Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İSTİHBARAT merkezlerine yakın kaynaklardan yaptığım okumalara göre 2013 yılının ilk altı ayı içinde İran'a büyük bir siber saldırı planlanıyor. Açık istihbaratta (OPINT) bunlar tartışılıyor.

        Birinci siber dünya savaşı adını verebileceğim bu saldırının olası detayları hakkında bilgi sahibi olmak için çalışırken yaklaşık 30 yıldır çözemediğim bir gizemi de sonunda çözdüm sanıyorum.

        2013 yılının yaz aylarında İran'ın nükleer tesislerinin füze başlığı oluşturmaya hazır olacağı hesaplanıyor. İsrail bu tarihten önce bu tesisleri mutlaka vurmak için Amerika'ya büyük baskı yapıyor. ABD yeşil ışık yakmazsa, kendi başına harekete geçip İran'ı yine de vurma ihtimali büyük.

        NÜKLEER SALDIRI

        Amerika İran'ın nükleer tesislerinin vurulmasının insani kayıp açısından maliyetinin çok yüksek olacağını düşünüyor. Washington merkezli Center for Strategic and International Studies veya yaygın bilinen kısa yazılımıyla CSIS'in yaptığı "Study on a possible Israeli strike on Iran's nuclear development facilities (İran'ın nükleer tesislerine olası bir İsrail saldırısı üzerine çalışma)" başlıklı 114 sayfalık çalışmaya göre; böyle bir saldırı sonunda anında binlerce insan ölecek ve oluşacak radyasyon bulutları Bahreyn, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne kadar yayılarak binlerce insanın daha hayatını tehdit edecek.

        TEK ALTERNATİF

        Amerikan yönetiminin buna benzer birçok çalışması olduğu için ve İsrail, İran nükleer tesisleri konusunda bir kırmızı çizgiye sahip olduğundan Başkan Obama'nın İsrail'i durdurmak yolunda elinde tek bir koz kalıyor. O da, 2013 yılının yaz aylarında tam kapasiteyle çalışmaya hazır olacağı söylenen İran tesislerinin tam kapasite çalışmasını ötelemek. Amerika sadece İran tesislerinin çalışmasını geciktirebilirse hem tutarlı yeni bir yaklaşım oluşturmak için vakit kazanacağını hem de İsrail'i durdurabileceğini düşünüyor.

        SİBER SAVAŞ

        Bunu başarabilmenin bir tek yolu var. İran'a büyük bir siber saldırı düzenlenmesi . Boyutu ve içerdiği tehlikeler açısından birinci siber dünya savaşının çıkarılması için ilk işaret benim anladığım kadarıyla verilmiş durumda.

        Amerika tüm yönetim birimlerinin üst düzeyinin katıldığı ilk büyük siber savaş oyununu 2010 yılında yaptı. Bundan iki yıl önce Obama seçilir seçilmez ABD ilk kez ulusal siber politikası adında bir dokümanı kabul etti. Ve siber savaşın komuta merkezi oluşturuldu. Yeni komutanlar tayin edildi ve aynı dönemde ulusal güvenlik kuruluna bir siber komutan da atandı. Çeşitli savaş oyunları oynandı. Birçok senaryoya karşı yapılabilecek siber savunması ve karşı saldırılar denendi.

        TÜRKİYE ÖRNEĞİ

        Hatta bu konudaki senaryoların bir tanesinde Türkiye örneği de kullanıldı. Siber teröristler çeşitli ülkelerin sınırları içinde bulunabileceklerinden ya bu ülkelerden bir tanesi dost ve müttefik ülke olursa ABD neler yapabilir senaryosu üzerinde düşünülürken Irak savaşı öncesinde Türklerin ilk önce Amerikan askerlerine geçiş izni verecek gibi görünüp sonra da bu izni vermemeleri "case study" olarak kullanıldı. Böyle durumun bir siber savaşta da çıkması durumunda neler yapılabileceği protokole bağlandı.

        ÇÖKERTME PROGRAMI

        Amerika siber savaş planlarında bir düşman ülkenin ekonomisini çökertme hedefine özel önem veriyor.

        Bu yönde bir ekonomik altyapı çökertici sistem de hazır ve bunun ilk denemesi, Irak üzerinde yapılacaktı. Irak'ın ekonomi sistemini çökertme işi kolay gözüküyordu ama o çöktükten sonra çıkacak tsunami etkisiyle aralarında Türkiye'nin de olduğu birçok ülkenin ekonomisi tehlikeye atılıyordu ve hatta Irak'tan başlayıp bir global kriz de çıkıyordu. Bu görülünce Başkan son anda siber saldırıyı durdurdu. Yine de saldırıyı yapmak isteyenleri son anda Başkanın emri engelledi. Bu tür bir saldırının şimdi İran'a karşı yapılıp yapılmayacağı şimdiden belli değil, ama bunun da opsiyonlar arasında tutulduğuna eminim.

        İRAN'A VİRÜS SALDIRISI

        Tabii öncelikli hedef nükleer tesislerdeki çalışmaları aksatmak olacak. Bunun denemesi daha önce stuxnet adlı bilgisayar virüsüyle başarıyla yapıldı ve tesisler bir süre durduruldu. Sistemleri bozuldu. O siber saldırıda Çin'in de, İsrail'in de bulunduğu biliniyor.

        Anlayacağınız Amerika ve İsrail bölgemizde büyük bir siber savaş başlatmaya hazırlanıyorlar. Bunun yeni yılın ilk altı ayı içinde patlaması ihtimali büyük.

        Türkiye'nin de siber savaş tehdidine hazır olması gerekiyor. Bildiğim kadarıyla MIT bu konuya özel önem vermeye başlamıştı, ama şu anda düzeyin ne durumda olduğunu bilemeyiz gayet tabii ki.

        ÇÖZDÜĞÜM GİZEM

        Bundan hayli uzun süre önce birkaç arkadaşla New York'tan Washington'a arabayla yola çıkmıştık. Baltimore'dan geçtikten sonra Washington'un Beltway denilen çevre yoluna girince yolun bir bölümünde arabamızda tuhaf şeyler olmaya başlamıştı aniden. Bir defa arabanın otomatik kilit sistemi kendi kendine çalışmaya başladı. Kilitler bir açılıp bir kapanıyordu. Sonra yine o bölgede arabanın lambaları kendi kendine yanıp sönmeye başladı. Bizi hayli korkutan bu durum bir süre yol aldıktan sonra kendiliğinden geçti. Yolun o bölümünde yüksek yeşilliklerin bir duvar gibi kullanıldığı bazı tesisler bulunuyordu.

        2013 yılında birinci siber dünya savaşının çıkacağını anladıktan sonra Amerikan yönetiminin siber komuta sistemini incelemeye başlayınca 30 yılık bu gizemli olayın sırrını sanırım çözdüm. Şimdi anlıyorum ki o yeşil duvarların arkasına gizlenmiş olarak orada Amerika'nın en gizli, en gizemli casus teşkilatı olan National Security Agency (NSA) bulunuyormuş, NSA Amerika'nın tüm elektronik istihbaratının yapıldığı yerdir, yani yıllar önce onun güçlü teçhizatlarından gelen sinyaller arabamızda bize öyle oyunlar oynamıştı. Şimdi de orası Amerikan istihbaratının en önemli merkezlerinden bir tanesi. Sadece artık arabalarla oynayan sinyal atıklarını engellemiş durumdalar. Alışveriş yapmaktan hoşlanan vatandaşlarımıza bir bilgi vereyim; eğer bir iş için yolunuz Washington'a düşerse ve alışveriş için Tyson's Corner alışveriş merkezine giderseniz etrafınıza iyice bir bakın. O resmi görünümlü binaların bir tanesinde National Counterterrorism Center'in merkezi var.

        Diğer Yazılar