Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yakında havalar ısınacak ve bizler vaktimizin çoğunu dışarıda güzel havaların tadını çıkararak geçireceğiz. Hem sağlığımızı korumak hem de kilo almamak için yazın habercisi olan bahar günlerini bilinçli beslenerek geçirmeliyiz

        Bir süredir başta İstanbul olmak üzere tüm yurdu etkisi altına alan soğuk hava, yavaş yavaş yerini bahar havasına bırakmaya başlıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte birçoğumuz, vaktimizin çoğunu ev dışında geçirir hale geleceğiz. Bu süreçte, ister istemez beslenme alışkanlıklarımız da değişecek. Bu durumun kilomuzu ve sağlığımızı olumsuz şekilde etkilemesini önlemek için bilinçli hareket etmemiz şart!

        Havaların ısınmasıyla birlikte daha aktif bir yaşam tarzı benimseyeceğimiz ve evde yemek hazırlamaya daha az zaman ayırabileceğimiz için, önceliğimizi evde pratik ama sağlıklı yemekler pişirmeye vermeliyiz. Dışarıda yemek yiyeceğimiz zamanlarda ise şunlara dikkat etmeliyiz: ■ Sabah saatlerinden itibaren, gün içinde neler yemeyi planladığınızı düşünün. Eğer akşam için özel bir restorana yemeğe gitmeyi planlıyorsanız, sabah hafif bir kahvaltı yapmalısınız. Öğle yemeğinde de hafif gıdalar tüketin. Öğle yemeğinde meyve suyu içebilir veya meyve ve yoğurttan yapılmış bir smoothie'yi tercih edebilirsiniz.

        ■ Yağ ve kalori içeriğine yönelik ipuçlarını öğrenmek için restoran mönülerini dikkatlice okuyun. Daha az yağlı ve daha az kalorili anlamına gelen mönü terimleri; fırınlanmış, ağır ateşte pişmiş, kızartılmış, ızgara, haşlanmış, közlenmiş ve buharda pişmiştir. ■ Tatlılar, özellikle de kremalı olanlar sizi büyülüyorsa; sadece bir porsiyon tatlı sipariş edip, masanızda kaç kişi varsa o kadar kaşık isteyin.

        ■ Vitamin, mineral ve lif bakımından zengin besinleri tüketmeyi tercih edin.

        PATATES CİPSİ YERİNE ÇITIR SEBZE TÜKETİN

        Sağlıklı beslenmenin temelinde yaptığınız seçimler yatar. İşte kilonuzu kontrol altında tutmanızı sağlayacak seçimler:

        ■ Patates cipsi yerine çıtır sebzeler tüketmeyi tercih edin.

        ■ Ağır soslar yerine düşük yağlı salata soslarını kullanmaya yönelin.

        ■ Salatalarınıza havuç, üzüm, domates, ıspanak yaprakları, mandalina ve portakalla renk katmayı deneyin.

        ■ Su yerine düşük yağlı veya yağsız sütle, hazır yulaf ezmesi hazırlayın. Bunu kurutulmuş kızılcık ve bademle süsleyin.

        ■ Brokoli, ıspanak, yeşil biber ve mantar gibi sebzeleri pizza malzemesi olarak kullanarak, pizzanıza sağlık katın.

        ■ Ekstra beslenme ve tat için sandviçlerinize ananas, elma, biber veya salatalık gibi sebze ve meyveler ekleyin.

        DOĞAY'la BİRLİKTE SOFRANIZ DA YEŞİLLENSİN

        BAHAR etrafımızdaki her şeyin büyüme zamanıdır. Buna birçok meyve ve sebze de dahildir. Marul, brokoli, ıspanak gibi pek çok yeşil yapraklı sebze, bahar aylarında lezzet kazanır. Yeşil yapraklı sebzeler yüksek oranda besleyicidir. Bu, onları sağlıklı bir diyet için temel gıdalar haline getirir. Yeşil sebzelerin başlıca yararları şunlardır: ■ Kalori değerleri düşüktür. Yağ içermezler. ■ Vitamin, mineral ve besin değeri açısından zengindirler. ■ Diyetik lif oranları yüksektir. ■ Kalsiyum açısından zengin oldukları için kemikleri güçlendirir ve osteoporozu önlemeye yardımcı olurlar.

        Diğer Yazılar