Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Amerika, Rakka operasyonunu Kuzey Suriye’deki Kürtler ile birlikte yürütme kararı aldıktan sonra bölgedeki özellikle YPG güçlerini silahlandırmaya başladı.

        Yönetim, Türkiye’nin tavrını ve itirazlarını da çok iyi bildiğinden bu silahların bir gün Türkiye’ye karşı kullanılmaması ve PKK’nın eline geçmemesi için de birçok tedbir aldığını söylüyor.

        Bu tedbirleri alacaklarını sadece söylemekle yetinmediler; bunun üzerine hayli ciddi çalıştıkarını da biliyorum.

        Bu konuda bir iyi niyet, bir samimiyet olduğuna eminim; fakat bölgedeki koşullar nedeniyle ve geçmişte yapılan hataların tekrarlanması ihtimali büyük olduğundan bu sözlerini tam tutabileceklerinden emin değilim. Açıkçası YPG’ye verilen silahların bir bölümünün bir gün özellikle PKK tarafından Türkiye’ye karşı kullanılması ihtimali Amerika’nın “Bu olmayacak” garantilerine rağmen var.

        BİR GİZLİ RAPOR

        Uluslararası Af Örgütü’nün başvurusu üzerine Amerikan Savunma Bakanlığı’nın bazı gizli belgeleri kamuoyuna açıldı.

        Bunlar arasında yer alan bir belge Kürtler ve silahları konusuna ilginç bir boyut da katıyor.

        Eylül 2014 tarihli, “Inspector General of US Department of Defense” imzası bulunan bu raporun kapağında “The Army did not implement effective controls to maintain visibility and accountability of Iraq train and equip fund equipment” (Irak’taki eğit donat programı çerçevesinde verilen teçhizatın etkin denetimi ve kontrolünü sağlamak için ordu gereken tedbirleri alamadı) deniliyor.

        Yani Amerika bölgedeki eğit donat programı çerçevesinde bölgeye gönderilen silah ve teçhizatın kontrolünü tam yapamamış.

        Raporda bu yüzden tam tamına bir milyar dolarlık teçhizatın nerede olduğunun bilinmediği söyleniyor.

        Raporda bunların nerede olduğu yolunda tahminler yapılmıyor belki ama bu silah ve teçhizatın ağırlıklı olarak PKK ve diğer Kürt gruplarda olduğunu tahmin etmek çok da zor değil.

        TAŞERON SAVAŞ ŞİRKETLERİ VE PKK

        Yani ortada hiçbir kötü niyet olmasa da sadece bölgedeki koşullar nedeniyle bazı silahların ve teçhizatın PKK eline geçmesine engel olmak mümkün olamıyor.

        Ancak tabii kötü niyet de var.

        Amerika bölgedeki savaşı bazı taşeron firmalara da ihale etmiş durumda. Bunlar eski askerler ve paralı askerleri içinde barındıran özel savaş şirketleri ve bölgede hayli de etkililer. Bunlar devletin silahlarını bölgede kontrol işini de bazen üstleniyorlar. Bunlardan Blackwater adlı şirketin geçmişte bazı silahları PKK’ya sattığı şeklinde istihbaratlar gelmişti ve bu şirket hakkında birçok iddia ortaya atıldı, resmi soruşturma da açıldı.

        Bazı kaynaklar bana son günlerde Washington’daki bazı SDF yetkililerinin bu şirkete yakın olan isimlerle birlikte görüldüklerini söylüyorlar. Yani Kuzey Suriye’deki Kürt gruplar içinde bazıları daha şimdiden ABD’nin vereceği silahların ilerde başka ellere geçmesi için planlar yapmaya başladı bile.

        Görünen o ki bölgedeki koşullar üzerine bir de bu kötü niyet binince bu Amerikan silahlarının ilerde bir gün Türkiye’ye karşı kullanılmasını tamamen engellemek mümkün gözükmüyor şu anda.

        Diğer Yazılar