Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GENÇLER tercihlerini yaparken ÖSYS Kontenjanları ve Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alan programlardan bazılarında “özel koşullar” istendiğini bilmiyor. Bazı programlarda boy, yaş, cinsiyet, sağlık gibi özel koşullar bulunuyor. Eğer aranan bu koşulları taşımıyorsanız o programa yerleştirilmiş olsanız bile kayıt yaptıramazsınız. Bu nedenle tercih listenize aldığınız programların karşısında yer alan “bakınız” sütunlarını kılavuzun son sayfalarında yer alan bölümlerden kontrol etmeniz gerekiyor.

        Yine tercih hatalarından biri de “burslu” program tercihlerinde görülüyor. Bu programların kontenjanları çok düşük olduğu için gençler puanları ve başarı sıraları tuttuğu takdirde yerleşmelerinin garanti olduğunu düşünüyor. Oysa bu sınırlı kontenjanlar için eğer yüksek başvuru olursa puanı daha yüksek adaylar kayıt hakkını kazanıyor. Bu yüzden burslu programları tercih ederken dikkatli olmanız gerekiyor.

        Başvurunuzu yapmadan önce şu soruların yanıtlarını vermelisiniz:

        “Tercih listenizdeki programların kılavuzda ‘bakınız’ olarak gösterilen ve giriş için aranan bütün koşullarını karşılıyor musunuz?”, “Programların sırası, gerçekten istek sıranıza uygun mu? Örneğin, beşinci tercihinize giriş hakkı kazanacak olsanız, ‘Keşke altıncı tercihimi kazanmış olsaydım’ demeyeceğinizden emin misiniz?”

        Eğer bu soruların yanıtları olumluysa tercihinizi tamamlayabilirsiniz. 17 Temmuz Perşembe günü saat 23.59’a kadar tercih listenizde değişiklik yapabilirsiniz.

        ÖNCE ARAŞTIRIN, SONRA YAZIN

        Gençler tercihlerini yaparken “Program mı üniversite mi?” ikilemi de yaşıyor. Bazı “marka” olmuş üniversitelere “Hangi program olursa olsun, fark etmez” diyerek girmek istiyor. Ancak istemediğiniz bir programda en az 4 yıl okumak zorunda kalacağınızı unutmayın.

        Üniversiteleri seçerken uluslararası saygınlığını, bilimsel üretkenliğini, size hangi olanakları sağlayacağını, okumak istediğiniz alandaki çalışmalarını, akademisyen kadrosunu, burslarını, yurtlarını, ulaşımını, sosyal ve spor kulüplerini kısaca üniversiteyi her yönüyle araştırmalısınız. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük kentlerde üniversite ile konaklayacağınız yer arasındaki ulaşım olanakları da çok önemli.

        Bir de şehir dışında tercih yapacak gençler, “Ailemden ayrı olmaya hazır mıyım?”, “Tek başıma yaşamak istiyor muyum?” sorularının yanıtlarını bulmalılar.

        Siz sorun Eğitim Editörü yanıtlasın

        YENİDEN BAŞVURU HAKKI

        Eğer bu yerleştirmelerde istemediğim bir bölüme girersem tekrar yapılacak olan ek yerleştirmelere katılma şansım var mı?

        Ek yerleştirmeye katılabilmek için herhangi bir bölüme yerleşmemiş olmanız gerekiyor. Açıköğretim programlarında kontenjansız bölümler bu uygulamanın dışında kalıyor. Ama merkezi yerleştirmede açıkta kalan öğrenciler ek yerleştirmeye başvurabiliyor.

        YATAY GEÇİŞ HAKKI

        Bir bölüme yerleşsem ve sonra memnun olmazsam başka bir bölüme geçiş yapabiliyor muyum?

        Yatay geçiş belli koşulları yerine getirmekle mümkün. YÖK’ün internet sayfasından bununla ilgili yönetmeliği okuyabilirsiniz. Ama yatay geçişlerde de girdiğiniz yılın puanları geçerli oluyor.

        TÜRKİYE’YE GELMEK

        KKTC’deki üniversiteleri yazmak istiyorum. Ama bir yıl sonra da Türkiye’de bir üniversiteye geçmeyi planlıyorum. Bu akıllıca bir karar olur mu?

        KKTC üniversitelerinden Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yönetmeliğinin gerektirdiği koşulları taşıyorsanız geçebilirsiniz. Fakat özel yetenek sınavlarıyla bir programa yerleştiyseniz bu mümkün değil.

        Açıköğretimde kontenjanlar düştü

        BU yıl kontenjanı düşenlerden biri de Açıköğretim Fakülteleri oldu. Anadolu Üniversitesi’nin yanı sıra Atatürk ve İstanbul üniversitelerinde bulunan bu fakültelerde kontenjan geçen yıl 70 bin 726 idi. Bu yıl ise bu kontenjan 51 bin 750’ye düştü. Daha çok çalışanların tercih ettiği bu fakültelerde kontenjanlı bölümleri tercih edecekseniz, kontenjan düşüşünü de göz önüne alarak listenizi oluşturmanız gerekiyor.

        REKTÖRLERDEN TERCİH TAVSİYELERİ

        ‘Sevdiğiniz bölümde okuyun’

        Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu- Düzce Üniversitesi Rektörü

        GENÇLERE en büyük tavsiyem sevecekleri bir bölümü, mesleği tercih etmeleri olacak. Çünkü hayatımızda en büyük zamanı ailemizden çok mesleğimize ayırıyoruz. Bu yüzden sevmedikleri bir alanda okumak da sonrasında o mesleği yapmak da çok zor. Ama meslek konusunda karar veremiyorlarsa o zaman üniversite seçsinler. Eğitim öğretim olanakları, kadrosu, araştırmalarının yanı sıra o üniversitenin atmosferi de çok önemli. O yüzden imkânı olan herkes gidip seçtiği üniversitenin kampuslarını görsünler.

        "Hayal kırıklığı yaşamayın"

        Prof. Dr. Candeğer Yılmaz - Ege Üniversitesi Rektörü

        ÜNİVERSİTE dönemi ne başlangıç ne de sondur. Uluslararası ilişkilere önem veren, saygınlığı, bilinirliği ve teknolojik gelişmelere uyum becerisi yüksek olan üniversitelerin, öğrencilere daha fazla imkân sunacağı açıktır. Üniversitelerin öğrenciye eğitim-öğretim dönemi boyunca sunacağı imkânların incelenmesi, mümkünse yerinde görülmesi hayal kırıklığı yaşamamak için önemli. Bölümün akademisyen kadrosu, bilimsel başarıları, Türkiye sıralamasındaki yeri, mezunların iş bulabilme olanakları gibi kriterler göz önünde bulundurulmalı.

        TERCİHTE SON TÜYOLAR

        Listeniz alternatifli olsun.

        Başarı sıranızı dikkate alın, açıkta kalmamak için geniş bir aralıktan tercih yapın.

        Kimya, matematik öğretmenlikleri gibi geçen yıl kapatılan programlara bu yıl öğrenci alınacağını ve öğretmenlik programlarının iş garantisi olduğu düşünülerek çok tercih edildiğini ve bunun da puanları yükseltebileceğini unutmayın.

        Önlisans programlarını Tablo3A’dan tercih yapacaksanız öncelik hakkının meslek lisesi mezunlarında olduğunu ve “Sınavsız Geçiş” hakkını kullanacaklarını unutmayın. Onlardan boş kalan kontenjanlara diğerleri yerleşecek.

        Vakıf üniversitelerinin tam burslu bölümlerinin kontenjanlarını dikkate alın.

        METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ / MF-4

        BILEŞIMINDE metal bulunan maden filizlerinden metal ve alaşımların elde edilmesi ve bunların işlenerek endüstrinin istediği hammadde haline getirilmesi, metal olmayan seramik, plastik gibi maddelerin elde edilmesi ve işlenmesi konularında çalışmalar yapan bir mühendislik dalıdır. Metalurji ve malzeme mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler entegre demir çelik fabrikalarında, metallerin üretiminde ve bu metallerden oluşturulan çeşitli alaşımların dökümhanelerinde, madeni eşya ve makine imalatında yer alabilirler.

        EN YÜKSEK: ODTÜ (Ingilizce): Puan: 429.978 Başarı sıralaması: 21 bin 700

        EN DÜŞÜK: Atatürk Üniversitesi (IÖ) puan: 197.647 Başarı sıralaması: 228 bin

        Diğer Yazılar