Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bugün size, değerli ağabeyim, Bülent Ecevit’in bakanlarından Hikmet Uluğbay’dan aldığım bir iletiyi sunacağım. Bu anlamlı ileti, Uluğbay’ın duygusal yanı ile benzerlikler içeren bir olayı anlatıyor. Çünkü Hikmet abi, İnönü kadar değerbilir ve büyük şairimiz Behçet Kemal Çağlar gibi duygusal ve yurtsever bir kişiliğe sahiptir.

        Şimdi gelelim iletideki konuya;

        İsmet İnönü, muhalefet lideri iken, 1 Mayıs 1959 günü Uşak’ta atılan bir taşla başından yaralanmıştı. Bu olay üzerine Behçet Kemal Çağlar, “Kafana Çal Taşını!” adlı bir şiir yazmış. Dönemin iktidarı de bu şiir nedeniyle Çağlar’ın İstanbul Radyosu’ndaki görevine son vermiş.

        İnönü, yaşadığı bu haksızlık nedeniyle Çağlar’a 13 Mayıs’ta şu mektubu yazmış:

        MAHÇUBİYET MEKTUBU

        “Sevgili Behçet Kemal Çağlar,

        Benim yüzümden sizi radyodaki hizmet imkanınızdan mahrum etmişler. Çok üzüldüm. En ayıp tecavüzlerin açıkça himaye edildiğine sadece bu olay başlı başına bir delildir. Siz hususi geçiminizle de sarsılmış oluyorsunuz. Sebep olduğum üzüntülerden dolayı bir daha mahcup oluyorum. Gözlerinizden sevgilerle öperim aziz kardeşim.”

        REKLAM

        Behçet Kemal Çağlar ise şu cevabı vermiş: “Paşam, Hayatımın en manalı mektuplarından birini sizden aldım. Atatürk’le birlikte kurtardığınız yurdun vatandaşı, tek başınıza 2. Cihan Harbi’nden burnu kanamadan çıkardığınız neslin mensubu değil miyim; daha bana ne iyilik yapabilirdiniz?

        Yalnız, beni daha çok sevip tanıdığınızı sanırdım. Siz bir davaya başınızı korken ben maaşı koymuşum, çok mu? Vatanperverlik sizin inhisarınızda mıdır, a paşam?

        Ellerinizden öperim.”

        Bu yazışmayı okuyunca bir an için şunu düşündüm;

        Hikmet abi eğer İnönü’nün yerinde olsa ve kendisi için böyle bir şiir yazılsa herhalde Behçet Kemal’e İnönü’nün yazdığı gibi bir mektup yazardı...

        Eğer Behçet Kemal’in yerinde olsaydı da, yazdığı böyle bir şiir için İnönü’den böyle bir mektup alsaydı, herhalde Behçet Kemal Çağlar’ın verdiği yanıtı verirdi.

        Bu yazışmanın verdiği ders elbette çok büyük...

        Ama böyle bir yazışmayı yapabilecek niteliklere sahip olmak da çok önemli...

        Diğer Yazılar