Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ABD yönetiminin net bir Suriye politikası olmadığından ve attıkları her adım Başkan Trump’ın anlık ve hemen değişebilecek kararları ile belirlenmeye çalışıldığından Kongre yeni bir adım atmak zorunda hissetti kendisini.

        Kongrebünyesinde bir ‘Suriye Çalışma Grubu’ oluşturuldu. Demokratların seçtiği 6, Cumhuriyetçilerin de önerdiği 6 ulusal güvenlik uzmanı üyeden oluşan, iki partinin eşit temsil edildiği bu grup 12 kişiden oluşuyor.

        IRAK ÇALIŞMA GRUBU

        Çalışmalarında kendilerine daha önce yine Kongre bünyesinde oluşturulmuş olan ‘Irak Çalışma Grubu’nun çalışmalarını örnek aldıkları söyleniyor Washington’da.

        Arada bir Türkiye hakkındaki çıkışları ile bilinen Senatör Jeanne Shaheen, Kongre’de mutlaka çıkarılması gereken uçuş sistemleri ile ilgili yasanın çıkmasını bu Suriye grubunun çalışmalarını bitirip nisan ayına kadar teslim etmesi şartına bağladığından grubun bu ayın sonuna doğru çalışmasını bitirip rapor olarak sunması gerekiyor.

        GRUBUN YAPISININ ANALİZİ

        Washington’un ulusal güvenlik camiası içinde tanınan uzmanlarını içinde barındıran grubun üyelerine baktığımda, bazılarının özellikle daha önce Irak’ta yaşananları ve Irak Çalışma Grubu'nun uygulamalarını yakından bildiklerini görüyorum. Örneğin bazı üyeler Irak’taki komutan General David Petraeus’a yakın olmaları ile dikkat çekiyorlar.

        Cumhuriyetçilerin bir kısmı da George Bush’un yönetiminde ulusal güvenlikle ilgili birimlerde çalışmışlar. Demokratlara yakın uzmanlar ise Obama yönetimi ile bağlantılılar.

        Grubun önerilerini Başkan’ın uygulama zorunluluğu bulunmuyor. Onları dinleyip dinlemeyeceği de Başkan'ın bileceği bir konu.

        BAŞKAN NE YAPACAK?

        Ancak yönetimin Suriye’de bir sonraki adımda neleri yapacağı konusunda hiçbir net fikri bulunmuyor. Washington’daki uzmanlar Trump’ın bazı somut önerilere gerçekten de ihtiyacı olduğunu belirtip "Keşke grubun yapacağı önerileri ciddiye alıp üzerinde iyi düşünse" dediler. Ancak Trump’ın çalışma yöntemini bilenler bunun olmasına fazla ihtimal de vermiyorlar. Ayrıca Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un kendi kontrolünde olmayan bir gelişmenin olmasına katiyen izin vermeyeceği de belirtiliyor.

        TÜRKİYE HAKKINDA NE DENİLECEK?

        Bu arada grubu oluşturan Senatör Jeanne Shaheen, "Türkiye’nin bölge ile ilgili haklı kaygıları var. Ancak ABD şu anda Türkiye ile ne adımların atılacağı konusunda tam anlaşmış görünmüyorlar. Grup çalışmalarında bu konuya da özel yer vermeliler" dedi.

        Anlayacağınız ay sonuna doğru Suriye konusunda yönetim içinde ilginç bir yeni tartışmanın başlamasını bekliyoruz.

        Diğer Yazılar