Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak TCMB verilerine göre en çok nereden ev alanlar kazandı? - Emlak Haberleri
        1

        TCMB verileri ışığında dün yayınladığımız konut-dükkan fiyatları karşılaştırmasının ardından bugün de konut fiyatlarının, bölgelere göre fiyat artışlarını kıyasladık.

        2

        1 yıl, 5 yıl ve 10 yıllık değişimleri incelediğimizde farklı sonuçlar karşımıza çıkıyor. TCMB'nin yayımladığı verilerde şehir yerine bölgeler kullanıldığı için biz de analizimizi bu şekilde yaptık.

        3

        Son 1 yılda konut fiyat endeksinde en çok artış yaşanan bölgeler şöyle:

        7

        VAN, BİTLİS, MALATYA, TUNCELİ - Yüzde 109.0

        8

        ERZURUM, ERZİNCAN, BAYBURT - Yüzde 100.9

        9

        Verileri yorumladığımızda krediye ulaşımdaki zorluk, kredi bulunduğu takdirde taksitlerin ödenmesinin zor oluşu gibi etkenlerle satışların düşmesi sonucu İstanbul'da fiyatların diğer bölgelere göre artışı çok zayıf kalıyor. Deprem bölgeleri dışında en az fiyat artışının yaşandığı yer İstanbul olarak karşımıza çıkıyor. Dışarıya göç vermesiyle de bu rakamlar destekleniyor.

        16

        ÇANKIRI, KASTAMONU, SİNOP - Yüzde 1094.7

        17

        5 yıllık verilere baktığımızda pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının etkileri göze çarpıyor. Antalya, Muğla, Çanakkale gibi yazlık bölgelerde yüzde 1100'ün üzerinde artışlar gözlemleniyor.

        18

        İstanbul yine yüksek fiyatlar nedeniyle yaşanan erişebilirlik sorunu sebebiyle fiyat artışında alt sıralarda yer bulabiliyor.

        25

        10 yıllık dönemde yazlık bölgelere olan ilgi yine göze çarpıyor. Bodrum'u sınırları içerisinde barındıran Muğla, Kuşadası'nın bulunduğu il Aydın, Antalya, Çanakkale ve Balıkesir, Trakya bölgesi ve İzmir ilk 5 sırada yer alıyor.

        26

        İstanbul geriye döndükçe artış sıralamasında üst sıralara doğru tırmanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ