Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KOCAELİ'DEKİ GAL ARISI SORUNUNA BAKANLIK EL ATTI

        KOCAELİ (İHA) - Kocaeli'de son günlerde artan Gal arısı soru sonrasında, Orman ve Su İşleri Bakanlığı etkin mücadele çalışması başlattı.

        Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), ülke genelinde kestane ağaçlarına zarar veren zararlı böceklerden "Gal" arılarına (Drycosmus kuriphilus) karşı başlattığı etkin mücadele çalışmalarına devam ediyor. Bu çerçevede Kocaeli'nin Karamürsel ve Gölcük ilçelerinde Gal arılarının düşmanı olan faydalı böcekler ormanlara salındı.

        Türkiye'de ilk defa 2014'ün Nisan ayında Yalova'daki kestane ormanlarında görülen kestane Gal arısı, kestanede verim düşüklüğüne sebep olan zararlı bir böcek olduğu belirlendi. Karantina etmeni olarak tanımlanan bu böcek kestane ağacı, kestane fidanı ve kestane çeliği ile bölgeler arası taşınması mümkün olduğundan girişinin tespitinin ardından 50 bin dekar alan karantinaya alınarak gerekli tedbirler uygulanmaya başlanmıştı.

        Mekanik ve biyoteknik mücadelesi çok mümkün olmayan bu zararlı ile kimyasal mücadele metotları ile baş etmek kısmen mümkün görünse de Orman ve Su İşleri Bakanlığı tabiata dost biyolojik mücadele stratejisi gereği bu çerçevede gal arısının tabii düşmanı olan Torymus Sinensis paraziti laboratuvarlarda üretilerek bu zararlıların bulunduğu alanlara salıyor. Karamürsel ve Gölcük'teki kestane ormanlarında görülmeye başlanılan bu zararlı böceklere karşı Çamçukur Köyü'nde ve Gölcük Değirmendere mevkiinde Torymus Sinensis faydalı parazitinden ormanlara salındı.

        Kestane ağaçlarını gelişimini ve verimini etkileyen gal arısının ilk kez 1941 yılında Çin'de görüldüğünü vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Bu zararlı daha sonra Japonya'ya ve ardından İtalya'ya sıçradı. Türkiye'de ise ilk kez 2014 yılında tespit edildi. Tespit edilmesinin ardından Bakanlık olarak hemen mücadelemize başladık. Bu konuda tecrübeli olan İtalya ile işbirliğine gittik ve oradan bu zararlının düşmanı olan böceklerin anaçlarından getirerek laboratuvarda üretmeye başladık Kurduğumuz laboratuvarda üretilen faydalı böcekleri şimdi biyolojik mücadele çerçevesinde gal arısının görüldüğü ormanlara bırakıyoruz. Karamürsel ve Gölcük'te de biyolojik mücadele için bu faydalı parazitleri ormanlara bıraktık" diye konuştu.

        Orman köylülerinin kestane ormanlarımızdan meyve ve bal üretimi yapmak suretiyle gelir elde ettiklerini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Bu zararlı böcekler kestane ağaçlarının çiçek açan ilk sürgününü, tomurcuklarını ve yapraklarını etkiliyorlar. Dolayısıyla zararlı böceklerin bu etkileri meyve verimini de yüzde 10'lara kadar düşürmekle birlikte kestanenin çiçeğinden bal üreten arıların verimini de olumsuz etkiliyor" dedi.

        Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak uzun vadeli hedeflerinin kestane ormanlarının sağlığını koruyarak gelecek nesillere sağlıklı ormanlar bırakmak olduğunun altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, kısa vadede ise kestanenin meyvesini toplayan ve kestane balı üretimi yapan orman köylülerinin gelirinin artırılmasını hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

        (GY-Y)

        10.05.2016 12:47:40 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kocaeli haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kocaeli Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler