Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KADINLARIN uğradığı şiddet ve sonrasındaki haksızlıklara karşı sıkıntıların bilincindeki kadınlar olarak en çok istediğimiz ve karşılaşınca hoşumuza giden şeylerden biri, devletin kademelerinden bu meseleyle ilgili farkındalığı artırıcı ya da söz konusu kademelerde çalışan yöneticilerin bu sorunun farkında olduğunu belirten açıklamalar yapmaları. Ancak eğer bu tarz beyanatın sahipleri kadına erkek şiddeti konusu hakkında ortaokul düzeyinde bilgi sahibiyse tüm iyi niyete rağmen bırakın kaşları yay kıvamına getirmeyi, insanın gözü bile çıkabiliyor.

        KADINLAR SEÇEMİYOR

        Bu tarz bir olay Mardin'in Midyat İlçesi'nde meydana gelmiş.

        8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde bir yürüyüş düzenlenmiş.

        Halaylar çekilmiş, "Güçlüyüz çünkü anneyiz" tadında pankartlar taşınmış.

        Kadının güçlü olmasının anneliğe bağlanmasının sıkıntısı bir yana bombayı vali bey patlatmış. "Baştan evleneceğiniz erkeği iyi seçin, psikolojisini iyi ölçün, içkici, kumarcı vesaire manyaklarla evlenirseniz böyle olur. Onun için bu iş biraz da size kalmış. Annelere, babalara kalmış. Her toplumda muhakkak çürük elmalar oluyor. İnşallah bu sorunlar da zamanla hallolacak kanunlarımızın sonucunda" demiş sayın valim.

        Sayın valinin kısa cümleler topluluğu, yaşadığı topluma çok yabancı olduğu duygusunu uyandırdı bende.

        Mesela ilk cümle, hani "Evleneceğiniz erkeği iyi seçin" diye başlayan. O bölgede evleneceği erkeği seçmek o kadar az kadına nasip olabilen bir durum ki. Hatta bölgeyi bırakın, bu ülkenin neredeyse her yerinde kadınlarımızın önünde evleneceği insanı evlilik öncesi bırakın seçmeyi, ailesinin seçtiği koca adayını tanımasına engel "gürbüz ayıplamalarımız, geleneklerimiz, törelerimiz" mevcut. Yani bu iş kadınlara pek kalmıyor sayın valim. İçkici, kumarcı manyaklarla evlenme bölümüne gelince, kimse bir "manyağı" hayatına sokmak istemez. Biriyle evlenmek isteyen de tüm manyaklıklarını ortaya dökmez. Ayrıca bu ülkede tüm şiddet sadece içki ve kumar kökenli yaşanmıyor. Muhafazakâr hayat sürüp bu saydığınız kötü alışkanlıklardan yolu geçmeyen erkeklerin de korkunç şiddet olaylarına imza attığını acı içinde görüyoruz. Yani ne yazık ki "sadece" içki ya da kumar şiddetin tek nedeni değil.

        MERKEZDE TOPLANSINLAR

        Ama en ilginci, Vali Turhan Ayaz'ın son cümlesi. Yani zamanla konulacak kanunlarla bu sorunun hallolacak olması. Nasıl yani, yasayla manyaklarla evlenmek mi engellenecek yoksa evlenecek erkeklerin sağlık kurumlarından manyak olmadıklarına dair belge almaları mı istenecek? Yoksa bir gün mucize bir yasa çıkacak ve o şiddet gösteren tüm erkekler ellerindeki sopaları, bıçakları, silahları yavaşça yere bırakıp tövbe mi edecekler?

        Ayrıca bu cümlelerin tamamı, her zamanki gibi suçu endirekt şekilde de olsa kadına atan bakış açısına sahiptir. Yani manyak manyaklık yaptığı için değil, kadın manyakla evlendiği için sorumluluk sahibidir!

        Uzun lafın kısası, belli ki sayın valilerimizin merkezde bir toplanıp Fatma Şahin'in ekibinden brif almaları ve kadına şiddet konusunda donanım sahibi olmaları gerekiyor.

        OGS cihaz parası sizlere ömür

        GEÇEN gün yazdım hatırlarsanız. "OGS sistemi HGS ile değiştirilirken biz OGS kullanıcılarından zamanında alınan ve hâlâ alınmaya devam edilen depozitolar ne olacak?" diye sormuştum. Ulaştırma Bakanlığı bu konuya cevap vermedi. Ama Hürriyet'ten Burak Coşkun araştırmış bu konuyu. Dünkü habere göre depozitoları kurtarmış olma ihtimalimiz yüksekmiş ama cihaz paraları geri verilmeyecekmiş.

        Aslında bu da net değilmiş. Çünkü bazı bankalar depozitoların da geri verilmeyeceğini söylüyormuş. Görünüşe göre bizim paraları yine inek içti. Olacak şey değil.

        Tıkır tıkır çalışan, tüketicinin yatırım yapıp sorunsuzca kullandığı bir sistemi dünyanın parasını harcayarak değiştiriyorsunuz ve bu konuda zarar görmesi en son muhtemel olan insanlar yine ilk zarar gören oluyor.

        Zaten hızlı kullanılan ve HGS'ye geçildiğinde mesela köprüde sıkışık saatte nasıl bir hız kazandıracağı konusunda net bir bilgi bulunmayan yeni sistem daha şimdiden itici hale geldi.

        Peki şöyle yapılamaz mıydı; OGS'sini kullanan kullanmaya devam edip yeni alacak olanlara artık bu cihazlardan satmayı bırakıp yeni sisteme onları geçirmek olamaz mıydı?

        Yok tabii ki olamazdı. Çünkü halkın parası deniz. Ağaçtan topluyoruz biz nasılsa!

        Diğer Yazılar