Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başkan Albut'tan girişimcilere öneriler

        - "Adımlarınızı sağlam atın"

        Çiğdem Şirin

        ANKARA (İHA) - Birbiri ardına açılan büyük market ve alışveriş merkezleri, kendi yağı ile kavrulan küçük esnafa kepenk indirtiyor. Gölbaşı'nda 2017 yılında yeni iş yeri açan 241 esnaftan 223'ü kapısına kilit vurdu.

        Gölbaşı Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İsa Albut, 2017 yılında kayıt yaptıran 241 esnaftan 223'ünün iş yerini kapattığı bilgisini verdi.

        Gölbaşı Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İsa Albut, ekonomide yaşanan sorunların yanı sıra girişimcilerin pazar araştırması yapmamalarının ve iş ile ilgili tecrübesizliklerin de bu sonucu doğurduğunu belirterek, "Genelde insanlar ticarete başlarken, pazar araştırması yapmıyor. Yapacağı iş ile ilgili tecrübesi olmadan ticaret hayatına başlaması ilerleyen zamanlarda tahmin etmedikleri, planlamadıkları sonuçları karşılarına çıkartıyor. Geçmişte hem iş tecrübesi hem de ticaret tecrübesi olmayınca iş yerini kapatmak zorunda kalıyor. En büyük etkenlerden biri bu. Bunun yanında büyük firmalarla rekabet gücünün azalması, küresel sermaye dediğimiz her türlü ürünü satan marketlerin çoğalması küçük esnafın sermayesini zayıflatıp iş hayatının bitmesine neden oluyor. Son dönemlerde ekonomik şartların, piyasaların biraz daha durgunlaşması bunun üzerine eklenince bu yılki sayı biraz daha arttı" dedi.

        Yeni iş yeri açacak esnaflara öneri

        "Adımlarınızı sağlam atın"

        Başkan Albut, iş yerini açtıktan sonra kapatma riski ile karşılaşmamak adına yeni girişimcilere önerilerde bulunarak, "Önce yapmayı düşündükleri iş ile ilgili bir tecrübe kazanmalılar. İşin mutfağı dediğimiz alım ve satım ile ilgili artı ve eksileri görmeleri gerekir. Sürümü fazla olan ürünler nelerdir? Bunları öğrenip ticaret hayatı ile ilgili araştırma yapmalılar. Genel masrafların içinde sadece kira personel haricinde de farklı boyutlarda şu an düşünmedikleri, görmedikleri masrafların çıkabileceğini unutmamalılar. Biraz tecrübe kazanarak iş hayatına adım atarlarsa daha sağlam bir zeminle başlamış olurlar. Dolayısıyla birinci şart bu iş ile ilgili bir tecrübe kazanılması. 2. şart kredi ya da borçla bir iş kurmak yerine bir sermaye oluşturularak işe girmeleri önemli. Pazarlama şeklide değişti. E-Ticaret dediğimiz internet üzerinden satışlar başladı. Zamana ayak uydurmazsanız bir süre sonra artık eriyip kayboluyorsunuz. Sadece iş yerinin kapısında beklemek yerine farklı pazarlama yöntemlerini seçerek kendi pazarlarını artırmayı denemeleri gerekiyor" şeklinde konuştu.

        "Girişimcilik kurslarına katılın"

        Girişimcilik kurslarının faydalı olduğunun altını çizen ve 2016-2017 yılları arasında 35 gruba verilen girişimcilik eğitimlerinde 860 kişinin sertifika aldığını dile getiren Albut, "Yaklaşık bir buçuk iki yıldır yaptığımız girişimcilik eğitimlerinde birinci hedefimiz Gölbaşı oldu. İlk başta Gölbaşı'nda yeni iş yeri açacak kişilerin bilinçli bir şekilde iş planlarını hazırlayıp, önlerindeki zorlukları, süreci aşarak ticaret hayatlarına uzun vadede devam edebilmelerini hedefledik. Bu da biraz zaman alsa da bir süre sonra girişimciler bu kursların ardından biraz daha bilinçli hareket etmeye başlıyorlar ve planlamalarını aldıkları eğitime göre yapıyor. Bir işe başlamadan önce artı ve eksilerini görebilmeleri açısından esnaflarımızın bu tür girişimcilik kurslarına katılmaları oldukça önemli. Bu süreçte devletimizin farklı kurumlarla yapmış olduğu bazı desteklemeler var. Tabi bu desteklerden Gölbaşı yeteri kadar payını alamadı. Bunun bir sebebi insanların bu işleri bürokratik engelleri aşamayacaklarını düşünmesi ve ön yargılarla hareket etmesi. Biz yeni düzenlemeleri ve desteklemeleri ile ilgili toplantılar gerçekleştiriyoruz ve Gölbaşı'ndaki esnaflarımızı daha etkin bir duruma getirmeyi planlıyoruz. Bunu 2018 yılında biraz daha fazlalaştıracağız. Projelerimiz ile Gölbaşı'nın daha hareketlenmesini sağlayacağız" dedi.

        "Gölbaşı'nı turizm anlamında ileriye taşımalıyız"

        Albut, şöyle devam etti: "Bölge olarak Gölbaşı Ankara'nın en gözde ilçesi olmasına rağmen maalesef turizm anlamında bizim yeterli bir potansiyelimiz olmadı. İlçemize bu konuda da ekonomik olarak bir getiri sağlayamadık. İlçemizde birçok turistik eşya, el işçiliği yapan esnafımız var. Bunun yanı sıra evde üretim yapan özellikle ev hanımlarımız var. Bu tarz ürünleri bir sepetin içinde toplayıp turizm anlamında Gölbaşımızın tanıtılması ve ekonomik açıdan getiri sağlaması adına bir kanat projemiz var. İnşallah yakın zamanda bu projemiz geçerse tüm el sanatlarını kapsayacak. Hem imalatı, sunumu ve teşhiri yapılabilecek alanı gerçekleştireceğiz. Birçok turistik eşyanın orada satışa sunulmasını sağlayacağız. Eğer proje geçmezse yeni bir çalışma ile bir şekilde bunu Gölbaşı'na kazandırmak istiyoruz. Gölbaşı'nı sadece göller, sevgi çiçeği ve andezit taşı olarak düşünmemek lazım. İlçemizde birçok değer var. Bunları farklı materyaller halinde üzerine işlenebilecek hediyelik eşyalara işlememiz ve Gölbaşı'nı tanıtacak hale getirmemiz ve ileriye taşımamız lazım."

        (ÇİĞ-BC-SO-Y)

        29.01.2018 12:10:12 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler