Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÖSYM, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) sonuçlarını duyururken yaptığı açıklamada kurumun son üç yıldır hiç olmadığı kadar şeffaf olduğunu söyledi.

        Oysa her yıl ÖSYM’nin sınavlarla ilgili “açıklamadığı veriler” artıyor.

        Verilerle ilgili paylaşımdaki ilk kısıtlama geçen yıl başladı. 2012’de adayların puanlarında hesaplama hatası yapıldığını yazdık. Bunu da 2011-2012 LYS verilerinde 180 ve üzerinde puan alan adayların okul türü ve alanlarını karşılaştırıp sınava girenlerin sayısı ve aldıkları puan ortalamalarında değişiklik olmadığı halde puanı hesaplananların sayısında büyük azalmalar olduğunu, sayısal öğrencilerinin Türkçe Matematik puanlarının hesaplanmadığını anlattık.

        ÖSYM, bu hatayı “İki sınava girmeyenlerin puanlarını hesaplamadık” diye açıkladı. Oysa ÖSYS Kılavuzu’nda puan hesaplamasının nasıl yapılacağı açık biçimde anlatılıyordu, tek sınava girmek yeterliydi. Ama adaylara haber verilmeden yöntem değiştirilmişti.

        Bu haberler üzerine geçen yıl ÖSYM, bu tabloları yayımlamadı. “Sıfırcı” sayısını da garip bir hesaplama yöntemiyle “eritti.”

        Bu yıl sonuçlar açıklandığında ise paylaşılan veriler artık en aza inmişti:

        Şampiyonlar belli değildi. Sınavda hangi illerin ve okul türlerinin başarılı, hangilerinin başarız olduğunu göremediğimiz gibi paylaşılmayan veriler arasında şunlar da yer aldı: Her testten kaç aday tüm soruları doğru yaptı, kaç aday 4 ve altında soruyu yanıtlayabildi ve kaç aday sıfır aldı?

        Bu yıl yapılan ve tartışmalara yol açan bir başka uygulama da sınav sorularının yalnızca yüzde 20’sinin açıklanması, geri kalan 128 sorunun kamuoyuyla paylaşılmaması oldu.

        Son olarak sınava giren adayların taranmış optik okuyuculu cevap anahtarları yayımlandı. Yanında da soruların doğru yanıtları duyuruldu. Ancak sınav soruları açıklanmadığı için öğrencilerin 160 soruyu sırasıyla hatırlaması ve buna göre de cevaplarını kontrol etmesi mümkün değil. Bu durumda öğrenci hata olup olmadığını nasıl anlayıp itiraz edecek?

        Anlaşılan ÖSYM bu şekilde “şeffaf” olmayı sürdürürse gelecek yıl hiçbir veriyi göremeyeceğiz.

        Diğer Yazılar