan programlar ücretli. Bu öğrenciler de “özel koşulları” okumadan tercih yaptıkları için kayıt yaptıramıyor.

        Gerekçesi ne olursa olsun kayıt yaptırmayanların tümünün puanları gelecek sene üniversite sınavlarına girdiklerinde düşecek. Kayıttan “Ek yerleştirmede şansımı deneyeceğim” diyerek vazgeçenlere de uyarımız var. Ek yerleştirmeye ancak merkezi yerleştirme ile herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyenler başvuracak. Yerleştiyseniz, kayıt yaptırmasanız bile başvurma hakkınız olmayacak.

        TEOG NAKİLLERİNDE İKİNCİ TUR

        TEOG yerleştirmelerinde daha yüksek puanlı okula geçmek isteyen öğrencilerin katıldığı nakil uygulamasında ilk dönem başvuruları bugün son buluyor. Nakil uygulamasının sonuçları ise 22 Ağustos Pazartesi günü açıklanacak ve aynı gün ikinci nakil uygulaması için başvurular alınmaya başlanacak.

        Günlerdir TEOG velilerinden sorular geliyor. Bunların başında da “Üst okul için şansımızı deneyelim mi?” sorusu var. Eğer yerleştiğiniz okuldan memnunsanız “şansınızı” denemeyin. Bir başka okula yerleşirseniz, kaydınız silinip yeni yerleştiğiniz okula geçecek.

        Bir de “Yerleşemezsem hakkımı kaybeder miyim?” endişesiyle tercih yapmaktan çekinen veliler var. Eğer herhangi bir okula yerleşemezseniz, şu anda kayıtlı olduğunuz okuldaki hakkınızı yitirmezsiniz. Sadece başka bir okula yerleşenlerin kaydı siliniyor.

        Velilerin bir başka sorusu ise: “Boş kontenjan görünmeyen okulları tercih edebilir miyiz?” Evet, tercih yaparken boş kontenjan şartı aranmıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) aradan özel okullara ya da üst okullara gidecek öğrencilerin olacağını varsaydığı için kontenjanı dolu olsa da bu okulların tercih listesine alınmasına izin veriyor. Bu durumda bir okulun kontenjanında boşluk olmasa da yazabiliyorsunuz.

        Bir başka soru ise “3 tercihi de doldurmalı mıyız?” şeklinde. Hayır, doldurmak zorunda değilsiniz. İsterseniz tek tercih de yapabilirsiniz. Dilerseniz 3 kez yapılacak nakil uygulamasının her seferinde aynı okulları yazabilir ya da değiştirebilirsiniz.

        Son uyarı ise tercihlerinizi yaptıktan sonra onaylatmayı unutmayın, çünkü geçersiz olur. Herhangi bir ortaokuldan tercihlerinizi onaylatabilirsiniz.

        ÖDENEN ÜCRETLER NE OLACAK?

        OHAL kapsamında FETÖ örgütüyle ilişkileri olduğu için kapatılan 15 vakıf üniversitesi ile binden fazla özel okulun hem öğrenci hem de velilerinden gelen soru ödenen ücretlerle ilgili. Erken ödeme ile önümüzdeki öğretim yılının ücretlerini ödediklerini söyleyen veliler bu ücretleri kimden geri alacaklarına ilişkin sorularına yanıt bulamadıklarından yakınıyor. Öğrenciler ise “nakil” olacakları okullarda “istenmeyenler” olarak tepki gördüklerini söyleyerek, “Hepimizi terör örgütü üyesi olarak damgalamayın, bizler de mağdur olduk” diyor.

        Diğer Yazılar