Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KOCAELİ (AA) - Körfez ilçesindeki Osmanlı dönemi eserlerinden 175 yıllık Hacı İbrahim Çeşmesi'nin restorasyonu tamamlandı.

        Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi'nden yapılan açıklamada, Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenen tarihi çeşmeleri kültür mirasına kazandıracak çalışmalar yapıldığı belirtildi.

        Bu kapsamda İzmit'teki Canfeda Hatun, Sırrıpaşa ve Gündoğdu ile Gebze'deki Arapçeşme çeşmelerinin restore edilerek vatandaşların kullanımına sunulduğu hatırlatılan açıklamada, yürütülen program kapsamında son olarak Körfez ilçesine bağlı Kıyırlı Mahallesi'ndeki Hacı İbrahim Çeşmesi'nin restore edildiği bildirildi.

        Açıklamada, Kıyırlı Camisi ile sebili arasında tarihi çeşmenin restorasyonunda, aslına sadık kalınarak orijinal taş ve Horasan harcı gibi malzemeler kullanıldığı ve restorasyon sonrası çevresiyle uyumlu hale getirilen çeşmenin, bölge insanının yanı sıra Eski İstanbul Yolunu kullanan vatandaşlar için de önemli bir durak olduğu ifade edildi.

        - Tarihi üç çeşme daha restore edilecek

        Açıklamada görüşlerine yer verilen Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü İlhan Bayram, önemli işlevlere sahip tarihi çeşmelerin gerekli bakımlar yapılmadığından, yıllar içerisinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.

        Kurum olarak kültürel varlıklar arasında önemli yer edinen tarihi çeşmeleri korumak için restorasyon çalışmaları yaptıklarını dile getirerek, gelecek dönemde Dilovası ilçesindeki üç tarihi çeşmenin daha restorasyonuna başlayacaklarını bildirdi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kocaeli haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kocaeli Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler