Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÇİN’in internet alışveriş devi ALİ BABA, televizyon setleri üzerine koyacağı cihazla evlere Amerikan popüler dizilerini ve filmlerini pazarlamaya başlıyor. Hollywood, tabii ki büyük Çin pazarında bu yeni gelişmeden dolayı büyük paralar kazanacak. Duyduğuma göre MAD MAN ile TWILIGHT dizilerinin bu piyasada büyük iş yapacağı düşünülüyormuş.

        Çin’de yaşanan bu gelişmenin, global düzeyde yaşanan çok daha büyük bir trendin parçası olduğunu söylemeliyim. Şu anda global düzeyde, evlerdeki oturma odalarını fethetmek için büyük bir savaş yaşanıyor. Genelde oturma odalarına konulan televizyon setlerinden veya bunlara bağlanan çeşitli aygıtlardan, “Evlere dizi ve film pazarlaması yapılması piyasasında kim lider olacak?”, bunun savaşı ciddi biçimde yaşanıyor.

        Yeni medya düzeni üzerine yapılan çalışmalarda daima “İÇERİK KRALDIR” denir ya, oturma odaları savaşı bunun doğru olduğunu da gösteriyor. Çünkü televizyonlar veya bunlara bağlanan aygıtlar aracılığıyla kaliteli ve beğeni kazanacak film ve dizi verilip verilemeyeceği artık hayati bir mesele şirketler açısından.

        İçerik oluşturma ve bunun tüketiciye nasıl ulaştırılacağı, 21’inci yüzyılın en önemli medya sektörü sorunu haline gelmiş durumda. Bu yeni ve ilgi çekici içerik ihtiyacı, bugünlerde tüketicinin seyretme alışkanlıklarında yaşanan radikal değişimle de çakıştı. Seyircinin alışkanlıkları değişiyor, buna medyanın da uyum sağlaması lazım. Yani medya şirketleri hızla yeni içerik oluştururken aynı zamanda yeni seyircinin seyretme alışkanlıklarına en iyi cevap verecek formatı da bulmak zorunda. Bunun sihirli bir formülü yok. İşte bu nedenle önümüzdeki günlerde özellikle televizyon sektörüne yönelik büyük satın almaların ve birleşmelerin gündeme gelmesi beklenmeli. Televizyon yayıncılığında hayli tecrübeli olan RUPERT MURDOCH’un, TIME WARNER’ı satın almak için verdiği 80 milyar dolarlık teklifi bu bağlamda değerlendirmek gerekiyor.

        Koskoca MURDOCH’un bile acilen kaliteli içerik üreten şirketlere ihtiyacı var. 80 milyar dolar ödeyecekti ancak TIME WARNER bu teklifi reddetti; çünkü onlar daha büyük paraların peşindeler. Onlar COMCAST şirketinden

        geleceği kesin olan büyük satın alma teklifini bekliyorlar. İyi içerik üretebilen ve bunun dağıtım meselesini çözmüş şirketler, 21’inci yüzyılın medyasının liderleri olacaklar.

        NETFLIX gibi internet üzerinden yayıncılık yapan şirketler, kendileri de özgün içerik üretmeyi sürdürdükleri takdirde büyük paralar kazanacaklar. Bu arada YAHOO’nun CEO’su MARISSA MAYER’in, AOL ile değil AOL’un sahibi olduğu HUFFINGTON POST ile ilgilendiği ve asıl onu satın almak için görüşmeler sürdürdüğü de ortaya çıktı. Görüyorsunuz, televizyon dünyasında olduğu gibi yazılı dünyada da iyi içerik üretebilen firmalar çok gözdeler ve büyük paralar kazanacaklar.

        Diğer Yazılar