Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        www.haberturk.tv sitemizin yazı işlerindeki arkadaşlar odama girip “Tamam abi, Kılıçdaroğlu Yenikapı mitingine katılıyor” dediklerinde ilk çocuğunun doğumunu duyan bir baba gibi içim coşkuyla doldu. Bir açıdan bu da bir başka doğum haberiydi aslında. Yeni demokrasimizin doğuşunun haberiydi bu. Yarın yeni demokrasinin yeni kapısı açılıyor, saat 17.00’de. AK Parti, CHP, MHP yan yana yeni Türkiye’yi müjdeleyecekler milyonlara. İnşallah bu inancımda yanlış çıkmam ama bence bundan böyle Türkiye’de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Siyasete yeni üslup gelecek, demokrasi bize anlatıldığı gibi işlemeye başlayacak. Daha anlamlı, daha huzurlu gelecek için gönül rahatlığıyla, özgürce diyaloglar açacağız. 21’inci yüzyılın en güçlü ülkesi olabilecek seküler, modern, demokratik ve Müslüman ülkeyi hep birlikte el ele kuracağız. Ben bugün oğlumun yaşayacağı bir ülke için ilk kez bu kadar umutluyum. Eskiden de umudumu korumak istediğim her durumda beni hayal kırıklığına iten, kötümser yapan bir olay mutlaka olurdu. Şimdi ise biz hep birlikte durduğumuzda hemen her şeyi başarabileceğimizi gördüğümden artık kötümserliğe, moral bozukluğuna yenilmeyeceğim. Sağ olun, var olun siyasi parti liderlerimiz. Sizlere oy veren bizlere bu güzel günleri yaşattığınız için... Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da ayrı teşekkür etmeliyim. O da demeçleri ve tavrıyla bu güzel manzaranın ortaya çıkmasını sağladı.

        GÖNLÜM İSTERDİ Kİ...

        Yenikapı’da özellikle HDP’nin de olmasını doğrusu gönlümden istiyordum. Bu partiye karşı neden kırgınlık var bunu tamamen anlamak ve buna katılmakla birlikte, ona oy veren Kürt vatandaşlarmızın yarın o meydanda temsilcilerini görmek isteyeceklerine eminim. Önümüzdeki günlerde HDP’yi de bu tür süreçlere dahil etmek için gereken görüşmelerin yapılmasını, diyalogların açılmasını umuyorum.

        15 TEMMUZ GECESİ

        15 Temmuz gecesi yaşanan kahramanlıkları artık biliyoruz. Sıradan insanların vatan söz konusu olduğunda nasıl birdenbire süper kahramanlar haline geliverdiklerini gördük, ama işin bir boyutu eksik kalıyordu. Darbeyi öğrenen vatandaş gerçekten o gece neler hissetti gece nasıl geçti?

        Habertürk Televizyonu’nda Ece Üner 4 Ağustos akşam haberlerinde gerçekten çok iyi bir iş çıkardı ve 15 Temmuz gecesi hakkında yapılan ilk kamuoyu araştırmalarının sonucunu açıkladı. Ece Üner’i en iyi haber spikeri seçtiren özellik de budur işte: Haberin geri planına, bilinmeyen yönlerine inmesini bilir ve bunu daima yapar. O anketlerden çıkan bir sonuç benim çok ilgimi çekti.

        Halkın büyük çoğunluğu darbeden FETÖ’yü sorumlu tutuyor, bu zaten hissedilebiliyor o yüzden bu sonuç sürpriz değil.

        Ama darbeyi ilk duyunca ne hissettiler bu belli değildi. CHP’liler açısından burada ilginç bir sonuç vardı. Bir darbe olduğunu duyan CHP’lilerin önemli bölümü darbeye karşı çıkmışlar ama bir bölümü de belki bu iktidardan kurtulmamızı sağlar diye başta biraz umutlu olmuşlar. Birçok CHP’linin kendisine itiraf etmeye artık utandığı bir duygu olmalı bu. Ama gecenin ilk başlarında bu olmuş olabilir, zira CHP içinde ulusalcı bir damar var ve bunlar AK Parti’den ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan hem korkuyorlar hem de onu hiç sevmiyorlar. Açıkça söyleyeyim aralarında ondan nefret edenler de var.

        Ama bu tablo Cumhurbaşkanı televizyon ekranından halka hitap eder etmez ve “Bu darbe girişimini FETÖ yapıyor” der demez bu CHP’lilerin tavrı anında değişmiş ve CHP’lilerin yüzde 40’ı sokaklara dökülmüş ve darbecilerin karşısında durmuşlar.

        CHP LİDERİ NEDEN TEREDDÜT ETTİ?

        CHP içinde bu hissiyat hep vardır. Kendi hayat tarzına, seçimlerine müdahale edileceği korkusuyla da beslenen bu ulusalcı damar, bazı durumlarda hayli güçlü de olur. Gerçi genel başkan parti içindeki farklı görüşleri dengede tutmak için bayağı uğraşıyor ama parti içinde demokrasi olduğundan bu görüşler her zaman başkanın talimatlarına uymayabiliyor. Yenikapı’daki mitinge başta katılmayacağını, sadece temsilci bir heyet göndereceğini açıklamış olan Kılıçdaroğlu bence bu kesimin parti içinde göstereceği tepkilerden çekinmiş olabilir. Bu da normaldir ve demokrasinin bir gereğidir.

        Ama sonunda makul olan çözüm bulundu ve Kılıçdaroğlu yarın yapılacak mitinge katılacağını söyledi.

        Bence bundan sonra ulusalcı damar bile kendisini sorgulayacaktır ve özeleştirisini yapıp yeni Türkiye’ye katkılarını sunacaktır. Onların katkısı olmadan geleceği sağlam, huzurlu bir ülke bulabilmek de imkânsız zaten.

        AVRUPA HATASINI ANLAMAYA BAŞLADI

        www.haberturk.tv sitemizde dün yer alan bir haberden de anlaşılıyor ki 15 Temmuz’dan bu yana iyi bir sınav veremeyen Avrupa Birliği hatasını nihayet anlamaya başladı galiba. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker “Türkiye’ye AB kapılarını kapamanın ağır bir dış politika hatası olacağını” söylemiş. Böyle fikirler için İngilizce’de güzel bir cümle vardır, “Good morning after dinner”. Yani “akşam yemeğinden sonra günaydın” denir böyle durumlarda. Geç de olsa yanlışlarından dönme işareti vermeleri güzel bir gelişme. Cumhurbaşkanı bunu yıllardır söylüyor, ama duyan olmadı. Duysalar bile duymazdan geliyorlardı. Şimdi ise makul olanı düşünmeye galiba başlıyorlar.

        Komisyon Başkanı Juncker’in konuşma metninin tümü şöyle: “Türkiye’ye müzakerelerin durdurulduğunu söylemenin pek bir faydasını görmüyorum. Türkiye ile müzakerelerin durdurulması, AB üyesi tüm ülkelerin onaylaması sonucu gerçekleşir. Tüm üye devletlerin buna hazır olduğunu da şu anda sanmıyorum. Çünkü açık kararlar aldık ve zor müzakereler yürütüyoruz. Şu anda Türkiye’ye ‘AB olarak sizi almaya hazır değiliz’ dersek, bu çok ciddi bir dış politik hata olur. Ben müzakerelerin sürdürülmesi taraftarıyım. Belki Türkiye üye olmak istemeyebilir. Bu görüşmelerin sonucuna bağlı.”

        Diğer Yazılar