Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MEDYA dünyasında oyunun kuralları yeniden yazılıyor. Yeni bir düzen kuruluyor. Eskinin yıkıldığı ve yeninin kurulduğu her süreçte olduğu gibi bu süreç de sıkıntılı ve belirsizliklerle dolu.

        Eski düzenin medya güçlüleri, yeni gelenlere karşı durmaya, adapte olmaya ve onların getirdiği teknolojileri alıp kendilerini çağa uydurmaya çalışıyorlar. Ama işleri hayli zor. Ne kadar zor olduğunu anlamak için eski düzenin liderlerinden 88 yaşındaki RUPERT MURDOCH’un yaşamakta olduklarına bir bakmak yeter .

        MURDOCH yeni gelenlerin karşısında güçlü durabilmek için şirketi FOX’a bir hamle yaptırmaya çalışıyor. FOX, TIME WARNER’ı 80 milyar dolara almak için teklif verdi. Bu hamle tüm piyasa analizcileri tarafından eski medyanın gücünü yeni koşullarda da koruma ve sürdürme çabası olarak yorumlanıyor.

        Gücü kaybetmek gayet tabii ki acılı bir süreç olmalı; bu nedenle MURDOCH’un yapmaya çalıştığına saygı duymamak imkânsız. Ama bununla birlikte MURDOCH’un işinin çok da zor olduğunu söylemeliyim. Şöyle düşünün; FOX zaten dev bir şirket, TIME WARNER da keza öyle. Dolayısıyla eğer FOX, TIME WARNER’ı almayı başarırsa ortaya eski düzen kriterlerine göre dev bir şirket ortaya çıkacak.

        Ama dediğim gibi, eski düzenin oyun kuralları değişiyor, yeni düzen koyucular geldi, onlar oyunun kurallarını yeniden yazıyorlar.

        FOX ile TIME WARNER’ın birleşmesinden doğacak dev şirket bile şu anda Google’ın büyüklüğünün yarısına ulaşabilecek. APPLE’ın büyüklüğünün üçte birine bile ulaşamayacak. Bir de düşünün; hem FOX hem de TIME WARNER yılların şirketleri; bugünkü büyüklüklerine ulaşmak uzun yıllarını aldı. Öte yandan GOOGLE ve APPLE çok yeni firmalar ve çok kısa sürede dev oldular.

        Eskinin güçlülerinin işi bu yüzden çok zor.

        Bir de tabii AMAZON.COM’un piyasalara yapmakta olduğu işler var.

        Bu arada AMAZON, eski düzenin alıştığı oyun kurallarını tamamen yıkmaya yönelmiş durumda.

        AMAZON’un kitap sektöründe yaptıkları malum.

        BARNES & NOBLE, online satış ortamına uyum sağlamaya ve e-book düzenine geçmeye çalıştı, ama tam yapamadı bunu. Bu yüzden Amerika’da BARNES & NOBLE kitap dükkânları birbiri ardına kapanıyor. Kitap dışında AMAZON kendisini global bir WAL-MART olarak konumlamaya çalışıyor. Amerika’nın en büyük süpermarket zinciri olan WAL-MART gibi toptan ucuza alıp nispeten ucuza satarak piyasayı ele geçirmeye çalışıyor AMAZON.COM. Bu strateji nedeniyle mallarını pazarlayacağı her sektörden şirketi, fiyatlarını ucuz tutmaya zorlamaya başladı AMAZON.COM, yani AMAZON piyasa kurallarını yeniden yazmaya başladı. Yine MURDOCH’un sahibi olduğu HARPER COLLINS adlı köklü yayınevi, eski düzenin önemli bir kuralını yıkmak zorunda kaldı. Eskiden yayıncılar, kitap satıcılarının işlerine pek karışmazlardı. AMAZON. COM’un gücü yüzünden bu kural tamamen yıkıldı, artık kitap satıcıları kuralları koyuyorlar. Buna uymayan yayınevinin hayatta kalma şansı pek yok.

        Bunu gören MURDOCH, adapte olma çabalarının bir parçası olarak HARPER COLLINS gibi köklü bir yayınevini bile AMAZON. COM gibi kitapları doğrudan satma işine soktu. Gördüğünüz gibi piyasaların eski alışılmış kuralları tamamen değişiyor, yeni düzenin yeni güçlüleri, yeni kurallar koyuyorlar.

        Eskinin liderleri artık pek de alışık olmadıkları bir dünyadalar. Ya MURDOCH gibi adapte olup yeni kurallarla oynamayı öğrenecekler ya da ortadan silinecekler. Bu dediklerim global açıdan geçerlidir. Türkiye’de de aynı süreçler maalesef yaşanacak, hatta yaşanmaya başladı bile.

        Diğer Yazılar