Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TOKAT'TA HES EYLEMİ SANIKLARINDAN 30'U HAKİM KARŞISINA ÇIKTI

        NURHAN İÇMEZ

        TOKAT (İHA) - Tokat'ın Zile ilçesinde, Hidroelektrik Santrali (HES) protestosuna katılan 54 kişiden 30'u ilk duruşmada hakim karşısına çıktı.

        Tokat'ın Zile ilçesinde 15 Mart 2015 tarihinde Çekerek ırmağı üzerine özel bir firma tarafından yapılması planlanan HES karşıtı eylemde, belediye ve jandarma araçları taşlanırken yaralananlar olmuştu. Eylem sonrasında 54 kişi hakkında 'görevi yaptırmamak için direnme', 'kamu görevlisine alenen hakaret', 'iş ve çalışma hürriyetinin ihlali', 'kamu malına zarar verme', 'kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma' suçlarından 1 ila 25 yıl arasında hapis cezasıyla dava açıldı. Zile Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen davanın ilk duruşması yoğun güvenlik önlemi altında başladı. Tutuksuz yargılanan 54 kişiden 30'unun katıldığı davayı CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek takip etti.

        Mahkemede verilen öğle arasında CHP'li Durmaz, adliye önünde milletvekilleri, avukatlar ve sanıklarla birlikte basın açıklaması yaptı. İki köy muhtarı, çok sayıda çiftçi, avukat, eczacı, öğretmen, emekli, esnafın sanık olduğu bir davanın ilk duruşmasına katıldıklarını ifade eden Durmaz, "Hepsinin ortak bir duruşu ve amacı var. Yaşam alanlarımızı tehdit eden birinci derecede tarım arazisi olan ve binlerce yıldır aktığı alanlarda birçok canlının yaşamını sürdürdüğü Çekerek vadisindeki doğayı tahrip eden bu HES'lerin doğadaki dengeyi bozacağına inanmış insanlardır. Diyoruz ki Çekerek ırmağı özgür akacak. Biz de büyüklerimizden aldığımız o doğayı bizden sonraki nesile teslim edeceğiz" dedi.

        Sanık avukatlarından Sultan Aktaş ise toprağına sahip çıkan köylülerin yargılanmasını doğru bulmadıklarını ileri sürerek, "Burada yargılanan köylüler esasında bu davanın sanığı değil. Toprağına sahip çıkan köylülerin yargılanmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü su toprağa, canlılara, insanlara aittir" diye konuştu.

        Tutuksuz yargılanan sanıklardan Yusuf Kıyak ise, "Değil 25 yıl, 50 yıl o suyumuz için bir tane balık için yargılanmaya hazırız" şeklinde konuştu. Duruşma verilen aranın ardından sanıkların ifadesinin alınmasıyla devam etti.

        (Nİ-SLH-HO-Y)

        10.05.2016 16:00:27 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Tokat haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Tokat Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler