Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HDP seçimlere neden parti olarak girmek istiyor?

        Bu sorunun iç içe geçmiş birçok cevabı var:

        Bağımsız adaylarla seçime girmeleri halinde parti olarak ülke çapında siyasi propaganda yapamıyorlar.

        Birçok seçim bölgesinde hak ettiklerinin çok altında milletvekili kazanabiliyorlar.

        Parti olarak girmeleri halinde gerçek güçlerini ölçme şansına ulaşacaklar.

        Barajı aşabilmeleri halinde ülkenin en güçlü siyasi hareketlerinden biri oldukları tescillenmiş olacak.

        Bu sefer barajı geçmeye çok yakın olduklarını düşünüyorlar, hatta eminler.

        HDP’liler barajı aşacaklarından neden bu kadar eminler?

        Öncelikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş’ın yüzde 9.7 oya ulaşmış olmasından cesaret alıyorlar. Bu oranı koruyup üstüne ekleyebileceklerine inanıyorlar.

        Kobani başta olmak üzere Irak ve Suriye’de Kürtler ile (IŞ)İD arasında yaşananların Kürt seçmen üzerine etkilerinden hareketle, özellikle AKP’den ciddi oy kayması bekliyorlar.

        CHP ve MHP’nin etkisiz muhalefetinin önlerini açtığını düşünüyorlar. CHP’nin yine sağa açılması halinde sol seçmenin bir bölümünün HDP’ye yönelmesini umuyorlar.

        HDP barajı aşarsa ne olur?

        Dün Metropoll Araştırma’dan Prof. Özer Sencar, Radikal’den Ezgi Başaran’a, barajı aşması halinde HDP’nin yaklaşık 20 fazla milletvekiliyle Meclis’te muhtemelen 55 kişilik bir grup kurabileceğini söylemiş. (http://www.radikal.com.tr/yazarlar/ ezgi_basaran/hdpnin_baraji_ve_cemaatin_ oy_orani-1282799) Semih Sakallı ile birlikte son Köşk seçimlerini baz alarak yaptığımız simülasyonda biz de aynı rakama ulaştık. Prof. Sencar’ın da vurguladığı gibi bu milletvekillerinin çoğu AKP’den (bizim hesaplarımıza göre 17’si iktidar partisi, 3’ü İstanbul ve İzmir’den CHP’den) geleceğe benziyor.

        HDP’liler tam da bu nedenle, son günlerde siyasi iktidarın, partilerinin barajı geçmesinin imkânsız olduğu yolundaki söylentileri dolaşıma soktuğunu ileri sürüyorlar.

        HDP barajı aşamazsa ne olur?

        HDP bir önceki seçimlere bağımsız giren 35 adayı Meclis’e taşımıştı. Barajı geçmesi halinde bunlara en az 20 milletvekili daha ekleneceğine kesin gözüyle bakabiliriz. Ancak yüzde 10’un altında kalması halinde bunların ezici bir çoğunluğunun, örneğin Tunceli dışında Doğu ve Güneydoğu’da HDP’nin hak ettiği sandalyelerin tümünün AKP’ye geçeceği kesin.

        Zaten bu nedenle HDP’nin barajı geçemeyeceğini bile bile, sırf Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eli başkanlık sistemine geçişte güçlensin diye seçimlere parti olarak katılma kararı aldığı yolunda spekülasyonlar yapılıyor.

        HDP barajı geçer mi?

        Şahsen HDP’nin barajı geçme ihtimalinin geçmemesinden çok daha güçlü olduğunu düşünüyorum. Eğer seçime kadar devlet ile PKK arasında gerginlikler, çatışmalar olmazsa, HDP Kürt olmayan seçmeni de etkileyebilecek adaylar çıkarır ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde olduğu gibi sakin, samimi, çözüme odaklı bir propaganda sürdürürse ciddi bir oy patlaması bile yaşayabilir.

        HDP barajı geçemezse çözüm süreci ne olur?

        Süreç bitmez ama kesinlikle olumsuz olarak etkilenir. Erdoğan’ın “istikrar” adına yüzde 10 barajı gibi bir aleni adaletsizlikte ısrar etmesi, Kürt siyasi hareketi (KSH) ve onun tabanında, kendisine ve iktidarına yönelik zaten çok çok az olan güveni iyice ortadan kaldırabilir.

        HDP barajı geçerse çözüm süreci ne olur?

        Süreç tam anlamıyla ivme kazanır ve KSH’nin önem ve rolü iyice artar. CHP başta olmak üzere sürece mesafeli yaklaşan odaklar yanlışlarının farkına varıp bir şekilde sürece dahil olmanın yollarını ararlar.

        Diğer Yazılar