Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Açık uçlu sorunun ne anlama geldiğini soran okurlarımız olduğu için önce bu sınavlar hakkında bilgi vermek isterim. Açık uçlu sorulardan oluşmuş sınavda öğrencilere soru verildikten sonra yanıtlamaları için seçenekler sunulmuyor. Sadece soru yöneltiliyor ve öğrencilerin yanıtlarını yazılı olarak vermeleri isteniyor. Yani çoktan seçmeli sınavlarda olduğu gibi cevap seçeneği yok. Öğrenci 5 şık arasında yer alan doğrulardan birini seçmiyor. Bu sınavlarda amaç öğrencinin verilen bilgiyi değerlendirerek, analiz ederek, sorunun yanıtını yazması. Bu sınavda öğrencinin yanıtı eksik olsa da puan alma şansı oluyor.

        Öğrencileri ezberciliğe yönelttiği ve yaratıcılığı yok ettiği için çoktan seçmeli sınav sistemi eleştiriliyor. Ancak unutulan bir nokta var. Öğrenciler bu sınavlarla ilk kez 8. sınıfın sonunda yapılan SBS'de ya da 12. sınıfta girdikleri üniversite sınavlarında karşılaşmıyorlar. İlköğretime başladıkları günden itibaren onların bilgileri "çoktan seçmeli testlerden" oluşan sınavlarla ölçülüyor. Yalnızca müzik ve beden eğitimi derslerinde bu sınav yok. Hatta bu sınavlar okullarda tüm sınıfların katılımıyla ortak yapılıyor.

        Açık uçlu sorulardan oluşan bir sınava hiç girmeden liseden mezun olan öğrenciler var. Öğretmenler de "okuması daha kolay" olduğu için çoktan seçmeli sınavları yapmayı tercih ediyorlar.

        Okullarda yapılan sınavları değiştirmeden "çoktan seçmeli test tekniğine" göre yetiştirilen öğrencileri 8 yılın sonunda "açık uçlu sınavlarla" seçmeye çalışmak ne kadar adaletli olur? Bu kez öğrenciler öğrenim hayatları boyunca hiç karşılaşmadıkları bir sınava girecekler. Bu nedenle önce açık uçlu sorulardan oluşan sınavlara önce okullarda başlamak gerekiyor.

        Böylece öğrenciler yeni sisteme alışırlar. Ayrıca şıklar arasında doğru yanıtı bulmaya çalışan "çoktan seçmeli gençler" yerine bilgiyi ezberlemeyen, anlayan, kullanan ve yorumlayan gençler yetişmiş olur.

        Diğer Yazılar