Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ona kavuşmak için gün saydığınız bebeğinizin gelişimi sizin beslenmenize bağlı. Peki eğer vejetaryenseniz gebelik sırasında siz ve bebeğiniz için yeterli beslenmeniz mümkün mü? İşte bu tartışmalı konuyla ilgili doğru bilgiler...

        Pek çok konuda olduğu gibi vejetaryenlikle ilgili de yanlış bilinen “doğru”lar sayısız... Peki nedir gerçekten işin doğrusu? Vegan diyeti, meyve, sebze, baklagiller, tahıllar, tohumlar ve fındık içerir. Tümhayvansal kaynaklardan protein -et, tavuk, balık, yumurta, süt, peynir ve diğer süt ürünleri dahil- diyet dışında tutulur. Lacto-ovovegetarian diyet, vegan beslenmede yukarıda listelenen gıdalara ek olarak süt ürünleri içerir. Et, tavuk, balık ve yumurta diyet dışındadır. Pescatarian diyet ise vegan beslenmede yukarıda listelenen gıdalara ek olarak süt ürünleri ve yumurta içerir. Et ve tavuk yenmez ama balıkların Omega-3 yağı açısından zengin çeşitlerine izin verilir.

        AYARLAMALAR GEREKEBİLİR

        Bebeğiniz, büyümek ve gelişmek için gerekli beslenmeyi siz vejetaryen yemek planını takip ederken alabilir. Gebelik sırasında, siz ve bebeğiniz için yeterli protein ve kalori sağlayan çeşitli gıdalar seçmek önemlidir. Takip ettiğiniz vejetaryen yemek planı türüne bağlı olarak, beslenme alışkanlıklarınızı ayarlamanız gerekebilir. Gebelikte sağlıklı vejetaryen beslenme için aşağıdaki kuralları takip edin.

        SAĞLIKLI BESLENME İÇİN HEDEFLER

        İhtiyacınız olan tümbesinleri almak için çeşitli yiyecekler tüketin. Aşağıdaki ‘’Tercih Edilecek Vejetaryen Gıdalar’’ listesinde her gün hangi gıda grubundan kaç porsiyon seçmeniz gerektiğini bulabilirsiniz. Eğer et, kümes hayvanları, balık, yumurta veya süt ürünleri yemek istemiyorsanız, günlük diyet programınıza protein alabileceğiniz diğer kaynakları eklemeniz gerekecek. Diğer protein kaynakları fındık, fıstık ezmesi, baklagiller, soya ürünleri, quinoa ve tofu’yu içermektedir.

        Tamtahıllı ekmek, tahıllar, makarna, pirinç,meyve ve sebze gibi nişasta ve lif bakımından zengin gıdalar seçin.

        D vitamini vücudunuzun kalsiyumkullanmasına yardımcı olacaktır. Yeterli miktarda D vitamini güneşe maruz kalma yoluyla, güçlendirilmiş sütle, yumurta ve balıkla elde edilebilir. Veganlar haftada 3 defa 10-15’er dakika olmak üzere ellerine, yüzlerine veya kollarına doğrudan güneş ışığı ya da sağlık personeli tarafından öngörülen bir takviye almalıdır.

        Diyetinizdeki 27mg demir alımını sağlamak için günde en az üç porsiyon demir açısından zengin yiyecekler yiyin. Demir kaynakları zenginleştirilmiş tahıl ürünleri (pirinç) olarak, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, Brüksel lahanası, tatlı patates, kuru fasulye ve bezelye, kuru üzüm, kuru erik ve yerfıstığı sayılabilir.

        Her gün C vitamininin en az bir kaynağını seçin. C vitamini kaynakları portakal, greyfurt, çilek, tatlı ve sulu, brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası, yeşilbiber, domates ve hardal yeşilliği içerir.

        Her gün folik asidin en az bir kaynağını seçin. Folik asit kaynakları ve koyu, yeşil yapraklı sebzeler, lima fasulyesi, siyah fasulye, börülce ve nohut gibi baklagillerdir.

        Her gün B12 vitamininin en az bir kaynağını seçin. B12 vitamini balık ve kabuklu deniz ürünleri, yumurta ve süt ürünleri de dahil olmak üzere hayvansal ürünlerde bulunur. Veganlar yeterlimiktarda B12 tüketmedikleri için risk altındadır. Doktorunuzdan size bir B12 vitamini takviyesi önermesini isteyin.

        Gebelikte alkolden kaçının. Alkol erken doğumve düşük doğumağırlıklı bebekler ile bağlantılı olmuştur. Eğer alkol kullanımı ile ilgili bir sorun olabileceğini düşünüyorsanız, o zaman bir sağlık kuruluşu ile görüşün onlar sizi ve bebeğinizi korumanıza yardımcı olabilir.

        Kafeine günlük 300mg’dan daha fazla tüketmeyeceğinize dair limit koyun. Unutmayın ki çikolata kafein içerir, çikolatadaki kafeinmiktarı 1/4 fincan kahveye eşittir.

        Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylı besin ya da yapaymadde içermeyen tatlandırıcıların kullanımı gebelikte kabul edilebilir. Bu FDA onaylı tatlandırıcılarda aspartamve asesülfam- K bulunmaktadır. Plasenta ve fetal dokularda kalıcı hasar oluşabileceğinden gebelikte sakarin kullanımı kesinlikle önerilmez. Hamilelik sırasında besleyici olmayan tatlandırıcıları hangi oranda kullanabileceğinizi sağlık uzmanınıza danışın.

        Tuza limit koyun. Tuz vücudunuzun su tutmasına neden olur. Anne veya bebek için hiçbir risk belgelenmemiş olmasına rağmen, fazla tuzlu gıdaların verdiği aşırı şişkinlik hissini önlemek için sınır koyabilirsiniz. Fakat doktorunuz tarafından önerilmediği sürece tuzu kısıtlamayın.

        Kolesterol alımını günlük 300miligram( mg) veya daha az olarak sınırlayın.

        Hamilelik sırasında diyet yapmaya ya da kilo vermeye çalışmayın. Hemsizin hemde bebeğinizin sağlıklı olmak için uygun besinlere ihtiyacı vardır. Bebeğinizin doğumundan sonraki ilk hafta biraz kilo kaybedeceğinizi unutmayın.

        Diğer Yazılar