Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TRUMP’ın “Yakında Suriye’den çekiliriz” açıklaması Washington’da duyulunca tüm yönetim birimlerinde, “Ne oluyoruz, ne çekilmesi” tartışması ve şaşkınlığı yaşanmış. Çeşitli birimlerden, özellikle Pentagon’dan bunun olamayacağı mesajını alan Başkan Trump, “Olacak, hem de 48 saat içinde” diyerek tepki göstermiş.

        Önemli birimlerin başındakiler ve danışmanları ortak tavır alarak “Belirli koşullar sağlandığında belki kısa vadede bir asker çekme olabilir, ama bunu 48 saat içinde yapmak bugüne kadar sahada kazanılmış her şeyin çökmesi, kaybedilmesi anlamına gelir” diyerek Trump’ı o kadar aceleci davranmaması için ikna etmeyi başarmışlar.

        TARTIŞMA BİTMEDİ AKSİNE SERTLEŞİYOR

        Suriye’den asker çekilmesine karşı olan birimler, Trump’ın istediği gibi 48 saat içinde bunun olmasını engelleseler de, yönetimin tüm birimlerinde başlayan Suriye tartışması henüz bitmedi, aksine daha da yoğunlaştı.

        Savunma Bakanı Mattis, Suriye’den askerler kısa vadede çekildiği takdirde bunun DEAŞ’ın yeniden canlanması anlamına gelecek “ISIS 2.0” döneminin başlayacağını söylüyor.

        Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ise genelde Trump’ın “Sorunları uzaktan bombalayarak çözelim” ideolojsine inansa da şimdi çekilindiği takdirde İran’ın Beyrut’a kadar uzanacak kara koridoru projesinin hayata geçirileceğini ve İsrail’in büyük tehdit altında kalacağını söyleyerek çekilmeye karşı çıkıyor.

        Senato yüzünden şimdilik Pompeo’nun başına geçmesi hayli şüpheli görünen Dışişleri bürokrasisi de eğer Trump’ın istediği gibi çekilinir ve YPG korumasız bırakılırsa Amerika’nın global prestijinin ve sözüne güvenilirliğinin büyük bir darbe yiyeceğini, bundan sonra dünyanın hiçbir yerinde kendileri için savaşacak lokal güç bulamayacaklarını söyleyerek Suriye’de kalınmasını savunuyor.

        Gina Haspel’in atanması henüz resmileşmedi ama CIA da Kuzey Suriye’de Fırat’ın doğusunda Amerika’nın kontrolünde bir toprak bulunmasının ileride İran’a ve İran yandaşı milislere karşı alınacak tedbirler açısından hayati önemde olduğu görüşünde.

        TRUMP ÇEKİLMEYİ NEDEN İSTİYOR?

        Peki bütün birimler karşıyken Trump neden çekilme konusunda ısrarlı? Yaptığı açıklamaların analizini uzman yazar arkadaşlarımla yaptığımızda Trump’ın aslında şöyle bir Amerika hayal etmekte olduğuna karar verdik.

        Trump sorunlarının aslında çözümsüz olduğuna inandığı Afganistan ve Suriye gibi ülkelerde Amerikan askerinin hayatını riske atmak ve oralara boşuna para aktarmak istemiyor. Askerlerini ülke sınırları içine çekecek ve onları Meksika sınırına kurmak istediği duvara benzer hayali bir duvarla kuşattığı ülkesi içinde tutacak.

        Bu arada Trump’ın hayalini eski başstratejisti Steve Bannon’un da desteklediğini söylemeliyim. Bu durum ABD’nin izolasyonist olması ve tek başına yaşaması anlamına da gelmiyor ona göre. Bu çekilmeden sonra Amerika, kendi ulusal güvenlik çıkarlarına aykırı davranışlar gördüğü bölgelere yapacağı yüksek teknolojiye dayalı bombalamalarla ve buna destek olarak CIA’nın başına getirilecek Gina Haspel’in uzmanlığı olduğu gizli operasyonlarla istediği sonuçları alacak.

        ‘IRAK’TA OLANLARI HATIRLAYIN’

        Başkan Trump böyle bir Amerika hayal ediyor olabilir, ama buna karşı olanlar da direnişlerini sürdürüyorlar. Suriye bombardımanı sonrasında Trump, “Görev başarıyla tamamlanmıştır” diyerek bir tweet attı ya... Bunu kendi görüşlerini desteklemek için kullanan birimler, aynı sloganın Irak’tan zamansız çekilen Bush tarafından da kullanıldığını hatırlatıyorlar. Nasıl ki Irak’ta ve bölgede sonradan yaşanan tüm sorunlara o erken çekilme neden olduysa bu defa da Suriye’den erken çekilindiği takdirde daha büyük sorunların doğacağını vurguluyorlar.

        Her ne kadar Trump, “Böyle söyleneceğini bile bile o sloganı kullandım” dese de bu tartışmanın sonunda Başkan istese de bir erken asker çekilmesi olacağına şüpheyle yaklaşılıyor Washington’da.

        Diğer Yazılar