Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Açıkçasöylemek gerekirse Washington’da muhabirlik yapmak hayli yorucu. Sakın yanlış anlamayın, iş yükünden bahsetmiyorum. Gerçi o da var ama gazeteciler buna zaten alışık.

        Buranın asıl yoruculuğu, konuştuğunuz her insanın dedikleri dışında mutlaka farklı bir niyeti de bulunması ve bunun için de çalışıyor olması.

        İkili oynama, bu şehrin hayat tarzı gibi. Siz, size söylenen bu kadar çok yalan arasından gerçeği cımbızla çekmeyi öğrenmek zorundasınız. Bu da ancak tecrübeyle olan bir şey. Washington’un kendisine özgü oyun kuralları, konuşma üslubu ve kaynaklarla ilişki kurma kuralları var. Bunlar da yıllarca tecrübeyle ve yanlış yapa yapa öğrenilen bir durum.

        Bu duruma şehirde herkes uyum sağlamak zorunda, yoksa ayakta kalmanız mümkün değil. Üstelik sadece şehirdeki siyasi ve medya cemaatlerine özgü değil bu davranış biçimleri. Devletin kurumları da böyle davranıyor. İşine geldiği zaman devlet de ikili oynayabiliyor.

        Biz Türkiye olarak şu anda bunun muhatabıyız ne yazık ki. Amerikan devleti bize Suriye konusunda sürekli farklı şeyler söylüyor, bizi oyalama peşinde.

        Bunu nasıl ve neden yaptıklarını resmi Washington’a bakıp görebilmeniz pek mümkün değil. Bunun için derin Washington’un karanlık koridorlarında dolaşmayı bilmek gerekiyor.

        Açıkça söyleyeyim, Amerikan devleti Rakka’da kötü bir oyun oynamakta.

        Savunma Bakanı Fikri Işık, Amerikan Savunma Bakanı James Mattis ile Suriye ve diğer konuları görüşmek için geldiği gün bile derinde bu oyun oynanmaktaydı.

        Mattis ikili oynamanın en güzel örneğini verip o görüşmenin çıkışında, “Türkiye’yle işbirliğimiz sürüyor” derken bile bu işbirliğini altüst edebilecek plan uygulanmaktaydı, hem de Pentagon tarafından.

        Oyunun ne olduğunu iyice anlatabilmem için İlham Ehmed adında bir kadından söz etmem gerekecek. Biliyorum bu tür olayları sadece bir kişinin rolüyle açıklamak doğru olmayabilir, ama bu PYD’li kadının Washington’daki faaliyetleri, olan biteni açıklamak açısından son derece yeterli de.

        İLHAM EHMED

        Kendisiyle henüz konuşma imkânım olmadı ama konuşanlar diyor ki, bu İlham Ehmed “demokratik Suriye parlamentosu eşbaşkanı” unvanını kullanıyormuş.

        Yine onunla konuşmuş olan Amerikan kaynaklarına göre, tamamen PKK sempatizanıymış. Ben burada göreve başlamadan, yani 3 ay kadar önce Washington’da bir PYD-YPG irtibat bürosu açılması sürecinde İlham Ehmed şehre gelip çalışmalara katılmış. PYD-YPG böylece Moskova’dan sonra bir de Washington’da büro oluşturmuş.

        O buradayken Amerikan yönetimi içindeki Kürt lobisinden etkin isimler de İlham Ehmed’i yönetimden önemli isimlerle görüştürmüşler. Bunlar arasında Beyaz Saray’dan da bazı isimlerin olduğu belirtildi ama kimler olduğu söylenmedi.

        Böylece Pentagon’un Suriye’de işbirliği içinde çalıştığı PYDYPG güçlerinin Washington’da çok güçlü bir irtibatları da oluştu.

        Devlet içindeki Kürt lobisinin en güçlü olduğu Pentagon’da bu işbirliği sürekli reddediliyor. Hatta Savunma Bakanı Fikri Işık buradayken yapıldığı gibi Türkiye’ye de güvenceler veriliyor. Ancak tam da o güvencenin verildiği gün bakın neler oldu?

        RAKKA’YA GÖTÜRÜLDÜ

        Bize o güvence verilmeden önce İlham Ehmed’in Amerikan yetkililer tarafından Suriye’ye götürüldüğü ve oradaki PYD-YPG güçleriyle temas ettirildiği ortaya çıktı.

        Oradaki temasları hakkında İlham Ehmed, Amerikalılara rapor verdi ve bir de fotoğraf paylaştı.

        İlham Ehmed, Suriye Demokratik Güçleri üst düzey yöneticileriyle.

        Bu fotoğrafta görüldüğü gibi İlham Ehmed, Rakka’daki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) üst düzey yöneticileriyle birlikte.

        Burada verilmek istenen mesaj net. Kürtler, “Burada kontrol bizde ve Amerikalılarla ortak çalışıyoruz” mesajını dünyaya veriyorlar.

        “Oynanan oyunu iyi bilelim ve Washington’a hâkim olan ikili oynama kültürünü iyi tanıyıp tedbirimizi alalım” istiyorum. Şehrin derinliğinde oynanan bu karanlık oyunu işte bu yüzden yazdım.

        Aman buna daha da dikkat!

        Yıllar önce yine Washington’da çalışırken bana Pentagon’da gösterilen Kürt devleti haritasını defalarca yazdım. O gün haritayı bana gösterenlerin yardımıyla bugünkü bürokratlarla da konuşma imkânım oldu.

        Bu yüzden Türkiye’nin başına açılabilecek yeni bir tehlikeyi de gördüm. Bugün Rakka ve Suriye’nin kuzeyinde, yani sınırımızda ABD ile PYD-YPG arasındaki ilişki nedeniyle ileride bir Kürt birimi oluşturulma çabası da var.

        Bu resmi bir devlet politikası değil, ama devletin içinde bunun için uğraşan etkili çevreler var. Irak’ın kuzeyindeki gibi bir Kürt oluşumu planlanıyor ve bu oluşumun Kuzey Irak’la bağlantısı kurularak Suriye’nin kuzeybatısına enerji transfer hatları da yapılması amaçlanıyor.

        Bu planların hazırlık haritalarını da gördüm. Bunu planlayanlar, 200 bin varil petrol transferi düşünüldüğünü ve petrol fiyatları tekrar yükselirse bu planın fizibıl olacağını söylüyorlar. Bu enerji transferi planı da Kürt oluşumlara uluslararası meşruiyet tanınmasını kolaylaştırmak için gerekçe olarak kullanılacakmış.

        Şimdi Rakka planıyla koordineli çalışan bu çevreler, yeni düşünülen Kürt oluşumunu “suzerainty” kavramıyla anlatıyorlar. Yani “İçişlerinde bağımsız, savunma ve dış ilişkilerde bir yabancı gücün kontrolü altında olan oluşum” diyorlar buna.

        Cuma yazısı: Bombayı sevmeyi nasıl öğrendim?

        Diğer Yazılar