Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Deprem büyük bir ekonomik, sosyal ve siyasi karışıklıkla sonuçlandı ve etkileri giderek derinleşti. Depremden sağ ya da yaralı kurtulan çok fazla genç ve çocuk var. Bu kişilere yaklaşırken onların gelecek yaşamlarındaki eğitimlerini düşünmek, sağlıklı ve umut dolu olmaları için gerekli motivasyonu sağlamak ve adil sosyal şartları yeniden oluşturmak için gerekli fırsatlar sunmak gerekir.

        Travma sonrası bir ay içinde görülmesi muhtemel stres reaksiyonları beklenen bir durumdur. Ancak 30 günü aşan stres hali artık kronik haldedir ve tedavi gerekir. Depremde en riskli gruplar; hamileler, bağımlılar, kronik hastalığı olanlar, yaşlılar, sevdiklerini kaybedenler, yardım personeli olarak hizmet görenler, çocuk ve gençlerdir.

        YAPILMASI GEREKENLER

        - Geçerli, net ve basit bilgiler verin. Barınma, gıda ve ilaç gibi temel gereksinimlerini karşılayın. Güvende olduklarını hissettirin.

        - Kendilerini ifade etmek istediklerinde kesmeyin. İyi hissetmek için yüksek duygular yaşayarak anlatmak istediklerini öyküleştirebilirler. Bu durumda onları bölmeniz, engellenmişlik hissi doğuracaktır.

        - Kötü duygulara daldıklarında sakin olun. Bir film karesi gibi zihinlerindeki olay sırasını tekrar tekrar pekiştirmektedirler. Tepkiler kişiden kişiye değişebilir. Beklenmedik anlarda gelen hiddetlerine karşı saygılı olun. Bağırmayın, panik yaratmayın ve kişisel tepkiler vermeyin.

        REKLAM

        - Temel güvenin sağlanması için “beklentilerimi aktarabiliyorum” ve “herkes bunu anlıyor” ve “o halde güvendeyim” gibi denklemler kurmalarını sağlayın. Sizi bir kalabalık olarak değil, yeniden sosyalleşmeleri için bir yol olarak görmeliler.

        - Bu alan benim, bu çadır, bu geçici ev, bu eşyalar, bu yemek ve bu hak benim gibi sağlıklı aidiyeti yeniden sağlamaları için onları güçlendirin. Haksızlığa uğradıkları hissine kapılmamaları için onları sonuçsuz beklentilere sevk etmeyin.

        - Yakınları ve arkadaşlarıyla yeniden ilişki kurmaları için onları teşvik edin, cesaretlendirin ve bir araya getirin.

        - Çocukları ve gençleri, özellikle gündüz vakitlerinde etkinliklerle meşgul edin. Zihinleri akran etkileşimleri ve gündelik detaylarla dolsun.

        - Kişisel yeterlilik duygusunu yeniden geliştirmeleri için eğitimlerini önemsemeleri gerektiğini hatırlatın.

        - Devlet kadar sivil toplum kuruluşlarını da öne çıkararak destek fikirleri çeşitlendirin. Farklı ihtiyaçlara yanıt verebilecek farklı hizmet odaklarının olabileceğini vurgulayın.

        - Özel yaşamlarına önem verin ve koruyucu olun.

        YAPILMAMASI GEREKENLER

        - Onları konuşmaya zorlamayın. Kendilerini ifade etmelerini bekleyin. Emir kipiyle konuşmayın. Suskunluklarının henüz çözümlenmemiş nedenleri olabilir.

        - Gelecekteki riskleri belirtmeyin. Kaygı düzeylerini arttırmamak için olası tüm kötü senaryoları onların zihninden silin.

        - Tutulamayacak sözler vermeyin. Umutsuzluğa ve güvensizliğine neden olabilir. Uzun süreçlere vurgu yapmayın, sadece aşamalardan bahsedin.

        REKLAM

        - Teknik ve karışık kavram ve tabirler kullanmayın. Anlayamamaları onların hasar görmüş yeterlilik hissini tekrar zedeleyebilir.

        - Her şey düzelir ya da yoluna girer gibi kişisel yeterliliği önemsemeyen ifadeler kullanmayın. Onların şimdilik en büyük arayışları kendilerinin bir şeyleri yeniden yapabileceklerini görmektir.

        - Hiçbir koşulda suçlayıcı ya da yargılayıcı eleştirilerde bulunmayın.

        - Kendilerinden daha zor durumdaki kişilere işaret etmeyin.

        - İfade ettikleri hislerini yüzlerine vurmayın.

        - Ulaşılmaz ve dikkatsiz olmayın.

        - Mevcut hizmet ve yardım süreçleriyle ilişkili yorumlar yaparak onların sakinliğini bozmayın.

        - Kader ya da takdir gibi metafizik yargı cümleleri kurmayın. Kendilerinin cezalandırıldığını düşünebilirler.

        - Destekleyici ve olumlu ilişkilerinizi koruyun ve sonlandırmayın. Kaygılarının artmasına neden olmayın.

        - Travma karmaşalarını sadece özel yetkili kişilerin müdahalesine bırakın. Kronikleşmiş sorunlarını çözmeleri için ekstra çabaya ve zamana ihtiyaçları olabilir.

        Diğer Yazılar