Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ABD Başkanı Donald Trump, devlette Türkiye aleyhine işleyen büyük bir boşluk yarattı. Başkan’ın kararsızlığını fırsat bilen devlet içindeki Kürt yanlısı derin güçler ve İslamofobikler, boşluğu fiilen yürürlüğe koydukları politikalarla doldurmaya başladılar. Böylece Türkiye düşmanları, uzun vadede ülkemiz aleyhine sonuçlar doğuracak planlarını adım adım uygulamaya sokuyorlar

        ABD Başkanı Trump, Suriye ve Suriye Kürtleri konusunda bir türlü karar veremiyor. O kararını erteledikçe de Amerikan devleti içinde bu konuda ciddi bir resmi politika boşluğu doğdu. Bu boşluğu fırsat bilen devlet içindeki İslamofobikler ve Türkiye düşmanları, ortaklaşa politikalar uygulamaya başladılar.

        Eğer Türkiye kısa sürede bu fiili durumun uzun vadede hem Türkiye’nin hem de ABD’nin ortak çıkarlarına aykırı sonuçlar doğuracağına Trump’ı ikna edemezse, bu politika Türkiye’nin hiç de istemediği sonuçlara yol açacak.

        Washington’da gelişmeler şöyle yaşandı:

        Başkan Trump, tüm devlet birimlerine Suriye ve DEAŞ konusunda ne tür politikalar izlenmesi gerektiğiyle ilgili pozisyon belirleyip bunları 30 gün içinde Beyaz Saray’a iletmeleri talimatını verdi. 30 gün süre dolmadan Kürt yanlısı derin güçlerin etkin olduğu Pentagon, net pozisyon belirleyip ortaya bir strateji koyarak planını hazırladı.

        Savunma Bakanı James Mattis, bu planı Beyaz Saray’a götürüp Başkan Trump’a elden teslim etti. Bu planda ABD’nin DEAŞ’a karşı Türkiye yerine Kürtlerin yanında yer alması ve Suriye Kürtlerine silah yardımı yapması net biçime ifade edildi. Planda Amerika’nın gerektiğinde asker göndererek de Kürtlere destek vermesi gerektiği belirtildi. Nitekim Amerikan Savunma Bakanlığı’ndan gelen son habere göre, ABD Rakka’ya yapılacak saldırıyı desteklemek için bölgeye 1000 asker daha gönderecek.

        Pentagon içinde uzun yıllardır bölgemizde bir Kürt devleti oluşumunu destekleyen derin devlet unsurları vardı. Nitekim ben bu konudaki bir haritayı, yine bu kurum içinde çalışan bir yetkilide yıllar önce görmüştüm.

        Trump, Suriye Kürtleri ve Türkiye konusundaki tavrını netleştirmedikçe devlet yapısı içindeki bu unsurlar, Türkiye düşmanı çevrelerle ortak çalışarak bölgede bir Kürt oluşumunun ortaya çıkmasına uğraşıyorlar.

        YENİ HARİTA VAR

        Bana bu konuları anlatan Pentagon kaynakları, eskiden gördüğüm haritanın artık geçerli olmadığını, bunun yerine son durumu yansıtan yeni bir haritan üzerinde çalışıldığını söylediler.

        Devlet birimleri içinde yer alan bu unsurların yanı sıra Beyaz Saray’da Trump’ın çevresinde yer alan insanlar arasında da Türkiye karşıtlığı ve İslamofobi tırmanıyor. Onlar da Trump’ın kararsızlığının yarattığı resmi politika yokluğundan kaynaklanan boşluğu kullanarak devlet içindeki Kürt dostu unsurlarla işbirliğine girdiler.

        Beyaz Saray’da Trump’ın çevresinde yükselen Türkiye karşıtlığını en net, Steve Bannon’un davranışlarından takip edebilirsiniz. Bannon, son olarak Breitbart sitesinin uydudan haber yayınlanan radyosunda yaptığı konuşma şovuna, Center for Security Council’in kurucusu ve Ted Cruz’un dış politika danışmanı olan Frank Gaffney’i misafir etti. İkisi de Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine ağızlarına geleni söylediler.

        Steve Bannon, Beyaz Saray’da Trump’ın başstratejisti olmasaydı bu ikilinin yapmaya çalıştığının bir önemi ve anlamı olmazdı, ama bence Türkiye’nin Beyaz Saray içine taşınan bu tavra dikkat etmesi ve bir an önce tedbirlerini alması gerekiyor.

        Diğer Yazılar