Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Edremit'e gidinceye kadar Meci'nin ne olduğunu bilmezdim. Zeytin ve zeytin ağaçları konusunda çok kitap okumuş olmama karşın bu sözcüğü hiç duymamıştım.

        Ta ki, bu yıl ikincisi yapılan Edremit Hasat Sonu (Meci) Şenliği'ne, sayın Murat Küçükçakır'ın daveti ile katılıncaya kadar...

        Meğer, Edremit Bölgesi'nde yüzyıllardır yaşayan bir gelenekmiş. İçinde eğlencelik oyunların ve karşılıklı atışmaların olduğu...

        Küreselleşmenin getirdiği yozlaşma sonucu, unutulmaya ve yok olmaya yüz tutan sayısız geleneğimizden biri...

        Edremit Belediyesi, yanına zeytin ve zeytinyağı ile ilgili bütün sektörleri alarak, bu geleneği yani Meci'yi yaşatmaya çalışıyor.

        Zeytin hasadı'nın İtalya, İspanya gibi Akdeniz ülkelerinde görkemli şenliklerle kutlandığını biliyoruz. Örneğin İtalya'da, neredeyse her bölgenin kendine özgü bir şenliği ve bölgeye özel bir hasat şarkısı vardır. Bizde de birçok zeytin bölgesinde hasat şenlikleri yapılmaktadır elbette.

        Ama, zeytin hasadının sonunda yapılan ve gerçekten önemli bir kültür etkinliği olan Meci şenliği Edremit'le özdeşleşecek herhalde.

        GELELİM OYUNA

        Zeytin bahçesindeki bütün zeytin ağaçları toplanmış, sadece bir ağaç toplanmadan bırakılmıştır.

        Son ağacın zeytinini toplamak için, bahçenin sahibi olan ağanın gelmesi beklenir.

        Amaç son ağacın zeytini toplanınca ağadan ‘bahşiş' almaktır.

        Ağa gelir. Önce ağanın gözü önünde son ağacın zeytini sırıklarla dökülür. İşçiler (tayfa), ağacın altında, adına ‘turna katarı' dedikleri şekilde çömelerek zeytini toplarlar. Bir yandan da hasat şarkıları söylemektedirler.

        Ağa, işin sona erdiğini görünce işçilerin başı olan kahyaya ‘kuru' bir teşekkür etmek için onun elini sıkmak ister. Ama kahya elini vermez ve kaçmaya başlar. Bu kez tayfa, kahyayı yakalayarak ağaca bağlar. Amaç ağayı bahşiş vermeye zorlamaktır. Bunu gören ağa, önüne dizilmiş olan her sepete, toplanan zeytine göre bahşişler bırakır.

        Bahşişini alan tayfa, kahyayı çözer. Kahya ile ağa sarılırlar.

        Sofralar kurulur, davullar çalınır. Yemek sonrası ağa "Ağız tadıyla ayrılalım, seneye buluşalım!" diyerek tayfaya helva dağıtır.

        Evlerine dönmekte olan işçilerin omuzlarında sırıklar, sırıkların ucunda da renkli bezlerden bayraklar asılıdır. "Hasat bitti, dönüyoruz!" bayrağıdır bu...

        Edremit sürecek...

        Diğer Yazılar