Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Edremit’teki ‘MECİ’ şenliklerinin ikinci günü güzel bir toplantı vardı. Edremit’teki Tariş Konferans Salonu’nunda yapılan toplantının konusu; Coğrafi İşaretin Önemi ve Başarılı Coğrafi İşaretleme Öyküleri idi.

        Zeytinle uğraşan herkes, coğrafi işaretlemenin, zeytinin kimliğinin belirlenmesi olduğunu bilir.

        İlgili uluslararası kuruluşa başvurarak onu, “Benim zeytinim veya zeytinyağım, şu özellikleriyle diğerlerinden farklıdır!” diye ikna edebilen ve kendi zeytinine ya da zeytinyağına kendi adını verebilen bir bölge dünya çapında başarı sağlamış demektir. Hem uluslar arası piyasada öne geçer, hem de kendi ürününün başkaları tarafından sahiplenilmesini önlemiş olur.

        Edremit Belediyesi bu paneli düzenlerken, bir büyük gururu da paylaşmış oluyordu;

        NAMİ ÇAĞAN’A VEFA

        Panelin Moderatörü Murat Küçükçakır’dı. Sunum yapanlar ise; Doğal olarak Cahit Çetin ve Ziraat Yüksek Mühendisi Bülent Coşar ile zeytin ve zeytinyağı konularında işaretlemeye değer veren Metro’nun görevlileri idi.

        Cahit Çetin her konuşmasında, zeytinciliğin kırılma noktalarını anlatırken, 57. Hükümetin, yani Ecevit Hükümeti’nin Orman Bakanı Prof. Dr. Nami Çağan’dan söz eder. Onun sayesinde orman niteliğini yitirmiş alanların zeytinlik olmasının önünün açıldığını söyleyerek teşekkürlerini iletir. Vefanın İstanbul’da bir semt olmaktan ileri gitmediği bir ortamda, Cahit Çetin’in bu davranışı elbette övgü alıyor.

        ÇAM KOKUSU SİNER!

        “Zeytin ağacının bulunduğu iklim ve toprak koşulları dışında, komşulukları da zeytin ve zeytiyağının hem lezzetini ve hem de aromasını etkiler,” dedi Cahit Çetin. “Çama yakın olanlarda çam kokusu alırsınız, cevize komşu olanlarda ceviz kokusu.”

        Komşu zeytinlikler arasında bile farklı lezzetler olabildiğini duymak, ilgi çekiciydi. Konuşmacılar, Ayvalık ve Milas gibi, coğrafi işaret almış diğer yörelerin yanısıra Edremit’in de ‘işaretli’ bir ürünü bulunmasının mutluluğu içindeydiler.

        Panelin ardından davullu zurnalı keşkek dövme etkinliği vardı.

        Keşkek, Anadolu kültüründe, düğün ve bayramlarda büyük kazanlarda hazırlanarak katılanlara sunulan bir gıda. Hazırlandığı yer Edremit olunca da, elbette zeytinyağı ile yapılıyor. Başka bir yağla yapıldığında ‘ağır’ kaçabilecek bu yemek, zeytinyağı ile hazırlanınca –bol zeytinyağına rağmen- hiç ağır gelmiyor.

        Diğer Yazılar