Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Google bir süredir sürücüsüz otomobilinin test sürüşlerini yapmakta. Bu otomobillerin uzun süredir yollarda oldukları, haftada ortalama 10 bin mil kadar yaptıkları söyleniyor.

        Bu kadar uzun süre yollarda olan otomobillerin kaza yapmaması mümkün değil.

        Bazı kazalar olmuş, ama bunların hiçbiri sürücüsüz otomobilin bilgisayar programından kaynaklanan bir şey değilmiş, hatta bütün kazalarda suç diğer araçtaymış.

        Bu sonuç tabii ki sürücüsüz otomobilin bilgisayar programına duyulan saygı ve güveni artırıcı bir şey.

        Bu bilgisayar programı yolda ve çevreden aldığı ve kameradan gördüğü her uyarıcıyı dikkate alarak kendini yeniden programlıyor ve yolda kendinden emin biçimde ilerleyebiliyor. Peki, “Durum böyleyse o zaman kazalar neden oldu ki?” diye sorabilirsiniz.

        Google’ın otomobili her şeyi dikkate alarak kendini programlayabiliyor, ama tek bir şey hariç: Başka sürücülerin davranış bozukluklarını veya insani hataları göz önüne alamıyor. Yani Google’ın sürücüsüz otomobili yolda kendinden emin biçimde gidebilir, ama diğer sürücülerin nasıl davranacakları bilinmediğinden ve belki de bunun hiç bilinemeyeceğinden onlardan kaynaklanan hatalar veya trafik canavarlıkları sonucunda yine de kazalar olabiliyor.

        Google’ın otomobili de bu kendi programının eksik boyutunu, yani insani davranışları tahmin edememe boyutunun farkında, ama bunu nasıl çözeceğini bilemiyor.

        Örneğin bir defasında Google’ın sürücüsüz otomobili yolda bir kavşağa gelmiş ve kendini tamamen dondurmuş, tamamen durmak zorunda kalmış. Çünkü kavşakta diğer beklemekte olan araçlardaki sürücülerin nasıl davranacağını bilememiş, o da bir kaza olması ihtimaline karşı kendini tamamen durdurmuş.

        Google’daki programcılar acaba araçlarına insani hata ve trafik canavarı davranışlarını öğretip anlatmayı başaracaklar mı; bu, şu anda bilinemiyor, ama şurası kesin ki bu başarılamadığı takdirde bu araçların İstanbul’da kullanılabilmesi pek mümkün değil. Çünkü malum, şehrimizin yollarında insani hatalar ve trafik canavarı davranışındaki sürücü sayısı pek bir fazla. Bu durumda İstanbul yollarına çıkacak bir Google otomobilinin daha kontağı açar açmaz kendini tamamen dondurup 1 metre bile gitmeye itiraz etme ihtimali büyük.

        Diğer Yazılar