Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Katar'a yapılan operasyonun aciliyeti nedeniyle Suudi Arabistan’ın etkisiyle Müslüman Kardeşler hakkında hızlı karar veren Amerika’nın başkentinde ayak oyunları sürüyor.

        Kongre’de Müslüman Kardeşler’in terörist örgütler listesine alınmasıyla ilgili tasarı bulunduğunu söyleyen kaynaklar, bölgedeki gelişmelere göre bu tasarıyı yasalaştırmayı hızlandırma kararının her an alınabileceğini söylüyorlar.

        Müslüman Kardeşler’in terörist örgütler listesine eklenmesi için Washington’da Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri elçiliklerinin perde arkasında hayli gayret gösterdiği söyleniyor.

        Listeye bu eklemenin yapılmaması için eskiden Türkiye de perde arkasından hayli etkin çalışıyordu. Ancak Washington’da son yaşanan kavga hadisesinden sonra Kongre’de hava tamamen Türkiye aleyhine döndü ve Türkiye hakkındaki kınama kararı sıfır “Hayır”a karşı 395 “Evet” oyuyla geçti.

        Bu nedenle eskiden Türkiye’ye sempatiyle bakan Türk Kulübü (Turkish Caucus) mensubu kongre üyeleri de artık Türkiye için bir şeyler yapmadıklarından Suudi Arabistan’ın Washington çalışmalarına karşı denge oluşturabilecek diplomatik bir gücün de bulunmadığı söyleniyor Washington’da.

        YÖNETİM İÇİNDE KAVGA

        Aslında hâlâ Obama döneminden kalan kadroların etkin olduğu Dışişleri Bakanlığı, Müslüman Kardeşler’i terörist örgütler listesine almak için acele edilmesinden yana değil.

        Ancak Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Katar’a karşı sertleşmenin değil diplomatik uzlaşmanın daha doğru olacağını söyledikten kısa süre sonra Beyaz Saray tarafından etkisizleştirildi.

        Beyaz Saray’ın bahçesinde Romanya Devlet Başkanı ile birlikte yaptığı basın toplantısında Trump, izleyicilerin ilk sırasında oturmakta olan Tillerson’un yüzüne baka baka Katar’ın teröre desteğinin engellenmesinin en acil işleri olduğunu vurguladı.

        Bu konuda tweet’ler de attı.

        Bundan sonra Müslüman Kardeşler’e takınılacak tavır hakkındaki kararın Dışişleri Bakanlığı’nın elinden alınıp Beyaz Saray’daki Trump danışmanlarının eline verildiği söyleniyor.

        Danışmanlar da İslamofobik olduklarından Müslüman Kardeşler’le ilgili Kongre’deki yasa tasarısını hızlandırıp örgütü bir an önce terörist ilan etmeye çalışacakları belirtiliyor.

        Eğer örgüt, terör listesine alınırsa onunla ilişkili olan ülkelerin hesap akışlarına kontroller ve yasaklar da getirilebilecek.

        İLK OPERASYON İŞARETİ

        Beyaz Saray’daki ekip bu konuda kararlı olduğunu aslında 3 ay önce yaptığı Washington’a özgü ilginç bir ayak oyunuyla göstermişti.

        Yönetime ve Steve Bannon ekibine yakın olan Washington Times Gazetesi’nde bir gün, “Yönetim Müslüman Kardeşler’i listeye almayı düşünmüyor” başlıklı bir manşet haber çıkmıştı.

        Washington’da oynanan oyunları iyi bilen dostlarım, bu habere kanmamam gerektiğini, haberin bunun tam tersini olmasını isteyen ekip tarafından sızdırıldığını söyledi.

        Yani “Müslüman Kardeşler terör listesine alınmıyor” diyerek tepki oluşturup tam tersini gerçekleştirme stratejileri nedeniyle yapmışlar bunu.

        Nitekim bu haber çıktıktan sonra Kongre’de Müslüman Kardeşler’in terör örgütleri listesine alınmasını destekleyenlerin sayısı daha da arttı.

        Şimdi yönetim Katar’daki gelişmelere göre Kongre’deki tasarıyla ilgili kararını verecek.

        Washington’u iyi bilen kaynaklar, bu tasarının her an yasalaşabileceğini söylüyorlar.

        Diğer Yazılar