Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MUĞLA (AA) - Muğla'nın Menteşe ilçesinde Zihni Derin ve çayın hikayesinin anlatıldığı panel düzenlendi.

        Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi'nde gerçekleşen programın açılışında konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Zihni Derin'in Cumhuriyetin kuruluşunun ardından Atatürk tarafından özel olarak görevlendirilerek İktisat Bakanlığının Tarımsal Genel Müdürü olarak görev yaptığını, daha sonrada Doğu Karadeniz'de çay üretimi ile ilgili çalışmalar yaparak ilk çay tohumlarını Türkiye'ye getirdiğini söyledi.

        Aslen Muğlalı olan Zihni Derin'in çay üretiminin başlamasında oynadığı rolle, günümüzde devam eden sürdürülebilir bir üretimin de temelini attığını belirten Gürün, şöyle konuştu:

        "Zihni Derin Muğla doğumlu Rizelidir. Çünkü Muğlalı olmak sadece Muğla'da doğmak demek değildir. Muğla için düşünen, çaba serf eden, emek veren, eser veren herkes Muğlalıdır. Bizde Zihni Derin'i yaşatmaya çalıştık. Onu hemşerisi gibi bağrına basan, gelecek nesillere bu değerlerimizi tanıtmaya çalışan bu kitap, bu panel bu çaba çok önemlidir. Zihni Derin, Rize ve Muğla arasında ki çok önemli bir bağdır."

        Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş de Zihni Derin'in Muğla'nın yetiştirdiği önemli aydınlardan biri olduğunu ve Menteşe'ye Derin'in bir büstünü yaparak yaşatacakalarını belirtti.

        Zihni Derin yaptığı çalışmalar ile ülkenin kalkınmasında önemli rol oynadığını da ifade eden Gümüş, "Zihni Derin'e de Muğla olarak sahip çıktık. Dönemin Muğla Belediyesi yapılan alışveriş merkezine Zihni Derin adını verdi. Ayrıca Zihni Derin'in ismi bir caddemizde de halen yaşamakta. Bizde Menteşe Belediyesi olarak Zihni Derin'i unutmadık. Zihni Derin'in bir büstünü yapacağız, bu konuda çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.

        Konuşmaların ardından Remzi Kazmaz tarafından hazırlanan çayın üretimi filmi ve Zihni Derin ile ilgili hazırlanan slayt gösterisi seyredildi.

        Gösterimin ardından panele katılan Zihni Derin'in ailesine teşekkür belgesi ve plaket verildi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Muğla haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Muğla Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler