Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dijital devrim ve beraberinde getirdiği yeni tüketim süreçleri, global eski düzende bozucu (disruption) etkiler yaratıyor. Akılı telefonlar, eski yapılarda en fazla “düzen bozucu” etkiyi yapan araçlardı. Şimdi ise daha büyük düzen bozucu etkiyi yaratacak yeni devrime hazırlanılıyor.

        “Sürücüsüz arabalar” en fazla 5-6 yıl içinde hepimizin hayatının doğal bir parçası haline gelecek. Bunun global düzen açısından gerçek bir devrim etkisi yaratması bekleniyor.

        Düşünsenize, gündelik hayatımızın örgütlenmesinde temel rol üstlenmiş arabalar ve arabalı hayat tarzı yepyeni bir anlam kazanacak. Şehirlerde gündelik yaşam baştan aşağıya değişecek, trafik kuralları, yaya yolu kavramları tamamen farklı olacak.

        Banliyöler yeniden örgütlenecek, şehir mimarisi tüm kavramları yeniden düşünmek zorunda kalacak, hukuki düzenlemelerin (ilk önce kaza sigortası hukuku değişecek) yapılması da gerekecek. Anlayacağınız, sosyal yaşamımız ve ilişkiler yeniden düzenlenecek.

        Gayet tabii ki sürücüsüz araba piyasası, olağanüstü paraların döneceği bir sektör de olacak. Bu yüzden, son olarak General Motors’un da girdiği bu işte Google, Uber, Apple ve Tesla gibi devler önceliği almak ve piyasayı ele geçirmek için var güçleriyle çalışıyorlar.

        Şimdi de büyük haber geldi: “Apple’ın 30 milyar dolar vererek elektrikli araba üretiminde uzman olan Tesla’yı alabileceği konuşuluyor.”

        Eğer bu olursa sürücüsüz otomobil teknolojisinde hayli mesafe kaydetmiş olan Apple, elektrikli araba üretiminde dev olan Tesla’yı da bünyesine katarsa ortaya çıkacak devin önünde Google ve diğerlerinin kalması çok zorlaşır.

        YENİ HAYAT KÜLTÜRÜ

        Sürücüsüz arabalarla birlikte oluşacak yeni düzenle birlikte yeni bir hayat kültürü de yerleşecek. Bu kültürde sürücüsüz otomobillerin aynı zamanda elektrikli de olması gerekiyor. Bunlar yeni düzenin iki olmazsa olmaz koşulu olacak.

        Eski düzenin öncülerinden General Motors, yeni girdiği bu piyasada adım atabilmek için Bolt adını verdiği elektrikli markayı yakında piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

        Sürücüsüz teknolojisinde Apple ile yarış halinde olan Google da San Francisco’daki bilimkurgu filmini andıran laboratuvarında elektrikli sürücüsüz otomobil modelini mükemmelleştirmeye uğraşıyor. Nissan’da ise Leaf adını verdiği elektrikli araba markası var. Uber şu anda Pittsburg’da bulunan ve Boston’un kendine çekmeye uğraştığı merkezinde kendi sürücüsüz elektrikli modelini üretmek için uğraşıyor.

        Anlayacağınız, çıkarlar büyük, kazanan da devrimin lideri olacağından rekabet inanılmaz kızışmış durumda.

        Tekrar olacak ama şimdi yine düşünün; sürücüsüz teknolojisinde Google ile başa baş durumda olan Apple, şimdi elektrikli arabanın dünya lideri durumundaki Tesla’yı almayı başardığında yaklaşan devrimin de lideri olacak demektir.

        RUS TURİSTİ KAPTILAR

        Rus turistler maalesef bu yıl Türkiye’ye gelmiyorlar. Mısır’a da gitmeyecekler. Rus turistin ülke dışı tatilinde yılda 45 milyar dolara yakın para harcadığı hesaplanmış. Bunları kapmak için Uzakdoğu ülkeleri arasında büyük bir yarış başladı.

        Kamboçya, Rusya’dan direkt hat açmaya girişti. Endonezya ise Rus turistten istediği tüm vize şartlarını kaldırdı. Vietnam, Rus seyahat acenteleri için sıkça basın/tanıtım gezileri düzenlemeye başladı.

        Tayland ise Moskova ile Bangkok arasına uçuş koydu ve Phuket ile St. Petersburg arasında var olan uçuşlarını ikiye katladı.

        Bu olanbiten bizler açısından gayet tabii ki çok kötü, ama bunları bilelim ki zararı en azına indirmek için bir an önce çalışmaya başlayalım.

        ŞİMDİDEN KAZANAN...

        Çağımızda her büyük devrimin, her büyük bozucu etkinin temelinde start-up firmalar bulunuyor. Birkaç yetenekli genç bir araya gelip tek bir fikre odaklandığında hem büyük paralar kazanıyor hem de devrim yaratıyor.

        Merkezi Silikon Vadisi’nde bulunan “Cruise Automation Association” adlı bir şirket var. Onlar sürücüsüz arabayı işleten sistemler ve buna bağlı aplikasyonlar üzerine çalışıyorlar. Sektördeki bu son hareketlenmenin, asıl onları “kazanan” kategorisine soktuğunu söyleyebiliriz. Zaten GM, bu şirketi 1 milyar dolara satın almak için çalışmaya başladı bile.

        Ben şimdi Apple’dan bu şirkete gelecek yeni teklifi bekliyorum. Satış fiyatlarının çok daha yükselmesi şaşırtıcı olmaz.

        Diğer Yazılar