Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu haftanın Washington’da Türkiye açısından kritik geçeceği bir süredir söyleniyordu. Fakat çeşitli birimlerde konuşulanlar, işin bu düzeyde vahim olacağının, Türkiye’ye neredeyse Washington kaynaklı bir operasyonun başlayacağının işaretini vermiyordu.

        İki hafta kadar önce beni bugüne kadar Washington’da hiç yanıltmamış olan bir devlet adamı, Türkiye’nin Katar’la askeri ilişkileri konusunu konuşurken, “Biliyor musun şu anda Katar’da bir darbe planlanıyor. Hem de Atlantik’in ötesindeki dostlarımız MI-6 da (İngiliz gizli servisi) işin içinde” demişti. Ben o gün bunun Washington’da çok sık yapılan masabaşı dosyalar üzerine bir düşünce cimnastiğinden ibaret olduğunu düşünmüştüm.

        Ancak Başkan Trump’ın ulusal güvenlik danışmanlarıyla birlikte Suudi Arabistan’ı ziyaret etmesinden kısa süre sonra 7 Arap ülkesinin aynı anda Katar’la diplomatik ve ekonomik ilişkileri kopardıklarını duyunca, “Şu anda Katar’a yönelik darbe hazırlanıyor” sözü daha bir anlam kazandı. Bunun üzerine o sözü söyleyen Amerikan kaynağını yine aradım.

        TÜRKİYE’YLE İLGİLİ TASARI OYLANACAK

        “Bak dikkat et, Katar’la ilişkiler sadece Müslüman Kardeşler bağlantıları gerekçesiyle değil, aynı zamanda İran nedeniyle de kesiliyor, açıklamalar böyle. Bu da Katar’a yönelik son derece ciddi bir operasyonun başladığının göstergesi” dedikten sonra şöyle devam etti bu Amerikalı yetkili:

        “Doğal olarak merak edeceksin, Türkiye nasıl etkilenecek bu olanlardan diye. Bunu henüz teyit edemedim, ama duyduklarım herkesin aklında aslında Türkiye’nin de olduğu ve yapılan planlarda Katar’da yaşananların Türkiye’ye etkilerinin de göz önüne alındığı şeklinde.”

        Bu arada Washington’a, “Katar’ı yöneten aile içinde de anlaşmazlıklar olduğu” haberleri geliyor ve darbe planlayanların bu anlaşmazlığı da kullanacakları görülüyor.

        Yazının girişinde söylediğim gibi, bu haftanın Washington’da Türkiye için sorunlu geçeceği belirtiliyordu. Katar gelişmeleri de işin içine girince hepsi koordineli bir derin operasyon çalışmasına işaret ediyor.

        Hafta içinde Amerikan Temsilciler Meclisi’nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti sırasında Türkiye büyükelçiliğinin önünde yaşanan olaylardan sonra kaleme alınmış ve Türkiye’yi sert dille kınayan, bazı yaptırımları (örneğin silah satışlarının kısıtlanması) içeren tasarı (HR 354 sayılı) oylanacak.

        Bu tasarının yanı sıra Temsilciler Meclisi Başkanı Tim Ryan önderliğinde bir grup Temsilciler Meclisi üyesi ve en az 15 senatör, Adalet Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunup Türkiye’ye karşı yaptırımlar istediler. Bunlar içinde Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın akreditasyonunun iptali isteği de var.

        NYT’NİN KAMUOYU OLUŞTURMA ÇABASI

        Washington’da bütün bunlar beklenirken New York Times, sanki haftanın açılışını yapar gibi pazar günkü nüshasında çok ilginç bir habere imza attı. Temsilciler Meclisi’nde yapılacak oylamanın Türkiye aleyhine çıkması ve Türkiye’nin imajını zedelemek için özel düşünülmüş gibi görünen bu haber, iki tam sayfaya yayılmıştı.

        Büyükelçilik önündeki olayın fotoğraflarının incelenmesi ve olaya karışanların adının fotoğraflı olarak açıklanmasından ibaret olan bu haberi görünce, ilk önce bunun Kürtler tarafından verilmiş bir ilan olduğunu sanıp sayfanın altında imza aradım, ama meğerse gazete muhabirlerinin imzasını taşıyan bir habermiş.

        Washington’da çeşitli birimlerde Türkiye hakkında hareketlilik sürerken New York Times’ın bu tür bir haberle kamuoyu desteği hazırlama çabası da bana ilginç geldi.

        Diğer Yazılar