Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çiftçi, toprak mahsulleri ofisini tercih etti

        (Fotoğraflı)

        Süleyman Özaydın

        BALIKESİR (İHA) - Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) Balıkesir, Bandırma ve Manyas'ta açtığı hububat alım merkezlerinde ürün alımları devam ediyor.

        Manyas ve Gönen karayolu üzerinde bulunan ve her iki ilçeye de ayni mesafede bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi alım merkezine çiftçiler de ürün teslim ediyorlar. Temmuz ayı başından itibaren ürün alımına başlaması ile birlikte, üreticilerin tercihini TMO'dan yana kullandığı belirtildi.

        Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, bu sezon Gönen ve Manyas yöresinde hububatta verimin yüksek olduğunu, dekar başına ortalama verimin 500-600 kgr.arasında olduğunu söylerken "Hasat sezonunun başlaması ile birlikte tüccar buğdayın kilosunu 75-78 kuruş arasında alırken,TMO şu an protein oranına göre 93 kuruşa kadar buğday alıyor. Hal böyle olunca da üreticimiz ofise yöneldi. Ürün tesliminin akabinde çiftçimizin hesabına ürün bedeli yatırılıyor. Birde TMO randevu sistemi ile alımlara başladı bu da üreticinin işini kolaylaştırdı, kuyrukta sıra bekleme derdi son buldu. Belirtilen saatte alım merkezine geliyor,ürününü teslim ediyor. Çiftçilerimiz Toprak Mahsulleri Ofisinin alım merkezini açmasını çok olumlu bulurken, verim ve fiyatlar çiftçilerimizin yüzünü güldürdü. Ofis ortalama günde 150 ton buğday alırken,bugüne kadar 900 ton buğday alımını gerçekleştirdi" dedi.

        TMO yetkilileri ise çiftçinin ofise ürün verebilmesi için kimlik fotokopisi, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olması, banka hesap kartı, Bağkur'a borcu olmayanların muafiyet belgesi, emeklilerin ise sadece (Bağkur'dan emekli olduklarına dair belge) göstermelerinin yeterli olduğunu belirttiler. TMO'nun elektronik analiz cihazı ile alımları gerçekleştirdiği, nem oranının yüzde 14.5'u geçmemesi, protein oranının ise 10.5 bareminin altına düşmemesi gerektiğini söylediler. Alım merkezlerinde incelemeler de bulunan TMO Bandırma Şube Müdür Yardımcısı Emrah Varol, hububat alımlarının üreticinin elinde ürün bitene kadar devam edeceğini vurguladı. Manyas ve Gönen'de ağırlıklı olarak Gönen, Kaşifbey ve Ceyhan türü beyaz buğday üretimi yapıldığı açıklandı.

        (TY)

        11.07.2016 16:45:35 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Balıkesir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Balıkesir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler