Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        AZGELİŞMİŞ ülkelerin sentezler oluşturma yetenekleri hemen hemen hiç yok. Bu tür ülkeler “ya hep ya hiç”çi. Gelişen bir trendi alıp onu zaten var olanın yanında kullanma, ikisi arasında sentez yapma yeteneği azgelişmişlerde bulunmuyor.

        Galiba bu durum bu ülkelerdeki ezilmişlik duygusunu moda olana atlamakla kapatmak arzusundan kaynaklanıyor...

        “Madem onların düzeyinde değiliz, o zaman modalarına sahip çıkıp ‘...mışız gibi’ yapalım” diyor olabilirler.

        Örneğin “internet gücünü artırdıktan sonra kâğıdın sonu geldi” tartışmaları başladı ya... Bu argümanı en çabuk kabul edenler yine azgelişmiş ülkeler oldu. Halbuki internet yaygınlığı ve gücü, gelişmiş ülkelerde daha fazlayken bu ülkelerde kâğıdın sonu geldi fikrinde olan insan sayısı fazla değil.

        Herhalde Amerika şu anda internet ortamında en fazla yenilik yapan, en hızlı teknoloji geliştiren ülke olmalı. Çok fazla sayıda genç insan da bu sektörde çalışıyor, artık bilgisayar mühendisliği ve matematik yine kral bilim dalları oldular, üniversitelerin bu bölümleri çok revaçta.

        Buna rağmen Amerika’da bugün hangi kütüphaneye giderseniz gidin, ortamın çok canlı olduğunu, insanların kitaplar arasında kaybolduklarını ve okumak için dışarıya bolca kitap çıkardıklarını görürsünüz. Kütüphane sayısı da azalmıyor. Mahalle kütüphaneleriyse hâlâ çok aktif.

        “Kâğıdın sonu geldi” diye düşünenler Amerika gibi ülkelerdeki bu duruma bakınca susmayı tercih ediyor olabilirler.

        Azgelişmiş ülkelerde ise insanlar, hem okumaktan kaçma arzularına denk geldiği için hem de buna kılıf oluşturma imkânı verdiği için olsa gerek, bu, “Kâğıdın sonu geldi” argümanını pek sevmiş görünüyorlar. Azgelişmiş ülkelerde de kâğıdın sonu gelmedi tabii ki ama cehalete kılıf aramakta olanların sayısında hayli artış olduğu söylenebilir.

        Gelişmiş ülkeler ise teknolojiyi yenilerken kâğıdı da güçlendirerek yeni bir sentez daha yaratıyorlar.

        Snapchat Discover

        13-25 yaş arası insanlara hitap ediyor olabilir... Abuk sabuk mesajlar görüntüler göndermek için ideal olabilir... Ama bunların yanında Snapchat çok önemli bir iş de yapıyor. Yeni aplikasyonları Snapchat Discover ile yine 13-25 yaş arası insanlara haberleri sevdirme amacıyla yola çıktılar. Sadece bu amaçları bile bizlerin onların bu sistemde ne yapmakta olduklarını izlememizi zorunlu kılıyor.

        Aplikasyonu açınca karşınıza çıkan ekranda Huffington Post, The Verge, NPR, Mashable ve CNN gibi ikonlar var. Bunlardan bir tanesine tıkladığınızda o kuruluş tarafından hazırlanmış olan kısa haber videosunu izliyorsunuz. Eğer izlediğinizi beğenirseniz daha uzun video izlemeniz için linkler de var. Bu videoların hepsi 4 saatte bir değişiyor, yenileniyor.

        Günde 700 milyon snap atılan bu dünyada, snap atanların bu işe ara vermek istediklerinde günün haberlerini zevk alarak izlemelerine imkân tanıyor bu sistem. Gazeteciliğin çağımızda nasıl geliştiğini ve değişimlere ayak uydurduğu takdirde önemini nasıl da artıracağını düşünen bizim gibi insaların çok yakından izlemesi ve öğrenmesi gereken bir gelişme bu.

        Diğer Yazılar