Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Zekeriya, tesbihini tehditkar tavırlarla şaklatarak sürdürdü konuşmasını;

        -Bak şimdi, Selvican daha bu sabah gitmiş evden. Şimdi saat kaç, tam on. O zaman, bu kadar zaman içinde dağı yürüyerek inemez. Sen onun saklanacağı yerleri herkesten daha iyi bilirsin. Herkesten önce kardeşini bul, kasabaya götür, sattığım adama ver gitsin. Ona çok kızdım ama öldürme. Çünkü ben onu sattım ve parasını aldım. Yarısından çoğunu da borçlara yatırdım...”

        Seyhan Livaneli’nin son kitabı olan Kader Senfonisi’nden bir alıntı sundum size.

        Çok etkileyici bir öykünün anlatıldığı bu kitabı Livaneli, daha önce yazdığı “Nar” adlı romanının ikilemesi olarak yazmış...

        İLGİNÇ ÖYKÜSÜ

        Öykü, kendine biçilen yaşam şeklini kabul etmeyen Selvican’ın, çaresizlik karşısında ölümü göze alarak, Doğunun bir mezrasından kaçışını anlatıyor.

        Ensesinde ölümün soğukluğunu hissederek yaşamak zorunda kalan Selvican’ın yolu, yaşlı bir heykeltraş olan Profesör Ömer ile kesişiyor...

        Bilgi Yayınevi tarafından çıkarılan kitabı okuyanlar, hem kolay okunan bir kitabı bitirmiş olmanın ve hem de taşıdığı felsefeyi içine sindirmenin huzurunu duyacaklardır.

        Livaneli, Kader Senfonisi ve Nar isimli kitaplardan başka; Çanlar Hamingway İçin Çalıyor, Bir ihtimal Daha Yok ve Babamın Not Defteri adlı kitapların da yazarı...

        ÇOK YÖNLÜ

        Seyhan Livaneli’yi, Kültür Bakanlığı’nda HAGEM (Halk Kültürü Araştırmaları) Genel Müdürü iken tanımıştım. Başta sözlü kültür mirasımız olmak üzere halkımızın kültürel birikimini yaşatmaya çalışan bu genel müdürlük, Seyhan Livaneli’nin başkanlığında parlak bir dönem yaşadı.

        Ne yazık ki, böylesine parlak ve anlamlı olan bu genel müdürlük, Kültür Bakanlığı’nın Turizmle birleştirilmesi aşamasında kaldırıldı.

        O dönemde Seyhan Livaneli, sahip olduğu geniş çevresinden de yararlanarak, ardı ardına kültürel etkinlikler yapıyor, ülkemizin her köşesinde kültür ateşini yakmaya çalışıyordu.

        YOLUMUZ KESİŞTİ

        Seyhan Livaneli, HAGEM Genel Müdürlüğü kaldırıldıktan sonra Ankara’dan ayrıldı. Kızının bulunduğu kent olan İzmir’in Urla’sında satın aldığı güzel villasında kitap yazmaya başladı.

        Temelinde öğretmenlik bulunan Seyhan’ın kitapları, hem sözcüklerin kullanımı ve hem de roman tekniği açısından çok başarılı....

        Seyhan Livaneli, soyadından hiç ama hiç yararlanmamış bir yazardır. Hatta, daha ileri giderek şu iddia edilebilir ki, eğer bu soyadı nedeniyle farklı bir algının kurbanı olmasaydı, ünü çok daha parlak olabilirdi.

        Diğer Yazılar