Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başkan Ergün: "Manisa'nın suyu hiç bugünkü kadar sağlıklı olmadı"

        - Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, içme suyu hakkında açıklamalarda bulundu

        (Fotoğraflı)

        MANİSA (İHA) - Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa'da içme sularının mikroplu olduğu iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada,"Sürekli olarak ölçüm ve izleme yapmaktayız. Mikrop olduğu iddia edilen suların bir kısmında klor seviyesinin düşük olduğu görülmektedir. Bu analizlerin yapılmasının amacı da, klor seviyesinin yasal sınırlar içerisinde tutmaktır. Açıklamalarda klor seviyesinin düşük olduğu sularda mikrop olduğu iddia edilmektedir. Klor seviyesinin düşük olduğu bu mahallelerde halkımız rahat olsun, sular asla mikroplu değildir" dedi.

        Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, ulusal medyada Manisa'nın bazı bölgelerinde içme suyunun mikroplu olduğuna yönelik çıkan haberlere katıldığı televizyon programında cevap verdi. Başkan Ergün, canlı yayında 1 Eylül 2017 ila 20 Aralık 2017 tarihleri arasında MASKİ Genel Müdürlüğü tarafından ilgili kurumlar nezdinde yapılan analizleri paylaştı. Ergün, "1 Eylül 2017 ile 1 Aralık 2017 tarihleri arasında son 4 ay içerisinde Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan analizler hakkında bilgiler vereyim. Eylül ayında 500 tahlilin 201'i uygunsuz, Ekim ayında 448 tahlilin 155'i uygunsuz, Kasım ayında 394 tahlilin 103'ü uygunsuz, Aralık başı itibariyle 265 tahlilin 67'si uygunsuz bulunmuştur. Son 4 aya baktığınızda nereden nereye geldiğini görürsünüz. MASKİ Genel Müdürlüğü, bu noktada gereğini yapıyor. Manisa'nın suyu hiç bugünkü kadar sağlıklı olmadı. 2014 yılında MASKİ kurulduğunda önüme gelen ilk fotoğraflarda yılanların, hayvan leşlerinin, farelerin, solucanları, küf ve pas içerisindeki o su depolarının fotoğraflarını gördükten sonra, 'be Allah'ın kulları, hiç mi vicdan yok sizde', insanlara nasıl bu depolardan su içirdiniz?' dedim. İlk talimatım bu su depolarının yenilenmesi oldu" diye konuştu.

        Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde içme suyu analizlerinin yapıldığını belirten Başkan Ergün, ilgili vekilin açıklama yaptığı mahallerin 38 tanesinin 2 ila 7 arasındaki klor seviyesine sahip olmasına rağmen, yasal sınırlar dışındaymış gibi yanlış bir yönlendirmede bulunduğunu söyledi. Başkan Ergün, "Genel bir açıklama yapayım. Vatandaşlarımıza sağlıklı bir su temin etmek amacıyla MASKİ Genel Müdürlüğümüz, Manisa'nın sularının sürekli olarak Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü ve tek akredite kuruluş olan İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğüne analiz ettirmektedir. Ayrıca kendi ekiplerimizde sürekli olarak ölçüm ve izleme yapmaktayız. Mikrop olduğu iddia edilen suların bir kısmında klor seviyesinin düşük olduğu görülmektedir. Bu analizlerin yapılmasının amacı da, klor seviyesinin yasal sınırlar içerisinde tutmaktır. Açıklamalarda klor seviyesinin düşük olduğu sularda mikrop olduğu iddia edilmektedir. Klor seviyesinin düşük olduğu bu mahallelerde halkımız rahat olsun, sular asla mikroplu değildir. Su numunelerinin alındığı yerlerin cami, okul ve mahalle çeşmeleri olduğu görülmektedir. İşin tuhaf tarafı Halk Sağlığından uygun değildir raporu alınan yerlerin klor seviyesi 2 ila 7 arasında olması lazım. Burada 2-3-4-5'lerin olduğu yerleri de uygun değildir denilen yerlerin arasında dahil etmişler. 38 tane de mahalleyi buraya eklemişler. Kanunun dışında belirtilen yerlerden alınan suların numune olma durumu olamaz. Su deposunun çıkış musluğundan o suyu alacaksın. Vatandaşın kendi tesisatından kaynaklanan bir sıkıntı varsa, MASKİ bundan sorumlu değildir. Selendi'de bunun örneğini yaşadık. 3 musluğu var, ikisi temiz biri değil. Ekiplerimiz inceledi. Kendi tuvaletindeki tesisattan kaynaklanan sorun olduğu tespit edildi. Tekrar vatandaşlarımıza hatırlatayım. Cami ve mahalle çeşmelerinin hepsi şebekeye bağlı değildir. Yani cazibe ile hayır ile alınan sular da var. Cami ve okulların kendi depoları olup, bu depoların ve parsel içindeki depoların sorumluluğu MASKİ'ye ait değildir" dedi.

        2014 yılında MASKİ Genel Müdürlüğü kurulduğunda ilk talimatının su depolarının yenilenmesi olduğunu aktaran Ergün, konuşmasına şöyle devam etti: "MASKİ 476 tane içme suyu deposunu baştan aşağı yeniledi. Ve buna 16 milyon TL para harcadık. 178 içme suyu terfi binamızdaki çalışmalar yüzde 95 oranında tamamlandı. Bununla da kalmadık bakım onarım yapılamayan depoların yerine, artık kullanılamaz halde olan depoların yerine 7 milyon 700 bin lira bütçe ile de 47 tane yeni içme suyu deposu inşa etmişiz. Buna ilaveten 22 tanesinde daha çalışmalar devam ediyor. Toplamda baktığınız zaman MASKİ Genel Müdürlüğü su depolarıyla 38 milyon lira para harcamış. 2014-2017 yılları arasında genel müdürlüğümüzün harcamış olduğu yatırım 270 milyon lira. Söylemlere değil, tespitlere dayanarak yapmış olduğu bu çalışmalar neticesinde depo ve bakım onarım, içme suyu arıtma tesisleri ve klorlama sistemlerine bugüne kadar 28 milyon lira harcama yaptı. Bunun yanı sıra 10 milyon liralık da yatırım devam ediyor"

        (ÖND-Y)

        21.12.2017 18:04:13 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Manisa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Manisa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler