Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MİLLİ Eğitim Bakanlığı bu yıl Anadolu ve fen liseleri başta olmak üzere merkezi sınavla yani Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) katkısıyla oluşturulan Ortaöğretim Yerleştirme Puanı'na (OYP) göre öğrenci alacak okullara yerleştirmelerde kullanılacak sistemin yaratacağı adaletsizliğin farkına bir an önce varsa iyi olacak. Çünkü bu sistemle objektif not veren okullarda okuyan öğrenciler büyük mağduriyet yaşayacak. Bu okulların öğrencileri Galatasaray, İstanbul (Erkek), Kabataş Erkek, Atatürk Fen gibi liselere giremezken, "bol keseden not veren" okulların öğrencileri bu okullara yerleşecek. Birçok veli ve okul yöneticisi bu yıl yaşanacak adaletsizliği anlatmak için seslerini duyurmaya çalışıyor.

        Neden adaletsizlik yaşanacağına gelince; bu yıl yerleştirme sistemi değişti. Bu değişikliklerin ilki SBS puanlarında oldu. Geçen yıllarda sınavda alınabilecek en yüksek puan 500 iken bu yıl puan 700'e çıktı. Ancak asıl değişiklik yerleştirme puanlarına okul puanının yani okulda alınan notların katkısında yaşandı. Yerleştirme puanlarının oluşmasında okul başarısının etkili olduğu eski sistem şöyleydi: Önce öğrencilerin 3 yıl için sınıf puanları (SP) oluşturuluyordu. SP oluşmasında SBS'nin yüzde 70, okul notlarının yüzde 25 ağırlığı vardı. Yerleştirme puanının hesaplanmasında 6. sınıf SP'nin yüzde 25'i, 7. sınıf SP'nin yüzde 35'i ve 8. sınıf SP'nin yüzde 40'ı alınıyordu.

        Bu yıl uygulanacak sistemde ise üç yıl boyunca öğrencilerin aldıkları puanlar SBS puanına eklenecek ve toplam ikiye bölünerek, yerleştirme puanı bulunacak. Okul notlarının ağırlığı böylece yerleştirme puanını yüzde 50 etkileyecek.

        Bu durumda da sınavdan tam puan alan iki öğrenciden objektif puanlama yapan bir okulda okuyan öğrenci "bol keseden not dağıtan" okulun öğrencisine göre dezavantajlı olacak. Örneğin A okulunun öğrencisi SBS'de 700 tam puan alsa bile okulunun en yüksek puanı 85'i 3 yıl boyunca aldığında ancak 477.5 yerleştirme puanına sahip olacak. Üstelik okulun en yüksek puanlı öğrencisi olmasına rağmen. Oysa her 3 sınıfta da 100'er puan verilen öğrenci SBS'de 700 puan aldığında yerleştirme puanı 500 olacak. Galatasaray'a ya da İstanbul liselerine girecek olan da bu öğrenci olacak.

        Sistemdeki bu açığın farkındaki okullar 6. sınıftan itibaren öğrencilerinin tüm derslerine 100 vermeye başladı. 11 özel okulun yöneticisi "Haksızlığa çok açık bu sistemin" yaratacağı adaletsizlikleri hazırladıkları raporla bakanlığa bildirdi. Ancak yanıt bile alamadı.

        Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, "Eşit ve adil davranan okulların öğrencileri değil, notlarda ahlaksız davranan okulların öğrencileri kazançlı çıkacak" diye sistemi anlatıyor. Okul yöneticileri de veliler de bu yeni yerleştirme sisteminin aksaklıklarını Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın bir an önce fark etmesini ve önlem almasını istiyor.

        Diğer Yazılar