Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Virüs New York’tan ve Kaliforniya’dan Amerika’nın tümüne yayılmaya başlamadan önce başkan Trump sürekli konuşmalar yapıp virüsün o kadar da önemli olmadığını söylüyor ve halkı devamlı rahat davranmaya çağırıyordu. Biliyorum inanılacak gibi değil ama başkanın bu davranışları arşivlerde kayıtlı bana inanmıyorsanız basit bir arama sonucunda görebilirsiniz o konuşmalarını.

        İşin ilginç tarafı Trump’ın bu halkı yanlış bilgilendirme kampanyasına, kendisine bilim insanlarınca gönderilen bunun aksini söyleyen raporlara rağmen, başlamış olmasıydı. Bilim insanları o günlerde Trump’ı defalarca uyarmış ve bir an önce sosyal mesafe oluşturulması ve evde kalınması çağrısının yapılmasını istemişler, ancak Trump hepsinden gelen uyarıları hiçe sayarak kendi bildiğini yapmayı inanılmaz biçimde sürdürmüştü.

        *

        Sistemin insanı hiçleştiren boyutunu Trump bir aşama daha öteye götürmüş gibiydi. Sanki halktan öç almak istermiş gibi davranıyordu.

        Columbia Üniversitesi salgınla ilgili gelişmeleri en yakından izlemekte olan kurumlardan bir tanesi. Bu kaliteli üniversitenin salgını izlemek ve trendini saptamak için oluşturmuş olduğu bir model de var, bu Columbia University Model (CU Model) olarak adlandırılıyor.

        CU Modeli'yle çalışan bilim insanları Trump’ın o günlerdeki davranışlarının topluma ödettiği ağır bedelin ne olduğunu araştırıp çıkarmışlar.

        REKLAM

        *

        Yapılan hesaplara göre eğer Trump o günlerde o kadar sorumsuzca davranmayıp halka doğru bilgileri verseydi, sosyal mesafeye dikkat ve evde kalın çağrısını zamanında yapsaydı, olanlar yerine şunlar yaşanacaktı:

        Eğer Trump sosyal mesafeye dikkat ve valileri dinleyin evde kalın çağrısını yapmış olduğu günden iki hafta daha önce bu çağrısını yapmış olsaydı şu anda virüsten dolayı ölmüş olan insanların yüzde 83’ü kurtulmuş olacaktı.

        Ve eğer sosyal mesafe çağrısını Trump bir hafta önce yapmış olsaydı 36 bin insanın hayatının kurtulmuş olacağı belirtiliyor CU Modeli'ne göre.

        O günlerde bilim insanları ısrarla Trump’a bu çağrıyı yapmasını söylemesine rağmen Trump bunu yapmadı ve birçok insanın ölümünden sorumlu da oldu bence…

        *

        Eğer CU Modeli'nin bu sonucu başka modellerle çalışmakta olan bilim insanlarınca da teyit edilirse o zaman bence Kongre’nin Trump için bir 'Görevden alma' (Impeachment) süreci başlatması gerekecek.

        İlk görevden alma girişimi, Trump’ın Rusya ile çalıştığı gibi fazla kanıtlanamayacak ve bu yüzden zayıf olan iddiaya dayatılmıştı. Bu yüzden o girişimden bir sonuç da alınamadı. Ancak şimdi halkın canını bile bile tehlikeye atmak gibi son derece ciddi bir iddiaya dayandırılabilir yeni görevden alma girişimi, eğer istenirse tabii.

        *

        Trump, CU Modeli'nin sonucunu duyunca sadece Columbia Üniversitesini liberal ve kendisine karşı olmakla suçladı ve ciddi iddia hakkında başka hiçbir şey söylemen gereği duymadı.

        "Balık baştan kokar" denilir ya Beyaz Saray da artık fena halde kokmaya başladı ve oradan yayılan koku da Amerika'yı baştan aşağıya sardı. Bir toplumun içten içe çürümesinin kokusu bu.

        Diğer Yazılar