Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bir kere sezon başından beri itiraz ettiğim bir iddiamı yinelemem gerek: FENERBAHÇE BİR YILDIZLAR TOPLULUĞU DEĞİLDİR ...

        F.Bahçe’nin uluslararası arenada ‘yıldız’ diye tabir edilebilecek 1.5 oyuncusu var. RvP ve buçuk olarak da Nani.. Kjaer çok iyi bir stoper olmakla beraber ‘yıldız’ değildir. Alves, Kadlec değildir. Ba ve Josef hiç değildir. Ozan, Volkan değildir. Markovic tipik Brendan Rogers transferidir ve overrated bir isim olarak dünyanın parasına Liverpool’lu olmuş hızlı bir kanat oyuncusudur o kadar. Volkan vasatlaşmış bir kalecidir. Fabiano da ondan fazla değildir.

        Buna karşın Sneijder bir ‘yıldız’dır; Gomez de öyle.. Yani bakıldığında; F.Bahçe’nin elinde rakiplerine oranla fazla sayıda ‘yıldız’ı yoktur. Ama elinde daha iyi Türk oyuncu havuzu vardır. Caner-Gökhan-Hasan Ali-Şener-Topal-Alper gibi oyuncular rakip mevkidaşlarından daha kaliteli gösterilebilir. G.Saray’ı bir kenara bırakırsak herkesin görüp kabul ettiği bir gerçek var: Beşiktaş çok iyi top oynuyor, atak zenginliği de herkesten iyi... Kabul... Ama aynı Beşiktaş, Avrupa’da gruptan çıkamayıp elenmiş; Skenderbeu dışında kimseyi yenememiş; Türkiye Kupası’nda elenmenin eşiğine gelmiş... Bu Beşiktaş açık ara farkla şampiyon olma adayı...

        Öte yandan, grup lideri Molde’yi üstelik deplasmanda yenebilmiş tek takım olan, Ajax’tan 4 puan alan Avrupa’da turu geçmeye yakın gösterilen, Türkiye Kupası’nda mucize olmazsa yarı finale kalmış gözüken F.Bahçe çok kötü oynadığı bir maçın ardından tu-kaka ilan edilmiş. Tablo bu. Yıldızlar topluluğu olmayan, kaybettiği hiçbir cephe olmayan bir takımın bazı artıları da var demektir.

        Gelelim Vitor’un hak ettiklerine ve eleştirilerimize... Bugün Hasan Ali’nin; sezon başında Şener’in; o Şener performansı sayesinde Gökhan’ın; bombalarından sonraki dönemdeki Kjaer’in; sakatlanana kadar direkt 11 oyuncusu olan Alper’in gelişmesini göz ardı edemeyiz. Markovic’ten de Şen’den de; Uygar’dan hatta Ramazan’dan bile yararlandığını inkar edemeyiz. Hazır durumda tuttuğu 2 kalecisi olduğunu inkar edemeyiz. Ozan’a fırsat vermediğini iddia edemeyiz. O zaman takım neden yeterince pozisyon bulamıyor? Çünkü iddia edilenin aksine F.Bahçe çok önemli bir eksik barındırıyor. Bir Alex’i; Wes’i; Sosa’sı yok. Diego olmadı. Ozan fırsatı değerlendiremedi. O bölgede oynayabilecek, gol bölgelerine sızabilecek 3. alternatif Uygar. 10 numara, 9.5 numara, forvet arkası nasıl isimlendirirseniz isimlendirin burada bir kaliteniz yoksa, topu tutacak, oyunu yönlendirecek, hücumu organize edecek ve skor üretecek adamlarınız kanat forvetleriniz olabilir. Nani, skor taşıma ve topu rakip alanda tutma adına bu işi yapabiliyor ama oyun yönlendirme Paul Scholes’un işiydi, onun değil. Gelelim diğer kanada. Driplingçileri severim. Ama Şen de, Markovic de, Alper de ne skorer ne oyun yönlendiricisi. Alıp giderler.. Ya geçerler ya kaptırırlar. “Topu tutalım, arkadaşları bekleyelim” oyuncusu değiller. Bu durumda yapılacak tek bir şey kalıyor: Santrforunuzun topu saklama ve oyun kurma becerisi.

        Lütfen Vitor da dahil herkes Antalya maçının ilk 12 dakikasını yeniden izlesin. Fernandao yerine RvP olsa takım 3 net pozisyona girerdi. Çünkü Fernandao top tumayıp sürekli top kaybı yaptığından; basit pasları veremediğinden akınlar başlamadan öldü. Ceza alanı içinde veya çevresinde değilse Fernandao teknik anlamda tam bir ‘kazma’dır. Hoca Ersun Yanal olsa, o dönemdeki futbol oynansa tek santrfor Fernandao olmalı derdim. Ceza alanına çok top indirirseniz, çok adamla hücum edebilirseniz Fernandao biçilmiş kaftandır. Ama Vitor bu sistemde ısrar edecekse, ‘Sahte 9’lu sisteme geçmeli. RvP’ye de Barça’daki Messi gibi sadece gol atmakla yükümlü olmayan, ara pası atabilen, tekniğiyle top tutabilen, sağa sola oyun açabilen bir görev vermeli. “RvP oynamalı” dememin arkasında yatan kişisel düşüncem bunlar. Başka yorumcuların fikirlerine elbette saygılıyım. Ama ben olsam bundan kelli hep ‘Sahte 9’ pozisyonu verilmiş RvP ile başlardım.

        Diğer Yazılar