Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÖNCEKİ gün New York Times, Beyaz Saray’da Dışişleri Bakanlığı için Tillerson’un yerine CIA Başkanı Mike Pompeo’nun düşünüldüğünü yazınca tüm Amerikan medyası bunu tartışmaya başladı.

        Oysa benim 16 Ekim tarihli yazımın başlığı “Mike Pompeo, Dışişleri Bakanlığı için düşünülüyor”du.

        Arşivden baktım, yazım şöyle başlamış: “Washington’un en son ve Amerikan basınında dahi yer almamış derin dedikodusu, Trump’ın görevden alacağı Tillerson’un yerine CIA Başkanı Mike Pompeo’yu getireceği.”

        Evet dediğim gibi, Amerikan basınında dahi yer almayan bir derin bilgiydi bu, ama bir buçuk ay gecikmeyle şimdi gündeme geldi.

        Bu gelişmenin perde arkasını o yazımda şöyle anlatmıştım:

        “Washington’un iç işleyişlerini iyi bilen kaynaklar, CIA Başkanı Pompeo’nun son zamanlarda gününün büyük bölümünü işinin başında değil Beyaz Saray’da Trump’ın yanında geçirmeye başladığını anlattılar.

        Pompeo her gün, günün en azından yarısını Beyaz Saray’da geçirmeye başlamış.

        Başkanlara her sabah erken saatlerde verilen CIA’nın elindeki en son istihbarat ve değerlendirmelerin sunulduğu PDB’nin (presidential daily briefing) her gün hiç aksatılmadan bizzat CIA Başkanı tarafından yapıldığını söylediler.

        İşte bu brifingler sürecinde başlayan Trump ile CIA Başkanı’nın dış sorunlar üzerine diyaloglarının sonucunda Başkan Trump’ın zaten uzun süredir görevden almayı düşündüğü ve son olarak kendisine “Moron” dediği de iddia edilen Dışişleri Bakanı Tillerson’un yerine, konulara hâkimiyetini beğendiği ve net çözümler ürettiğini düşündüğü Pompeo’yu getireceği Washington’un derin kulislerinde konuşuluyor.”

        *************

        TÜRKİYE AÇISINDAN ANLAMI

        Detaylı analizini daha sonra yapacağım ama şimdi hemen söylemeliyim ki, bana bu gelişmeyi bir buçuk ay önce anlatan kaynaklar, bu atama resmileştiği takdirde bunun Türkiye açısından hiç de olumlu bir gelişme olmayacağını söylüyor.

        Pompeo’ya çok yakın olan bir kaynak, CIA Başkanı’nın Türkiye’ye hayli önyargılı olduğunu ve eğer Dışişleri Bakanı yapılırsa bu duygularını Türkiye’yle ilişkilere yansıtması ihtimalinin büyük olduğunu söyledi.

        ***********

        YENİ CIA BAŞKANI

        Yazıyı yazdığım günlerde daha belirlenmemiş olduğu için açıklamamıştım, ama New York Times bir buçuk ay gecikmesinin avantajını kullanarak CIA Başkanlığı’na kimin düşünüldüğünü de yazmış haberinde.

        Buna göre yeni başkan, Senatör Tom Cotton olacakmış.

        ***********

        DAVAYA HAFTA SONU ARASI

        ZARRAB’ın tanık olduğu Hakan Atilla davasına hafta sonu arası verildi.

        Daha önce, pazartesiden itibaren Zarrab’ı tanık olarak sorgulama sırasının savunmaya geleceği düşünülüyordu.

        Ama kanıtların şimdiye kadarki sunulan yöntemlerinin yargıcı tatmin etmemesi üzerine savcıların zamanı uzatıldı.

        Savunmaya çarşamba gününden itibaren sıranın gelmesi bekleniyor.

        Pazartesi tekrar mahkemede olacağız.

        Diğer Yazılar