Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Nikaragua, Paris İklim Anlaşması'nı imzalayan ülkeler arasına katıldı.

        BBC'nin haberine göre, anlaşmanın küresel ısınmayla mücadelede konusunda yeterince kararlı olmadığı gerekçesiyle geçen yıl anlaşmaya taraf olmayan Orta Amerika ülkesi Nikaragua, Paris İklim Anlaşması'na imza attı.

        Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, geçen hafta, resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, "Nikaragua'nın Paris Anlaşması'nı imzalama zamanı geldi." ifadesini kullanmıştı.

        Ortega, "Daha gelişmiş ülkelerden bilim adamları, NASA'da çalışan bilim insanları, Avrupa bilim insanları, herkes gezegenin yok olmasına yol açan süreci durdurmamız gerektiğini kabul ediyor." ifadesine yer vermişti.

        Yeşil enerji politikaları izleyen Nikaragua, ülkenin elektrik enerjisinin yüzde 50'den fazlasını, jeotermal, rüzgar, güneş, biyokütle ve dalga enerjisiyle üretiyor.

        Dünya Bankası, 2013'te Orta Amerika ülkesini, "yenilenebilir bir enerji cenneti" olarak nitelendirmişti.

        Nikaragua'nın katılımıyla, iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan anlaşmaya destek vermeyen yalnızca ABD ve Suriye kaldı.

        Suriye, ülkede yaşanan iç savaş nedeniyle henüz anlaşmaya imza atmazken, ABD Başkanı Donald Trump, 1 Haziran 2017’de Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, ABD'yi, 190'ı aşkın ülkenin imzaladığı Paris Anlaşması'ndan çekeceğini duyurmuştu.

        - Paris Anlaşması

        Aralık 2015'te Paris'te yapılan 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21) onaylanan Paris Anlaşması, Nisan 2016'da 190'dan fazla ülke tarafından imzalanmıştı.

        Trump'ın selefi Barack Obama'nın en büyük destekçisi olduğu ve müzakerelerine liderlik ettiği anlaşmanın ana hedefi, küresel ortalama sıcaklık artış limitinin yüzyılın sonuna kadar 1,5 ile 2 derece arasında sınırlandırılması olarak belirlenmişti.

        Ülkelerin iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olması, sera gazı emisyonunu azaltan çevreci ve sürdürülebilir girişimlerin desteklenmesi gibi maddelerin öne çıktığı anlaşma, gelişmekte olan ülkelerin temiz enerjiye geçiş süreçlerinde maddi olarak desteklenmelerini öngörüyor.

        Trump, 1 Haziran'da düzenlediği basın toplantısında, "Anlaşmanın iklim değişikliğiyle mücadeleyi değil, diğer ülkelere ABD'ye karşı ekonomik avantaj kazandırmayı amaçladığını" savunmuş ve anlaşmanın, Amerikan ekonomisine 3 trilyon dolar ve 6,5 milyon istihdam kaybına yol açacağını iddia etmişti. ABD yönetimi, ağustos ayında, Paris İklim Anlaşması’ndan çekileceğini Birleşmiş Milletlere (BM) resmi olarak bildirmişti.

        Anlaşmanın yasal hükümlerine göre, BM Genel Sekreterliği, ABD'nin çekilme talebini en erken 4 Kasım 2019'da kabul edebilecek. Talebin kabul edilmesini takip eden sürecin ise yaklaşık bir sene süreceği ve ABD’nin anlaşmadan resmi olarak çekilmesinin Kasım 2020’yi bulabileceği belirtiliyor.

        Dünyaya en fazla sera gazı salan ülkeler olan ABD ve Çin'in iklim konusunda ilk defa birlikte bir anlaşmaya imza atması ve yürürlüğe sokması nedeniyle anlaşma tarihi bir adım olarak nitelendirilmişti. Küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmayı hedefleyen metnin, uluslararası anlamda hukuki bağlayıcılığı bulunuyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler