Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        LİSELERE geçişte bu yıl ilk kez kullanılacak ve tartışmalara yol açan yerleştirme sisteminin kurallarının nasıl işleyeceğini anlatan kılavuz henüz yayımlanmadığı için “belirsizlikleri” sürüyor.

        Önceki gün, çocuğu da bu yıl bu sistemle yerleşecek bir idare mahkemesi başkanı, sistemin “hukuki açıklarını” anlattı. Tercih etmediği halde çocuğu bir okula yerleşecek velinin, hukuki olarak bu işlemi iptal ettirebileceğini söyledi.

        Hatırlanacağı üzere tercih için aileler iki liste hazırlayacak. A listesinde 15 okula giremeyen öğrenci, B listesinde 6 tane olan okul türlerinden evine en yakın olana puan üstünlüğüne bakılarak yerleştirilecek. Mahkeme başkanı bu noktaya dikkat çekerek, “Zorunlu eğitim 12 yıl denilerek, çocuklar aileler tercih etmese de mesleki eğitim veren liseye yerleştirilecek. Böyle bir uygulama eğitim hakkının engellenmesi ve bir okul türünde okumaya zorlanmak anlamına gelir. Bu gerekçeyle de aileler dava açıp işlemi iptal ettirebilir” diyor.

        Umarız bakanlık bu eleştirilere kulak verir ve aileler için alternatif yaratır.

        Sistemin bir başka sorunlu noktası boş kontenjanları doldurmak için getirilen “nakil uygulaması” olacak. Henüz bir öğrencinin kaç kez nakil talebinde bulunacağı, kaç okulu tercih edeceği gibi ayrıntılar belli değil ama “İstediği okula yerleşemeyenlerin yüzünü güldürecek” sistem olarak tanıtılan bu uygulama aslında “şans topu” gibi işleyecek.

        Taban puanın dikkate alınmayacağı uygulamada başvuranlar puanlarına göre dizilecek ve en yüksek puandan başlayarak yerleştirme yapılacak. A okulunda 5 kontenjan boş kaldıysa ve 10 başvuru varsa en yüksek puanlı 5 öğrenci yerleşecek.

        Taban puan olmadığı için siz talep ettiğiniz okula en son kaç puandan en son öğrencinin girdiğini öğrenemeyeceksiniz. Sadece çocuğunuzun puanından daha yüksek puanlı bir öğrencinin aynı okula nakil istememiş olmasını umut edeceksiniz. Çünkü bu sizin yerleşme şansınızı yükseltecek.

        Her yaz çocuklarına en iyi okulu bulmak isteyen veliler için koşturmaca içinde geçiyor. Ama bu yaz velilerin bu tempoya dayanmak için hem enerjiye hem de şansa ihtiyaçları var.

        Diğer Yazılar