Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Türkiye çam balı üretiminin yüzde 80'inin gerçekleştirildiği Muğla'da, üreticiler iyi bir hasat dönemi geçirmenin mutluluğunu yaşıyor.

        Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya çam balı üretiminin yüzde 90'ının karşılandığı Türkiye'de, üretimin yaklaşık yüzde 80'inin ise Muğla'da gerçekleştirildiğini söyledi.

        Muğla ve ilçelerinde 6 binin üzerinde ailenin geçimini arıcılıkla sağladığını anlatan Şahin, kentin 3 milyon kovana ev sahipliği yaptığını, gezginci arıcılarla bu sayının hasat döneminde 5 milyon kovana ulaştığını kaydetti.

        Şahin, Muğla'da çam balı hasadının ağustosun ilk haftalarında başlayıp kasım sonuna kadar devam ettiğini ifade ederek, hasat döneminin iyi bir şekilde tamamlandığını dile getirdi.

        - "İyi ki çam balı alanları var"

        Çam balında iyi olan hasadın bu yıl çiçek balında gerçekleşmediğine değinen Şahin, "İyi ki Muğla çam balı alanları var. İyi ki Muğla'da çam balı üretiliyor. Muğla, Aydın, Antalya'da çam balı üretiliyor. Bu iller Türkiye arıcılığının sigortası. Türkiye arıcılığında bu illerdeki çam balı üretim alanları olmadığı zaman, Türkiye'de arıcılık çok büyük kaos yaşar." dedi.

        Şahin, 2016 yılında çiçek balında olumsuz hava koşulları nedeniyle yüzde 40-50'lere varan bir düşüş yaşandığını ifade ederek, "Muğla'da 2 milyon 800 bin civarında arı konaklamıştır. Bu da Türkiye arı varlığının yüzde 40-45'ine tekabül ediyor. Bu nedenle bir çok arıcı bu yıl çam balı üretimi için de Muğla'ya geldi. Arıcı arkadaşlarımız diğer iki ilimizde de konakladı. Bu bölgelerde yapılan 30 bin ton bal hasadı, Türkiye arıcısını kurtardı. Türkiye arıcılığına da bal üretiminde nefes aldırmış oldu." diye konuştu.

        Çam balına fazlasıyla önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:

        "Çam balını dünya markası olarak tanıtmamız lazım. Bunu tanıtacak olan devletimizdir. Orman Bakanlığımızın çam balı alanlarına gereken önemi verdiğini söyleyebiliriz. Öncelikle yapmamız gereken, arıcılarımızın konaklayacağı alanlardaki yolları ve su imkanlarını sağlamamız lazım. Bu illerde turizm ve arıcılık iç içe. İki sektörü de korumamız lazım. Birinci önceliğimiz bu. İkinci önceliğimiz ise aşılama ve bu sahaları planlı bir şekilde genişletilmesinin yapılması önem arz ediyor. Bu iki şey olmazsa olmazlarımız."

        - "Merdiven altı bam üretiminin bitirilmesi lazım"

        Ziya Şahin, bal fiyatlarının yıllardır çözemedikleri bir sorun olduğunu belirterek, üreticiden çok ucuz fiyatlara alınan balın marketlerde yüksek fiyatlarla satıldığını kaydetti.

        Şahin, arıcının ürettiği balın piyasaya hakim olmadığı sürece, üreticilerin mağdur olduğunu savunarak, "Piyasadaki merdiven altı bal üretiminin bitirilmesi lazım. Her şeyden önce balda glikoz tahlili aranması lazım. Glikozla balın hiçbir ilişiği olmaması gerekiyor. Glikozun balla akrabalığı yok." dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Muğla haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Muğla Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler