Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TBMM (AA) - Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Wikipedia'ya erişimin engellenmesine ilişkin "Türkiye’nin bilgi kullanımı konusunda, dünya standartlarını yakalaması ve sürdürmesi açısından, Wikipedia gibi çevrimiçi bilgi kaynaklarının her zaman ve kesintisiz açık olması bir bilgi toplumu olmayı hedefleyen ülkemizin ve Türk toplumunun yararınadır." dedi.

        TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda Mecliste düzenlenen "14. eTürkiye (eTR) Ödülleri", TBMM Tören Salonu'nda törenle sahiplerine verildi.

        Finalist projelerin tanıtılmasının ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren TBV Yönetim Kurulu Başkanı Eczacıbaşı, Türkiye'nin çağdaş dünyada daha rekabetçi olabilmesi için yenilikçi inovasyonu içselleştirmesi gerektiğini söyledi.

        Ödüller için 14 yılda yaklaşık 500 projenin başvurduğunu, bunların 75'inin ödül aldığını, bu yıl ise başvuran 51 projenin 24'ünün finale kaldığını dile getiren Eczacıbaşı, ödüllerin kamu kurum ve kuruluşlarını teşvik amacı taşıdığını ifade etti.

        E-devlet kapısında 282 kurum olduğunu aktaran Eczacıbaşı, e-Devlet'e AB İlerleme Raporu'nda da övgü bulunduğunu, bunun devletin katettiği mesafeyi gösterdiğini belirtti.

        "İlk kez tarihimizde bir sanayi devrimini kaçırmama fırsatımız var." diyen Eczacıbaşı, Ulusal e-Devlet Stratejisi ve Eylem Planı'nın yürürlüğe girdiğini anımsatarak, stratejinin sadakatle uygulanmasını beklediklerini ifade etti.

        Eczacıbaşı, stratejideki "açık verinin kullanım alanının yaygınlaştırılmasına" ilişkin eylemleri desteklediklerini kaydederek, bilgi güvenliği ve kişisel verilerin açıklanmasında hassasiyet gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

        Türkiye'nin 2013'te "Açık Veri e-Yönetim Ortaklığı" adlı uluslararası girişime katıldığını ancak hukuki düzenlemelerin henüz yapılmadığını ifade eden Eczacıbaşı, 2016'daki "Açık Veri e-Yönetim Ortaklığı Yönlendirme Komitesi" toplantısında Türkiye'nin pasif üye haline getirildiğini hatırlattı.

        Eczacıbaşı, kamu verilerinin açık veriye dönüştürülmesi ve paylaştırılması konusunda e-devlet mevzuatının yeniden tanımlanmasının Türkiye'yi bilgi toplumu ülkelerine yaklaştıracak bir adım olacağını bildirdi.

        Bilgi toplumuna ilerlerken, bilgiye erişimin sürekli ve kesintisiz olması gerektiğini söyleyen Eczacıbaşı, internete erişim hakkının İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine eklediğini, TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonunun 2012'de hazırladığı raporda, bilgiye erişimin, internetin yeni anayasada temel bir hak olarak düzenlenmesi gerektiğinin yer aldığını hatırlattı.

        Wikipedia'nın eğitim çağındaki gençler tarafından yoğun olarak kullanıldığını ifade eden Eczacıbaşı, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Türkiye'nin bilgi kullanımı konusunda, dünya standartlarını yakalaması ve sürdürmesi açısından, Wikipedia gibi çevrimiçi bilgi kaynaklarının her zaman ve kesintisiz açık olması bir bilgi toplumu olmayı hedefleyen ülkemizin ve Türk toplumunun yararınadır. Wikipedia'yı kullananlar içeriği el birliği ile oluşturuluyor. Doğal ki bu içerikle bazen hukuka aykırı ve yanlış bilgiler olabiliyor. Bu çerçevede, ilgili içerikler hakkında yasal merciler tarafından hukuka uygun ve yetkiler çerçevesinde önemler alınabilir ve alınmalı. Bu durum hukukun en tabii gereğidir. Ama bu önlemler alınırken bizim hukukumuzun ve evrensel hukukun temeli olan ölçülülük ilkesi çerçevesinde hareket edilmesi bir gerekliliktir.

        Yurt dışında herkesin erişebildiği ve Türkiye içerisinde erişilemeyen her bilgi ortamı, ne olursa olsun bilgiyi yalnız Türkiye sınırları içerisine mahkum bırakır. Dünyanın her tarafta aynı kaynaklar kullanılırken biz bu konuda hazırlıksız kalır ve kendi birikimlerimizi aynı ortamda dünyaya yayamayız."

        - "Dijitalleşme kilit öneme sahip"

        Vodofone Türkiye CEO'su Colman Deegan ise dijitalleşmenin ekonominin gelişmesi için kilit öneme sahip olduğunu belirterek, "Kamu sektörünün dijitalleşme alanında bir lider olmasının önünde bir engel yok. Bu operasyonel verimliği artıracaktır. Kıt kamu kaynaklarından istifade edilmesini daha iyi hale getirecektir. Aynı zamanda e-devlet vizyonunu destekleyecektir." ifadelerini kullandı.

        Ödüllerin sektördeki herkes için ilham kaynağı olacağını dile getiren Deegan, bunların dijitalleşmenin itici gücü olarak Türkiye'yi daha ileriye götüreceğini söyledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler