Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BU yıl üniversite sınavlarına girecek 2 milyondan fazla aday yeni bir model ile karşı karşıya kalacak. Üniversiteye Geçiş Sınavı (ÜGS) ile ilgili ayrıntılar henüz belli değil, adayların, ailelerin ve eğitimcilerin aklında yanıtını aradıkları çok sayıda soru var. Bu sorulara bugünkü sayfamızda yer verdik. Muhtemelen YÖK, iki hafta içinde tüm bu sorulara da yanıt verecek ÜGS’yle ilgili ayrıntıları anlatacak bir açıklama yapacak. Çünkü TEOG velileri ve öğrencileri gibi ÜGS adayları da şu anda nasıl bir model ve puanlama hesabı ile yükseköğretim kurumlarına yerleştirmelerinin yapılacağını merak ediyor.

        Her gün hem öğrenci hem de velilerden yanıtlamamız istemiyle çok sayıda soru geliyor. Bu gençlerin sınav sistemi ile ilgili sorularına en kısa sürede yanıt verilmesi gerekiyor ki; tekrar çalışmalarına geri dönebilsinler.

        Bu yıl YÖK’ün önünde çözmesi gereken büyük sorun olacak. Bu da tercih döneminde yaşanacak. Tercih döneminin bir kaosa dönmemesi için YÖK’ün bu dönemi kapsayacak bir rehberlik görevini üstlenmesi ve adaylara yol göstermesi gerekiyor.

        Neden “tercih kaosu olmasın” dediğime gelince de...

        Adaylar tercihlerini yaparken kriter olarak bir önceki yılın başarı sıralarını kullanır. Yani siz hukuk tercihi yapacaksanız girmek istediğiniz üniversitelerin bu programlarına bir yıl önce en son hangi başarı sırasından öğrenci girdiğini dikkate almak zorundasınız. Bu başarı sıralarını da kendinizinki ile karşılaştırarak, tercih listenizi oluşturursunuz.

        Ancak 2018 yılında ÜGS puanları ile tercih yapacak öğrencilerin elinde böyle bir başarı sırası ya da puan verisi olmayacak. Yeni sınav sisteminin puanları da puan türleri de farklı olacak. Bu yüzden de adaylar tercih döneminde çok zorlanacak ve el yordamı ile tercih yapacak. Bu hatalı tercihler sonucunda açıkta kalacak çok sayıda aday dolayısıyla da boş kontenjanlar sorunu gündeme gelecek.

        Bu yıl benzer sorunun meslek lisesi mezunlarında yaşandığını unutmayalım. Hatırlayalım mesleki ve teknik lise mezunlarının alanlarının devamı niteliğindeki programları tercih ettiklerinde aldıkları ek puan geçen yıl kaldırıldı. Adaylar ek puansız tercih yaptı. Bu yıl ise ek puan geri geldi.

        Adaylar ise bir yandan sınavsız geçiş kaldırıldığı bir yandan da ek puan geri geldiği için nasıl tercih yapacaklarını bilemedi. Çünkü dikkate alacakları ek puanlı başarı sıraları yoktu. Bu yüzden ilk kez meslek lisesi öğrencilerinin yüzde 50’si tercih hakkını kullanmadı. Sonucu ise özellikle önlisans programlarında rekor sayılacak boş kontenjan oldu.

        YÖK ise sonuçlarla ilgili yaptığı değerlendirmede “keşke rehberlik yapsaydık” dedi.

        İşte bu yıl da “keşke” dememek için YÖK’ün tercih döneminde adaylar için rehberlik görevini de üstlenmesi gerekecek.

        Diğer Yazılar