Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        3. AMED TİYATRO FESTİVALİ BAŞLADI

        DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu (DBŞT) tarafından düzenlenen 3. Amed Tiyatro Festivali, Spimend adlı oyunla başladı. Festivalin açılışında oyunculara ve yönetmene çiçek verip kutlayan Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı, Diyarbakır halkının bir hafta boyunca kendi dilinden oyunlar izleyeceğini belirterek, salonların boş bırakılmamasını istedi.

        DBŞT tarafından düzenlenen 3. Amed Tiyatro Festivali Spimend adlı oyunla başladı. Yazarlığını ve yönetmenliğini Ghotbedin Sadeghi'nin yaptığı, Kürt edebiyatında önemli bir yer tutan dengbejlik geleneğinin bir örneğini anlatan oyun, yoğun ilgi gördü. DBŞT Salonu'ndaki oyunu, aralarında Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Cizre Belediyesi Eş Başkanı Leyla İmret, yurt içi ve yurt dışından gelen konukların da bulunduğu çok sayıda kişi izledi. Oyunun ardından yönetmen, yönetmen yardımcısı, oyuncular ile oyunun bütün aşamalarında yer alanlar, sahneye davet edilerek teşekkür edildi. Sahnede oyunculara ve yönetmene çiçek verip kutlayan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, yaptığı konuşmada, Kürt halkının yaşamını tiyatronun ağlayan ve gülen simgesine benzetti. Anlı, "Bugün yüreğimizde hem hüznü hem de sevinci barındırıyoruz. Şengal özgürleştiği için mutluyuz. Ancak 15 ay önce 74. Ezidi katliamına tanık olduk. Bugün büyük bir direniş sayesinde başarı elde edildi" diye konuştu.

        Kürt halkının yüzyıllık lanetlenmiş acı tarihinin yeniden yazıldığını ifade eden Anlı, bundan sonra daha huzurlu zamanlar geçireceklerini umut ettiklerini söyledi. Festivalde bir hafta boyunca Kürt diliyle hazırlanan oyunlar izleyeceklerini anımsatan Anlı, "Bu salon boş kalmasın. Artık kimse Kürt diliyle bir şey yapılmadığını söyleyemez. Kürt dili medeniyet dili değildir diyenlere buradan yanıt olacağız" dedi.

        Anlı, Duhok Festivali'nde birlikte oldukları yönetmen Sadeghi ile bir arada olmaktan mutlu olduğunu ifade ederek, "En sıcak selamlarımızı Mahabad'a, Sine, Saqız ve Urmiye'ye gönderiyoruz. Halkımızın geleceği aydınlık ve yolumuz açık olsun" şeklinde konuştu.

        BELEDİYEYE TEŞEKKÜR

        Yönetmen Ghotbedin Sadeghi ise, ilk kez Duhok Tiyatro Günleri'nde tanıştığı DBŞT oyuncularıyla kendi yazdığı Spimend oyununu hazırlamaktan mutlu olduğunu belirtti. Sadeghi, kısa zamanda DBŞT oyuncularının emeğiyle böyle büyük bir iş çıkarttıklarını hatırlatarak, oyunculara teşekkür etti. Sadeghi, "Bize bu değerli imkanı sunduğu ve halkla buluşmamızı sağladığı için belediyeye teşekkür ederim" dedi.

        (AKK-Y)

        16.11.2015 13:48:47 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Diyarbakır haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Diyarbakır Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler