Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Hamburg ve Kiev’den sonra İstanbul’a gitme kararı, yönetim içinde ciddi tartışma çıkardı. Beyaz Saray içindeki dengeleri yakından takip eden bir kaynak, Beyaz Saray’dan Dışişleri Bakanı’na, “Şimdi Türkiye’ye gitme, bunun zamanlaması yanlış” mesajının iletildiğini, ancak Tillerson’un buna rağmen Türkiye ziyaretini iptal etmediğini anlattı.

        Yine bu kaynak, Tillerson’un gezi programına Türkiye’yi de dahil etmesine Beyaz Saray içinden başstratejist Steve Bannon ile Başkan Danışmanı Sebastian Gorka’nın itiraz ettiklerini söyledi.

        BEYAZ SARAY’DA BAĞIRDI

        Bu ikilinin, yönetim içindeki İslamofobik cephenin liderleri konumunda olduklarını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan hoşlanmadıklarını anlatan kaynak, bunların şu anda yapılacak ziyaretin ABD’nin bölgede yapmaya çalıştıklarına uygun olmadığını, eğer illa bir temas yapılacaksa bunun daha sonra yapılmasını istediklerini de anlattı.

        Rex Tillerson, başkanın damadı ve danışmanı Jared Kushner’le de kavgalı. Dışişleri Bakanlığı’nı küçültme niyetleri için zaten yönetime kırgın olan Tillerson’un, haziran ayının son cuma günü Beyaz Saray’daki bir toplantıda, Kushner’in önünde personel yöneticisi Johny Stefano ile kavga ettiği ve ona bağırdığı haberi sızdı.

        Kushner’in bu kavgadan sonra Johny Stefano’ya, “Görüş ayrılıkları olabilir ama bu şekilde bağırmalar hoş karşılanmamalı” dediği de söyleniyor. Kaynaklar, bu kavganın Tillerson’un yönetim içinde ne kadar yalnızlaştığını gösterdiğini ve bu durumun bakanın etkinliğini azalttığını da anlatıyorlar.

        Tillerson, Katar krizinde de Beyaz Saray’la ters düşmüş ve sorunun diplomatik temaslarla yumuşak biçimde çözülmesini savunurken Başkan Trump, onun tam tersi açıklamalarıyla krizi daha da sertleştirmeye çalışmıştı.

        BANNON-GORKA İKİLİSİ

        Washington’u iyi izleyen kaynaklar, bugünlerde Bannon ile Gorka ikilisinin Trump üzerindeki etkilerinin daha da arttığını, yönetim içinde etkinliğin bu ikiliye kaydığını anlatıyorlar.

        Aynı kaynaklar, Başkan’ın Polonya’da son yaptığı konuşmada da bu ikilinin damgasının olduğunu belirtiyorlar. Washington’da söylenenlere göre bu konuşmanın kaleme alınmasını bizzat Bannon denetlemiş.

        NE KONUŞMAYA GELİYOR?

        Tillerson’un Türkiye ziyareti kararını kendi başına aldığı ve gündeminde başlıca iki konunun olacağı belirtiliyor.

        İstanbul’da Katar kriziyle ilgili konular konuşulacak. Ayrıca Rakka sonrasında Türkiye’nin alacağı tavırlar da görüşülecek.

        Beyaz Saray’ın, dış politikanın önemli konuları hakkında karar verme süreci dışında bırakılan Tillerson’a, Türkiye’yle ilgili kararları bırakmak istemediği söyleniyor.

        Bu nedenle Washington’daki kaynaklar, “Ziyaretin etkili sonuçlar doğuracağını düşünmek yanlış olur” diyorlar.

        Bu arada ABD, hem Kürtlerle Rakka sonrasını konuşuyor hem de Suriye için yapılabilir bir kapsamlı “çatışmaların durdurulması” planı hazırlıyor.

        Beyaz Saray, Tillerson ziyaretinin zamanlamasının bu yüzden yanlış olduğunu belirtiyor. “Ziyaret için en azından bu çalışmaların bitirilmiş olması tercih edilmeliydi” görüşündeler.

        Diğer Yazılar