Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DÜN velilerin çocuklarını okutmak için can attığı Türkiye'nin en gözde liselerinden birinin müdürüyle sohbet ediyorduk. Söz; bu yıl üniversite yerleştirme puanlarının hesaplanmasındaki değişikliğe geldi. Bilindiği gibi bu yıl okul başarısı yani Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) kaldırılıyor ve yerine sadece öğrencinin notlarının geçerli olacağı Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) getiriliyor. Yerleştirme puanları hesaplanırken artık bir okulun tüm öğrencilerinin YGS'deki başarısı puanlarına yansıtılmayacak.

        Yılların eğitimcisi bu uygulamadan kendileri gibi verdikleri eğitim ve sınavlarda aldıkları sonuçlarla başarılı olan fen ve Anadolu liselerinin öğrencilerinin olumsuz etkileneceğini ve bu okulların değerinin de yıllar içinde ortadan kalkacağını söylüyor.

        "Birkaç yıl içinde ne yazık ki en iyi Anadolu ve fen liselerinden kaçışlar olmasına, sınıfların boşalmasına tanıklık edeceğiz" derken, kendi okulundan verdiği örnekse gelecekte neler yaşanacağını da gösteriyor.

        Çünkü SBS'de en yüksek puandan öğrenci alan bu okulun 7 öğrencisi daha yüksek not almak ve üniversite yarışında öne geçmek için hep birlikte bir özel liseye geçmiş. Okul müdürü, "Çocukları nasıl suçlayacağız? Bizim okula en düşük puanla giren bir öğrenci bile herhangi bir okulda en yüksek notu alıyor. Başka bir okula gittikleri için en az birkaç bin kişinin önüne geçecekler. Üstelik bu durum sadece bizim okulda yaşanmıyor. Okullar henüz açıklamıyor ama iyi liselerden başka okullara geçişler olmaya başladı" diyor.

        Okulun müdürünün bir başka şikâyeti de okulların "bol keseden" not dağıtması:

        "Velilerimiz 'Notlarınız çok kıt, başka okullarda yüksek puan veriliyor, çocuklarımızın geleceğiyle oynuyorsunuz' diyerek isyan ediyor. Velilerle karşı karşıya gelmeye başladık. Birkaç yıl sonra velilerin bizi tercih ederken birkaç kez düşünmelerine neden olacak."

        Bunlar çok önemli açıklamalar.

        Bir süre sonra girmek için yarışılan, diplomaları bile birer prestij olan başarılı Anadolu ve fen liselerinden öğrencilerin nasıl uzaklaştığını göreceğiz. Tıpkı yıllar önce olduğu gibi.

        1980'li yıllarda yine OBP uygulaması gelmiş ancak başarılı Anadolu ve fen liselerinin özellikle son sınıflarında okuyan öğrenciler daha yüksek not alabilecekleri liselere geçmeye başlayınca bu uygulamadan vazgeçilmişti. Bu uygulama yerine de okulun başarısının yerleştirme puanlarına yansıtıldığı AOBP gelmişti.

        Bugün daha rahat not alabileceklerini düşündükleri okullara geçen öğrencileri eleştirmeye hakkımız yok. Bir sıralama sınavında yarışacaklar. AOBP'nin kaldırılmasıyla 3 ile 24 puana kadar kayıpları olacak. Bunun anlamı da sıralamada bin ile 12 bin arasında düşmeleri demek.

        Eğer siz uygulamalarınızla en iyi okullarınızı değersizleştirirseniz, öğrenciler de bu okulları terk eder.

        Diğer Yazılar